Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 13:08:41

Геннадій Корбан: "Лише місцеві еліти можуть навести лад у своєму місті. Тому "Укроп" робить ставку лише на місцевих!"

24.07.2015   15:23

Геннадій Корбан зустрівся з підприємцями Чернігова. Говорили і про непросте економічне становище і про те, яким чином його можна змінити на краще, полегшити життя платників податків.

У цьому випадку надійна сила "Укроп" робить ставку на міцні місцеві еліти, бо краще за місцевих підприємців ситуацію в області не знає ніхто, переконаний Геннадій Корбан.

- Бо саме у вас є фахівці, які вміють цінувати свій і чужий час, вони вміють заробляти, а не тринькати. От є така думка, що Чернігів - депресивне місто. Та не депресивне воно. Подивіться лишень на бюджет Чернігова - він не такий вже дефіцитний. От побачите, коли все ж таки децентралізація стане реальністю, і 50% повноважень, податкових надходжень будуть залишатися на місцях - ви зрозумієте, місто вміє жити своїм коштом. Воно вміє заробляти. І коли до місцевої влади прийдуть місцеві еліти - їхнє головне завдання навчитися правильно використовувати кошти для розвитку міста. Бо красти в себе в такому випадку ніхто не буде.

- А чому в нас так зараз? Крадуть?

- Та я б не сказав, що крадуть, швидше за все - не вміють хазяйнувати. Місто гарне, чисте, але таке... знаєте, недоглянуте...Йому бракує уваги!

Підприємці говорили і про те, що нині в часи кризи та війни з'явилося чимало нелегального бізнесу, який чинить величезні перешкоди тим, хто слухняно платить податки та створює робочі місця. Особливо це помітно у транспортному бізнесі. Працювати в таких умовах - надзвичайно важко. Геннадій Корбан відповідає:

-  Потрібно послабити податковий прес, але робити це не так, як пропонують наші урядники, а за прикладом Штатів. Наприклад, тим, хто легально і з нуля створює новий бізнес та нові робочі місця потрібно дати можливість записати першу квартиру, перший будинок чи авто у видатки, і не платити за це податки. В Україні так, є один величезний податковий плюс - податки в нас набагато нижчі, аніж у Франції чи Німеччині. Тобто, держава забирає практично десь 50% прямими платежами. Але вони це все платять лише раз на рік,  подаючи декларацію. А ми - щомісяця - ПДВ, Єдиний соціальний внесок, потім податок на прибуток, податки з зарплати, ще й військовий збір. А на заході держава рік дозволяє підприємцю працювати спокійно не забираючи кошти з обігу.

Інший момент, який нині не дозволяє підприємцям розвиватися - це шалені ставки за кредитами. Бо лише облікова ставка НБУ 30%, відтак, у комерційних банках вона буде ще вищою - 40 і більше. В той час як у розвинених країнах заледве під 2% беруть кредити. Тобто, в Україні кредити під розвиток вже не працюють. Ніхто не хоче бути самогубцем і виплачувати подібні зобов'язання. Підприємці жартують:

- За нинішніх умов краще працювати лихварем, аніж промисловцем.

Геннадій Корбан також піддав критиці і монетарну політику НБУ, та керівництво головної фінустанови країни. Бо Президент поставив на її чолі жінку, яка за своєю суттю є інвестиційним банкіром.

- Це людина. яка заточена під спекуляцію. Тобто, людина постійно шукає вигоду в результаті якихось швидких спекулятивних операцій та обігу цінних паперів. Тобто, це ризик-менеджер. А гроші. як відомо, люблять тишу і не люблять потрясінь. І що маємо у підсумку? Керівниця НБУ обвалила курс валюти, не змогла провести перемовини про реструктуризацію боргу України, а зараз вона очікує коли в країні оголосять технічний дефолт. І добре, якщо лише технічний - бо в такому випадку кредитори мусять погодитися з тим, що країна тимчасово не платить свої борги. А поки вони цього чекають - беруть кредити, розміщуючи українські цінні папери на міжнародних валютних биржах під 9-10% річних, в той час як великі хедж-фонди дають ставки 3-4%.

Окрім того, держава повинна бути зацікавленою в адмініструванні податків, а не силувати до цього підприємців. Ось за це і стоїть "Укроп" - за зменшення кредитних ставок, за правильну організацію сплати податків та списання з податкової маси житла чи авто підприємців - для того, щоб вони могли розвиватися.

PR

Останні новини Чернігівщини

У Чернігові пройшла консультаційна зустріч щодо монетизації локальних медіа під час війни 12:36

Монетизувати локальне медіа, навіть під час війни, цілком можливо. Дієвими порадами щодо збільшення прибутковості з чернігівськими медійниками поділилися медіаекспертки, засновниці видання Speka.Media Катерина Венжик та Юлія Даниленко під час консультаційної зустрічі у регіональному хабі Інституту масової інформації «Медіабаза. Чернігів», яка пройшла 16 березня.

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів

У січні-лютому 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини отримали 1,4 мільярди гривень податків та зборів 10:32

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-лютий 2024 року надійшло 1,4 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,2 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

У Чернігівському районі поліцейські зупинили нетверезу водійку, вміст алкоголю в крові якої перевищував допустиму межу майже у 13 разів 10:27

Інспектори групи реагування патрульної поліції склали на правопорушницю адміністративний протокол за фактом керування транспортом у нетверезому стані. Загалом упродовж тижня поліція Чернігівського району задокументувала 30 фактів скоєння таких правопорушень.

 Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні

Менські поліцейські викрили чоловіків, які підозрюються у незаконному полюванні 10:25

За фактом незаконного полювання правоохоронці відкрили кримінальне провадження. Тривають слідчі дії.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:19

Протягом минулої доби зареєстровано 7 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення та 6 пожеж. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини