Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:29:22

Депозитні вклади: "забрати не можна залишити!"

13.06.2015   13:43Агенцiя

На черговому засіданні Фінансового клубу, що пройшов у Чернігові 11 червня за ініціативою фахівців АБ «Південний», журналісти з’ясовували, де ставити крапку в цьому реченні.

Думками щодо стану фінансового ринку України поділилися фінансові експерти Вікторія Ількова та Вадим Санченко. В ході спілкування прозвучали відповіді на такі важливі запитання: Як визначити надійність банку? Чи варто зараз забирати/залишати вклади? Навіщо запроваджені та як працюють обмеження НБУ? Що робити, куди якщо банк збанкрутував? Тощо.

За словами Вікторії Ількової, навіть у такі важкі часи звичайна людина може самостійно визначити надійність банку, спираючись на певні критерії. Один з головних – платіжна дисципліна. Якщо мова йде про юридичну особу, можна подивитися, наскільки вчасно банк виконує свої зобов’язання, тобто як вчасно перераховує платежі, як швидко вони йдуть. Якщо говорити про фізичну особу, звертаємо увагу, чи нема труднощів з отриманням готівки, чи діють внутрішні обмеження у певного банку.

- Ще один з факторів – різноманітні рейтинги. На сьогодні вони друкуються раз на квартал. І кожна людина може їх знайти, приміром, у журналах «Форбс» чи «Бізнес», є рейтинги міжнародних агенцій, - радить нам фінансовий експерт. - Рекомендуємо звернути увагу на такий фактор, як довіра до банку від інших інституцій. Деяким банкам держава довіряє виплату пенсій і соціальної допомоги. Якщо говорити про тендер на 2015-й рік, таке право виграли 30 банків в Україні. Якщо держава довіряє цим банкам, то і з боку звичайних вкладників може бути певний рівень довіри.

Ще один красномовний фактор - прибутковість банків. Варто проаналізувати фінансові показники, подивитися статистику. Зверніть увагу, яку політику веде банк щодо розширення чи скорочення своєї мережі: хтось закриває відділення, скорочує персонал, а інші банки – навпаки, розвивають свою мережу. Загальний висновок такий: аби визначити надійність банку, треба проаналізувати ряд факторів. І тільки так можна зрозуміти, чи варто з ним співробітничати.

- Якщо вкладник вирішив, що банк надійний, напевно, не варто забирати з нього кошти, адже ситуація в країні неспокійна, зберігати гроші вдома небезпечно, а вкласти в інвестиційний фонд – не дуже вигідно, адже, за статистикою, середня сума вкладу в Україні – близько 50 тисяч гривень, у пенсіонерів – бл. 20 тисяч гривень, у фондах на цій сумі багато не заробиш, - продовжує тему Вадим Санченко. – Ви самі бачите, яка в нашій країні інфляція, як дешевшає гривня, а банківські відсотки на цей момент дуже непогані. Я вважаю, що депозити захищають наші заощадження від інфляції.

За словами фахівців, які зустрілися з чернігівським журналістами, фінансова ситуація в нашій країні стабілізується, банківська система починає одужувати. Кількість банків, які банкрутують, зменшується. Відповідно, вкладник менше ризикує, коли залишає кошти в банку. Якщо вкладник має певні сумніли і не хоче розміщати кошти на тривалий термін, банки мають привабливі короткотривалі програми – до півроку, до трьох місяців. Крім того, пропонують «вклади до затребування». Можна ними скористатися.

Стосовно обмежень, введених Національним банком України в лютому 2014 року, коли в країні почалася паніка і велика кількість вкладників почала знімати свої кошти, то наші співрозмовники вважають дії НБУ доречними та обґрунтованими. «Банк не триває свою ліквідність у касі чи у вигляді готівки. У банка ці гроші «працюють», - пояснює Вікторія Ількова. - Звичайно, є певний запас міцності на рівні 10-15%, однак коли приходять 30-40% вкладників і вимагають повернути депозити, це може мати катастрофічні наслідки не тільки для банку, а й для економіки країни. Тому Нацбанк ввів обмеження щодо зняття з гривневих рахунків на рівні 150 тисяч в день на одну особу, а в валюті – суму, еквівалентну 15 тис. грн. Це було зроблено до того, щоб у банків була можливість керувати ситуацією. Це були вимушені міри реагування. Треба було зупинити паніку».

На цей момент обмеження продовжують існувати. Водночас НБУ переглядає їх кожні три місяці, останній перегляд відбувся на початку червня. Всі валютні обмеження були продовжені до 3 вересня 2015 року. А щодо гривні, вже маємо певні покращення. Нацбанк збільшив суму, яку може зняти одна особа за один день – до 300 тисяч гривень.

«Це гарний фактор і для нас, і для наших вкладників. Це говорить, що люди заспокоїлися і реагують правильно, - підсумовують учасники Фінансового клубу. – Маємо ще один позитивний показник. Відповідно до статистики Нацбанку, у квітні вперше за півтора року в банківській системі збільшилася частка гривневих депозитів, тобто гривня почитає зростати. Люди несуть гривню в банки, депозитні портфелі починають зростати. В квітні в цілому депозитний портфель виріс на 0,4 %, у травні – на 0,1%. При цьому депозити тільки фізичних осіб зросли на 2%. Це гарні показники. Треба й надалі рухатися в цьому напрямку, і тоді, напевно, обмеження НБУ будуть зняті».

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини