Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 07:32:21

У Чернігові затвердили План дій сталого енергетичного розвитку на 2015- 2023 роки

04.06.2015   16:29Агенцiя

4 червня 2015 року під час продовження пленарного засідання п’ятдесят першої сесії міської ради шостого скликання було затверджено План дій сталого енергетичного розвитку м.Чернігова на 2015-2023 роки (ПДСЕР).

За прийняття цього рішення проголосували 30 депутатів із 37 присутніх.

У 2011 році Чернігів підтримав ініціативу Європейської комісії зі сталого розвитку міст, відому як Угода Мерів. Угода Мерів охоплює місцеві та регіональні органи влади, які беруть на себе добровільні зобов'язання підвищувати енергоефективність та нарощувати використання відновлювальних джерел енергії на своїх територіях.

На виконання своїх зобов'язань підписанта Угоди Мерів наше місто за підтримки фахівців ВБО "Інститут місцевого розвитку" в рамках Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні" розробило План дій зі сталого енергетичного розвитку до 2023 року, презентація якого відбулася 14 травня 2015 року.

З моменту прийняття рішення на сесії міської ради про затвердження ПДСЕР - він стає основним стратегічним документом із впровадження заходів, які дозволять скоротити споживання енергоресурсів та замістити традиційні джерела енергії альтернативними, і, як наслідок, зменшити викиди у навколишнє природне середовище шкідливих речовин, поліпшити екологічний стан міста. Виконання ПДСЕР - запорука внесення містом своєї не дуже великої, але важливої частки в поліпшення кліматичної ситуації в світі.
Стратегічна місія плану включає такі сектори: теплопостачання, водопостачання, вуличного освітлення, громадських та житлових будинків, громадського, комунального та приватного транспорту.

Для фінансування проекту впродовж 9 років планується залучати кошти з різних джерел, в тому числі - інвестиційні. Загалом на реалізацію Плану дій зі сталого енергетичного розвитку міста Чернігова на 2015-2023 роки планується залучити більше 1,3 мільярди гривень.

Як констатують експерти, прийняття Плану дій сталого енергетичного розвитку міста стало стратегічним досягненням для всієї чернігівської громади. Актуальність документу прокоментувала начальник управління економіки Чернігівської міської ради Людмила Максименко: "Чернігів є підписантом Угоди Мерів і прийняттям ПДСЕР ми довели, що готові до реальних справ. Цей план - це наша програма дій, згідно якої ми будемо рухатися далі для виконання поставлених завдань. Завдяки цьому документу стає зрозумілим в якому напрямку нам рухатися і з чого починати. Адже програма охоплює багато секторів".

Крім того, як зазначила Людмила Максименко, План дій торкається і приватного житла. Що цікаво, цей сектор є найбільшим споживачем енергії. "Ми маємо пояснювати чернігівцям, що без їх співучасті проекти з енергоефективності та збереження енергії не працюватимуть. Тим більше, що зважаючи на вартість тарифів стимул для городян є. І варто пояснювати, що не треба чекати від когось дій, а потрібно розпочинати з себе", - переконана Людмила Максименко.

В свою чергу, координатор житлово-комунальних програм Громадянської мережі ОПОРА Наталія Висіканець наголосила, що прийняття Плану дій сталого енергетичного розвитку є дуже важливим стратегічним рішенням. "ПДСЕР - це дорожня карта, яка допоможе Чернігову крок за кроком поступово вирішити багато питань у різних сферах, а також конкретними справами довести готовність чернігівської громади захищати довкілля та ефективно управляти природними ресурсами. Підвищення туристичного потенціалу, зміцнення економіки та стабільний розвиток міста стануть вагомим наслідком прийняття даного документу", - зазначила Наталія Висіканець.

Представник ВБО "Інститут місцевого розвитку" Колієнко Анатолій важливість прийняття ПДСЕР для Чернігова пояснив наступним чином: "Якщо порівняти місто із родиною, то зазвичай кожна сім'я складає свій бюджет, планує витрати та доходи, шукає резерви для економії та заощадження. Так само і місто - велика громада - повинно думати як воно буде розвиватися далі. На сьогоднішній день людина не може існувати без енергії. І з року в рік кількість енергії зростає і це неминучий процес. А за умови зростання тарифів - це буде приводити до того, що люди просто не зможуть сплачувати комунальні послуги. Вихід тільки один - зменшувати витрати, проводити заходи по енергозбереженню. І виховувати смак та культуру енергозбереження у містян. Не гасла видумувати, а ретельно крок за кроком йти до мети".
 

Останні новини Чернігівщини

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

Увага! Тимчасові зміни у русі громадського транспорту! 12:27

Тролейбусні маршрути № 10 та №11 тимчасово (до усунення наслідків ракетного удару) не працюватимуть.

Вранці 17 квітня росіяни завдали 3 ракетних ударів по Чернігову. 12:18

"Наразі триває пошуково-рятувальна операція. Зараз вже можу казати про 9 загиблих, вбитих російськими терористами. Більше 20 поранених", - сказав в інтерв'ю телеканалу 1+1 начальник Чернігівської ОВА Вʼячеслав Чаус.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 08:45

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 4 пожежі та 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення. Внаслідок цих подій загинула 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини