Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 19:31:59

Коли місто стає банкрутом…

02.06.2015   10:02

Як стає банкрутом людина – ми знаємо: зазвичай, проїдає накопичене, спродується, спивається, виникають сімейні проблеми, одне слово – деградує. А що відбувається, коли банкрутом стає ціле місто? І чи можливо таке явище взагалі? І як тоді себе почувають люди у місті – банкруті?

….Основними наповнювачами міського бюджету є …бюджетники – тобто саме працівники бюджетної сфери (університету, шкіл, державних установ) є основними платниками податку на доходи фізичних осіб. А саме цей податок сьогодні і є основним наповнювачем бюджету Ніжина.

Про шляхи подолання економічної кризи – не взагалі в Україні, а в конкретному місті, з яких, власне, й складається Україна – йшла мова на нараді ніжинського міського голови Анатолія Лінника з керівниками підприємств.

Як доповів заступник міського голови Сергій Осадчий, з 819 юридичних осіб біля 40 відсотків не сплачують до бюджету нічого, 5 суб’єктів підприємницької діяльності задекларували збитки, а 22 – нульовий прибуток. В той же час у місті є 15 експортерів, які дають валюту до бюджету України. Та все ж тільки 28 відсотків потреб міста покривається доходами самого міста – все інше треба брати з якогось безрозмірного загальноукраїнського бюджету. А хто його наповнюватиме, якщо такі потенційно процвітаючі міста, як Ніжин, є фактично банкрутами?!

Ніжин – одне з чотирьох міст обласного підпорядкування, тобто саме Чернігів, Ніжин, Прилуки та Новгород- Сіверський мали б тримати на собі бюджет області. Але що казати про бідні поліські райони, якщо навіть у Ніжині, за даними керівниці міського відділення Пенсійного фонду Алли Севастянчик, один працюючий утримує трьох пенсіонерів?! А ще й додалися 320 донецьких пенсіонерів – біженців (до того, що з окупованої Донеччини підприємства не сплачують внесків до Пенсійного фонду України).

Ще кілька темних штрихів. По заборгованості зарплати в області Ніжин займає вагому третю частину: на одному тільки механічному заводі люди чекають виплати 1 141 тисячі заборгованої зарплати. Уточнюю цифру: більше мільйона! На одному підприємстві! Звісно, це не вина самого підприємства, яке, за словами директора Сергія Гавриша, перебуває в процесі санації і навіть освоює нові види продукції. До речі, на нараді він пообіцяв, що зарплата за квітень буде виплачена найближчим часом. А завод хоче позбутися надлишку землі та не може цього зробити через непогодженість меж.

«Ми втратили лабораторію скануючих пристроїв, заводи продтоварів і молокозавод, видавництво «Аспект- поліграф», швейну фабрику». - констатував заступник міського голови Сергій Осадчий. Не працює м’ясокомбінат, «Ніфар» чекає інвестора, загальновідомі колись «Прогрес» і «Сільмаш» втратили позиції. М’яко кажучи…

Де ж вихід? В очікуванні інвестора? Ну який же інвестор прийде в місто, у якому з 2007 року не виділено жодної земельної ділянки для ведення бізнесу? Я запитав перед нарадою в заступника міського голови Сергія Осадчого: «Уявимо теоретично, що я хочу у Ніжині відкрити приватну броварню, щоб ніжинці пили пиво не консервоване (пастеризоване), а живе. Так, як це є скрізь у Європі. Я зможу це зробити?». Сергій Олександрович, не без паузи, сказав, що так. Я ж дуже сумніваюся – і не тому, що далекий від пива і фінансів, а тому, що навіть землю не дає місто для будівництва.

Депутат міської ради, начальник ЖЕКу «Південний» Юрій Хоменко запевнив, що заявок на виділення землі – маса, тільки будівельних структур є 5, що хочуть зводити будинки. Але землі не дає виділити прокуратура. При тому, що, за статистикою, один будівельник дає роботу ще 12 працюючим.

Керівник просвітньо- виробничої фірми «Сяйво» Микола Шкурко впевнений: «Ніжинські проблеми треба розпочинати вирішувати тут, реформувати насамперед економічний блок місцевої влади. До такого блоку слід віднести не тільки відповідні підрозділи виконкому міської ради, а й територіальні підрозділи ДФС, Мінпраці, Мінекономрозвитку, Мінфіну, Мінрегіону України».

Поки що ж всі ці підрозділи абсолютно незалежні від місцевої влади – про яке самоврядування може йти мова, коли призначення начальниці об’єднаної податкової інспекції Світлани Волкової, проти якої виступають місцеві підприємці, пройшло без формального навіть погодження з міською владою?! Вона навіть не прийшла представитися до міського голови!

Тому й не викликав подиву виступ директора цегельного заводу Анатолія Мусієнка, який влучно сказав: «Система оподаткування зашугала! Тому ми маємо вже 8 рішень судів, які відміняють протиправні дії податківців».

…Багато говоримо про децентралізацію, самоврядування. «Великих слов велика сила та й більш нічого» - перефразовуючи трошки Шевченка. Адже повноважень самоврядування не має, а натомість – а для чого, скажімо, сільському голові дбати про розвиток території, якщо він і так має гарантовано від держави 2,5 тисячі зарплати? Скорочення кількості сільрад, районів, звісно, полегшить навантаження на бюджет, але не запустить у дію механізм самоврядування.

«Функціонування за роки Незалежності бюрократичної системи київського зразка (а це відчуженість від проблем громад і територій, безконтрольне централізоване розпоряджання ресурсами, неможливість притягнення до відповідальності ) призвело країну до управлінського колапсу», - діагностував Микола Шкурко, керівник фірми «Сяйво».

… Кілька годин я витратив у Ніжині на пошуки хліба, спеченого не хмелю – його робить Ніжинський хлібокомбінат (директор – Сергій Кот). Ледве знайшов. А чому так важко, якщо це підприємство – єдине хлібне у місті, власник якого – ніжинець? Щоб знайти відповідь – починайте читати статтю знову…

 

http://siver.com.ua/news/koli_misto_stae_bankrutom/2015-06-01-16832

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.