Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 14:18:28

Тарифи, встановлені для ПАТ "Чернігівгаз", не покривають фактичних потреб компанії

27.04.2015   10:33Агенцiя

З 1 квітня 2015 року НКРЕКП затвердила для ПАТ «Чернігівгаз» нові тарифи на транспортування та постачання газу, не врахувавши при цьому інфляцію, здорожчання матеріалів та обладнання і не піднявши рівень заробітної плати. Нововстановлені тарифи покриють фактичні витрати компанії лише на 67%.

Так, тариф на транспортування для ПАТ «Чернігівгаз» встановлено у розмірі 618,3 гривні за 1 тис. м3 (без ПДВ), тариф на постачання – 94,40 грн. за 1 тис. м3 (без ПДВ). В той час коли газ подорожчав майже в 6 разів, тарифи за його доставку кінцевим споживачам зросли лише вдвічі.

Новими тарифами не передбачено збільшення в 2015 році видатків підприємства на повірку та ремонт лічильників газу, створення обмінного фонду та заміну облікових пристроїв із заводським браком, а також придбання необхідних матеріалів. Ціни на паливо та енергоресурси закладені на рівні вересня 2014 року. За таких умов компанія не може гарантувати планомірне виконання програм, спрямованих на розвиток газових мереж Чернігівської області.

Тарифи розраховувалися виходячи з обсягу споживання газу в 658,9 мільйонів кубометрів. Лише за три місяці поточного року побутові споживачі використали на 12 мільйонів кубометрів або на 7,3% менше від запланованого обсягу, а подальше здорожчання газу призведе до ще більшого його скорочення. Враховуючи те, що 86,3% в структурі споживання газу Чернігівської області йде на побутові потреби, то можна передбачити, що ПАТ «Чернігівгаз» недоотримає тарифної виручки, тому тарифи потребують перегляду.

За умови збереження обсягу газу закладеного в тарифах, планова тарифна виручка ПАТ «Чернігівгаз» складе близько 450 мільйонів гривень. Увесь запланований прибуток, а це 1,7% коштів, буде спрямований на ремонт і модернізацію газомереж та на оплату податку на прибуток.

Загальна сума інвестиційних вкладень становитиме 9,8% тарифних коштів, понад 4,4% спрямується на оплату матеріалів та послуг, ще 21% відрахується на оплату праці персоналу. Внаслідок підвищення ціни газу суттєво зростуть видатки на оплату банківських послуг - вони становитимуть 18,5 мільйонів гривень або 4,1% коштів, що в 4,5 рази більше ніж торік. Об’єм питомих втрат та виробничо-технологічних витрат газу складе 3,6% від річного обсягу транспортування газу. Залишок грошових коштів в якості прибутку підприємства в тарифах не запланований.

Повна структура тарифів ПАТ «Чернігівгаз» представлена у вільному доступі на сайті газорозподільчої компанії. Будь-який споживач може оцінити та проаналізувати грошові надходження від тарифів і на що компанія їх витрачає.

«Зайшовши на наш сайт, споживачі можуть співставити наші доходи та витрати і пересвідчитися, що компанія працює відкрито і прозоро», - зазначає в.о. заступника голови правління з фінансово - економічних питань ПАТ «Чернігівгаз» Сергій Прийма. - Досить часто споживачі газу плутають поняття тарифів на оплату з доставки газу з поняттям «вартість газу». З 1 тисячі кубометрів доставленого газу, компанії залишається лише десята частина – 712,7 гривень. Це і є тарифи на розподіл і поставку, з яких компанія фінансує безперебійне газопостачання кожної квартири і

установи, встановлює лічильники, проводить ремонти, сплачує податки і заробітну плату і т.і. Тому, стабільність роботи газотранспортного комплексу області напряму залежить від відповідності розміру тарифів до витрат компанії».

Також керівник розповів, що при перегляді тарифів Нацкомісія взагалі не врахувала для газовиків підвищення заробітної плати.

«Наразі компанія має один із найнижчих середніх розмірів оплати праці по області – 2,5 тисячі гривень, що на 25% нижче від середнього рівня по промисловості. Останнє підвищення було в жовтні 2013 року. На жаль, Нацкомісія в нових тарифах не передбачила підняття оплати праці для нашого персоналу», - наголосив Сергій Прийма.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

18 квітня у Чернігові День жалоби

18 квітня у Чернігові День жалоби 09:54

Для вшанування пам'яті загиблих внаслідок ракетного обстрілу російськими військами нашого міста 17 квітня 2024 року у Чернігові 18 квітня оголошено Днем жалоби. Відповідне розпорядження підписав в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако.

18 квітня: цей день в Україні і світі

18 квітня: цей день в Україні і світі 08:52

ДЕНЬ 785 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 785 RUSSIAN AGRESSION

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00

Удар по Чернігову. Інформація станом на 14.00 15:02

О 09 год. 03 хв. 17 квітня ворогом здійснено ракетний обстріл території міста Чернігова. Сталося пряме влучання в будівлю соціальної інфраструктури.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини