Дещо про молочні жири і російські звинуваченняна на адресу “Менського сиру”
Інформація про те, що Російська санітарна служба при вибірковому дослідженні зразків українських сирів у їх складі виявила – пальмітолеінову і лінолеву жирні кислоти, як ознаку рослинних жирів, насторожила. Адже споживачів, які не є фахівцями, легко ввести в оману. І далеко не всі відрізняють пальмову олію від складової молочного жиру – пальмітолеінової жирної кислоти.
Тому пояснює експерт, аудитор, начальник сектору відділу по технагляду та з підтвердження відповідності харчової продукції та продовольчої сировини ДП “Чернігівстандартметрологія Людмила Шаповалова.
З чого складається молочний жир
– Стосовно знаходження линолевої та пальмитолеїнової кислот в твердих сирах виробництва ТОВ “Менський сир”.
Ці ненасичені жирні кислоти є природними складовими молочного жиру. Жирнокислотний склад молочного жиру унікальний, відрізняється різноманітністю складових серед інших жирів тваринного та рослинного походження.
Коров’ячий молочний жир містить більш 40 різних жирних кислот. Більшість цих жирних кислот присутні у надзвичайно малих кількостях. Співвідношення їх залежить від сезону, умов утримання тварин, раціону відгодовування, стадії лактації, породи, географічного положення місцевості випасання корів, тощо.
Споживач з власного досвіду знає, що літнє масло більш пластичне, ніж зимове. Ненасичені жирні кислоти містяться в молочному жирі у порівняно невеликих кількостях, загально – 30-32%, у тому числі линолевої 3,0-5,5%, пальмитолеїнової – 1,5-2,0 (дані згідно ГОСТу Росії ГОСТ Р 52253-2004).Хоча в “звинуваченні” Російської санітарної служби вони – основний аргумент.
Пальмитолеїнова та линолева кислоти відносяться до ненасичених незамінних жирних кислот, тобто не виробляються в людському організмі і мають неодмінно надходити з їжею.
Вони є біологічно активними, надзвичайно корисними для організму людини сполуками, мають захисні властивості щодо клітин людського організму, сприяють належному функціонуванню систем та органів людини, приймають участь у фізіологічних процесах. Їх дефіцит викликає захворювання.
Сам факт присутності цих жирних кислот в сирі не може бути показником наявності жирів немолочного походження в продукті.
Підтверджена якість
На підприємстві ТОВ “Менський сир” функціонує система управління якістю та безпекою продукції. Відповідність її міжнародним та вітчизняним стандартам підтверджено незалежними вітчизняними та іноземними компетентними організаціями.
Відповідність продукції вимогам, що на неї поширюються, також підтверджена сертифікатами, в тому числі і російськими. Вони видавались після ретельного обстеження виробництва санітарними, ветеринарними службами, вітчизняними та російськими органами з сертифікації, випробувань продукції в акредитованих лабораторіях.
Безперечно звинувачення у фальсифікації продукції має спиратись на документальні докази. Аналізувати необхідно не тільки наявність будь-яких речовин, а й їх кількість! Заяви ж були розраховані на неінформаваність споживача, або присутність назв, що не є щоденно вживаними пересічними громадянами.
Останні новини Чернігівщини
На Чернігівщині зареєстрували індустріальний парк «Носівські господарства» 10:13
Кабінет Міністрів України ухвалив рішення про включення індустріального парку «НОСІВСЬКІ ГОСПОДАРСТВА» до Реєстру індустріальних (промислових) парків. Парк створено строком на 30 років на території міста Носівка Ніжинського району. Ініціатором виступає Носівська міська рада.
Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:11
Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 1 пожежу. Внаслідок цих подій 2 особи постраждали.
12 грудня: цей день в Україні і світі 10:05
День 1388 Російська агресія - Day 1388 Russian aggression
На Чернігівщині видалено понад 20 тонн безхазяйних пестицидів 11:43
У листопаді на території області проведено комплекс робіт з видалення безхазяйних та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин (ХЗЗР). За результатами заходів утилізовано понад 20 тонн отруйних речовин.