Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 10:47:39

Стан посівів викликає занепокоєння через складні погодні умови

05.01.2015   08:42Агенцiя

Різкий перепад температур, відсутність снігового покриву – величезний стрес для озимих культур. Не менш негативно вплинула на рослини і посуха, яка почалася з середини липня і спричинила розтягування періоду посівної. Як результат – в південних районах області місцями настільки низька зволоженість грунтів, що зерно не проростало. Як сильно вплинуть складні погодні умови на врожайність, Чернігівська обласна Державна телерадіокомпанія дізнавалась в департаменті агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Цього року озимих посіяно на площі понад двісті двадцять п’ять тисяч гектарів, що на двадцять тисяч більше, ніж минулого. При цьому значно зросла кількість саме пшениці, а жита, навпаки, зменшилась. Це пов’язано з нерентабельністю останнього – вже понад два роки культура не затребувана на зерновому ринку.

Та стан посівів викликає занепокоєння. Аграрії відзначають: такої посушливої осені, як цьогоріч, не було вже кілька десятків років. «Посуха почалася з середини липня, нетипова погода спричинила розтягування періоду посівної, хто сіяв за рекомендаціями науковими, хто чекав опадів. Тому розтягнулися дещо в часі» — каже директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Олександр Савченко.

У грунті недостатньо продуктивної вологи, відзначають фахівці обласного центру з гідрометеорології. Тож в доброму стані знаходиться лише 22% посівів, в задовільному – 54, а решта – в слабкому й зрідженому.

Олександр Савченко: «Буквально ті днів 10, що була плюсова температура, навіть в деяких районах вегетація відновилась, дещо покращили ситуацію дощі і відтавання снігового покриву, але сильно воно не відобразилось на покращенні. Крім того, стресова температура дуже сильно вплинула, зокрема різкий перепад з плюса до мінус десять».

А це – удар по озимині. Така ситуація може негативно вплинути на рівень врожаю, кажуть аграрії. Як і підвищення цін на пально-мастильні матеріали – через це добрив було внесено менше запланованої кількості. Окрім зернових, посіяно майже 24 тисячі гектарів ріпаку. Культура ця дуже примхлива й вибаглива до температурного режиму.

Олександр Савченко: «На сьогоднішній день уже є дані, що 4 тис га повністю загинуло, решта під великим питанням. Фаза розвитку була недостатня, є великий ризик, що всі ці площі будуть пересіяні на весні».

Та у департаменті агропромислового розвитку запевняють, що хвилюватися за продовольчу безпеку не варто. Хоч погодні умови і не дуже сприятливі, область зможе забезпечити себе необхідним.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини