Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 03:46:57

Споживачі газу вперше отримали платіжки з прогнозними нарахуваннями

31.12.2014   11:59Агенцiя

У зв`язку з тим, що не всі наші споживачі можуть вчасно, а саме, станом на кінець місяця, подати відомості щодо показів лічильників газу, ПАТ «Чернігівгаз» спростив процедуру, надавши можливість в новій квитанції самостійно вказувати покази приладів обліку. Такі платіжки почали надходити з грудня. Ще однією особливістю нових нарахувань є прогнозний платіж за газ. ПАТ «Чернігівгаз» вважає за необхідне розтлумачити споживачам для чого і яким чином він розраховується.


Переваги нових квитанцій

Передусім, нові квитанції є простішими для розуміння і зручнішими для споживачів, адже позбавляють клопоту щомісяця передавати покази лічильників по телефону. Людина може самостійно вказати початкові та кінцеві показання станом на кінець місяця і оплатити рахунок.

Тепер споживач може обирати:
- передати показання і сплатити суму, яку вважає правильною – в рядок «всього сплачую, грн.» споживач може вписати свою суму до оплати. Для самостійного внесення показань лічильника газу в лівій і правій частині передбачені спеціальні пусті віконця.
- щомісяця не передавати покази і заплатити за куби, які реально були на табло лічильника станом на кінець місяця, при цьому самостійно заповнити в квитанції відповідні рядки.
- оплатити прогнозний платіж, вказаний в рядку «Всього до сплати».

Слід зауважити, що ПАТ «Чернігівгаз» не примушує клієнтів сплачувати саме ту суму нарахувань, яка зазначена в рахунку за повний календарний місяць (з урахуванням прогнозного платежу). При незгоді споживача із зазначеною сумою, ПАТ «Чернігівгаз» обов’язково здійснить контрольне зняття показань лічильника, яке споживач засвідчить своїм підписом.

Нагадаємо, що на початку кожного року законодавство зобов`язує ПАТ «Чернігівгаз» проводити перерахунок оплати вартості газу спожитого в минулому році, в ході якого здійснюється зняття контрольних показів лічильників газу в грудні та в січні.

Розрахунки за газ можна проводити не лише за квитанцією, а й за розрахунковими книжками. Головне для ПАТ «Чернігівгаз», щоб споживачі усвідомлювали свою відповідальність за фіксацію реальних показів і своєчасну 100% оплату спожитого енергоносія.


Для чого проводяться прогнозні нарахування

Прогнозний платіж - це коли до спожитої кількості газу станом на число, коли були зняті покази лічильника, додається прогнозоване використання газу споживачем до кінця місяця.

Для коректного формування щомісячної звітності у ПАТ «Чернігівгаз» існує потреба в складанні балансу газу по підприємству. Для цього по всім категоріям споживачів (бюджет, промисловість, населення та ін.) необхідно фіксувати показання використаних обсягів газу станом на останній день місяця. Відповідно в роботі з побутовими споживачами виникають об’єктивні труднощі одномоментного зняття показів лічильників - в нашій області понад 264 тисячі сімей користуються газом по лічильнику.

Споживачі, які мають лічильник газу, мають щомісячно самі знімати фактичні показання та передавати їх до відділу розрахунків філії ПАТ «Чернігівгаз», яка їх обслуговує. Зазвичай покази передаються споживачами і фіксуються газопостачальником не в останній день звітного місяця, а дещо раніше. Через це облгаз не має на кінець місяця істинної картини обсягів спожитого газу. Щонайменше раз на півроку працівники газової компанії повинні знімати контрольні покази лічильника. І тут виникає ще одна проблема – деякі споживачі не пускають контролерів в оселі.
Таким чином споживачі порушують Договір, а газопостачальник знову ж таки не бачить реально спожитих кубів. Також існує значна кількість абонентів, у яких в конкретно взятий місяць взагалі відсутні будь-яким чином передані контрольні покази. У разі, якщо споживач передасть кількість кубів на останній день звітного місяця, розбіжностей у нарахуваннях ПАТ «Чернігівгаз» не буде.


Як визначається прогнозний обсяг газу

Величину нарахування визначають усереднено, спираючись на дані контрольної групи споживачів з таким самим газовим обладнанням і характеристиками, в чиїх домівках щомісяця в один і той же день знімаються контрольні показання. Звичайно, у багатьох споживачів із-за відсутності контрольних показань прогнозне нарахування може не збігатися з реальними цифрами - як в більшу так і в меншу сторону. Але як тільки облгаз отримає від споживача реальні куби, прогнозні одразу відкоригуються, і відповідно заборгованість перерахується. При потребі зі споживачем підписується акт звіряння розрахунків.


Наведемо приклад прогнозного нарахування

У квартирі, де є лічильник газу, газова плита і газовий водонагрівач зареєстровано 3 людини. На 31 жовтня зафіксовано показ лічильника – 51100 куб. м. 24 листопада споживач телефоном передав кінцеві покази лічильника – 51125 куб. м., тобто, за 24 дні він використав 25 куб. м газу. За показаннями контрольної групи з такими ж даними, споживання газу в листопаді дорівнювало 28 куб. м, тому прогнозне донарахування споживачу до кінця місяця складе 3 куб. м. В рядку «Всього до сплати» буде вказана в грошовому еквіваленті оплата 28 куб. м.

Для зручності наших клієнтів, в 2015 році заплановано запуск «Особистого кабінету» на офіційному веб-сайті ПАТ «Чернігівгаз». Зареєструвавшись, кожен споживач, не виходячи з дому, зможе внести покази лічильника газу за повний календарний місяць, звірити стан особового рахунку та отримати відповіді на запитання. На сьогодні «Особистий кабінет» проходить тестування.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини