Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:14:39

Агробізнес допомагає територіальним громадам Чернігівщини

19.12.2014   07:53Агенцiя

Наразі дуже важливо, щоб бізнес, що працює на селі, ніс соціальну відповідальність за розвиток тієї території, де він господарює. Це питання не обмежується лише будівництвом та утриманням шкіл, доріг та лікарень. Це також — орендна плата за землю та заробітна плата, повідомляє Департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації.

Щодо орендної плати за земельні ділянки та земельні частки (паї)

За 11 місяців поточного року розмір орендної плати, що сплачують орендарі земель сільгосппризначення селянам області, зріс з 4,3 % до 4,7 %. Тобто, майже на 43 мільйони гривень.

Значно підвищили цей показник в Бахмацькому та Семенівському районах. Найвищий розмір орендної плати залишається у Бобровицькому районі — 6,4%, а найнижчий — у Ріпкинському районі (3%).

За поточний рік 240 тисяч орендодавців області отримають близько 485 мільйонів гривень за оренду своїх паїв. У середньому за 1 гектар землі агроформування сплачують 613 гривень. Лідерами по орендній платі є райони зони Лісостепу —Варвинський та Ічнянський. У Поліських районах цей показник не перевищує 1,5 тисячі гривень.

Щодо збільшення асигнувань на розвиток територіальних громад

На жаль, держава не може задовольнити потреби територіальних громад, особливо сільських. Тож в області активізувався процес залучення органами влади на добровільній основі коштів підприємств для соціально-економічних розбудовчих процесів у сільській місцевості. Так, протягом поточного року між орендарями земель сільгосппризначення та сільськими радами укладено 629 соціальних угод. Сільгосппідприємствами вже надано понад 26 мільйонів гривень допомоги.

Кошти виділялися для будівництва, реконструкції, ремонту закладів освіти, охорони здоров’я, соціального обслуговування населення, культури та спорту як у сільській місцевості, так і тих, що обслуговують або використовуються сільським населенням. За ці ж гроші проводяться ремонтні роботи всіх видів автомобільних доріг місцевого значення; газифікації сільських населених пунктів та забезпечення їх вуличним освітленням; будівництва, реконструкції водогонів в сільських населених пунктах; підтримки сільських спортивних команд та колективів художньої самодіяльності; підтримки та матеріального забезпечення добровільних пожежних дружин тощо.

Робота із залучення коштів агробізнесу до розвитку інфраструктури сільських населених пунктів буде продовжуватись і надалі. На цьому наголошує і новопризначений Міністр агарної політики та продовольства України Олексій Павленко.

Щодо допомоги, спрямованої у зону АТО

За оперативними даними, підприємствами агропромислового комплексу області перераховано більше 2 мільйонів гривень на підтримку бійців у зоні АТО та потреби переселенців зі сходу. Надано майже 30 тисяч літрів дизельного пального і 15 тисяч літрів бензину. Проводилися закупівлі спецобладнання, засобів захисту, одягу, продуктів. Сільгоспвиробники постійно передають продукцію власного виробництва для воїнів, які захищають територіальну цілісність держави.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини