Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 15:32:34

Область тримає курс на розширення зовнішньоекономічного співробітництва

29.11.2014   10:25

За 9 місяців поточного року експорт товарів з області зріс майже на чверть, а імпорт зменшився на 8,2%. Завдяки цьому сформувалось позитивне сальдо у розмірі 78,3 мільйонів доларів США. У цілому ж обсяги зовнішньоторговельного обороту зросли проти минулорічного показника на 7%.

Структуру експорту формували зернові культури, вироби з паперу та картону, готові харчові продукти, деревина й вироби з неї, текстильні матеріали та текстильні вироби, мінеральні продукти, молоко та молочні продукти, взуття, насіння і плоди олійних рослин, котли, машини, олії рослинного походження.

При цьому, у зв’язку з загостренням зовнішньополітичної ситуації на східному напрямку та наданням ЄС Україні торговельних автономних преференцій, відчутно змінилася географія поставок.

Зокрема, порівняно з аналогічним періодом минулого року експорт до Російської Федерації та Республіки Білорусь скоротився на 5,4%, а їх частка в загальному обсязі зменшилась з 37% до 28,2%.

Натомість поставки до країн ЄС формували 32,9% загальнообласного експорту проти минулорічних 26,4% і їх обсяг зріс в 1,6 разів.

В умовах складної фінансово-економічної ситуації в області активно вживаються заходи, спрямовані стимулювання експортної активності підприємств, сприяння поліпшенню умов доступу продукції підприємств Чернігівщини на світові ринки.

З метою розширення зовнішньоекономічного співробітництва проводилися зустрічі керівництва облдержадміністрації з делегаціями посольств іноземних країн в України. На одній із них досягнуто домовленості про відкриття в Чернігові Почесного Консульства Латвійської Республіки. Воно вже діє.

– На наше запрошення у жовтні відбулося виїзне засідання Міжнародного Трейд-клубу в Україні, в ході якого підписано Меморандум про співпрацю, а місцеві товаровиробники мали змогу налагодити діалог з представниками дипломатичного корпусу та компаній з 14 країн світу.

Спільно з Чернігівською Регіональною торгово-промисловою палатою за участі фахівців Мінекономрозвитку та Мінагрополітики України для наших експортерів було проведено низку семінарів з питань доступу товарів вітчизняного виробництва до ринку ЄС. Тобто основні акценти ми розставляємо на сприянні зростанню економічної присутності підприємств області на ринках зарубіжних держав, - наголошує в.о. голови обласної державної адміністрації Сергій Журман.

Останні новини Чернігівщини

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн

Населення Чернігівської області заборгувало за спожите тепло і гарячу воду понад 244 млн грн 13:30

Попри постійні військові небезпеки і фінансові труднощі, АТ «ОТКЕ» стабільно та надійно забезпечувало жителів 19 територіальних громад послугами, це понад 125 тисяч мешканців.

Переселенці і ветерани війни: що пропонує служба зайнятості 13:15

Продовжуємо інформувати роботодавців, переселенців та ветеранів про можливості та ресурси служби зайнятості. Черговий «круглий стіл» за участю громадян цих категорій, а також представників місцевої влади, служби зайнятості та соціальних партнерів відбувся в Менській міській раді під головуванням директорки Чернігівського обласного центру зайнятості Людмили Ключник.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:53

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій, а саме: 1 аварійну ситуацію на мережах життєзабезпечення, 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій загинула 1 особа та 2 особи постраждали.

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців

єВідновлення: компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців 08:37

У рамках державної програми «єВідновлення» компенсацію за пошкоджене житло отримають ще 39 чернігівців.

16 квітня: цей день в Україні і світі

16 квітня: цей день в Україні і світі 08:32

ДЕНЬ 783 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 783 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини