Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 00:05:35

3,4 млрд.пасажирів перевезли чернігівські тролейбуси за 50 років

05.11.2014   13:11

Комунальне підприємство міської ради "Чернігівське тролейбусне управління" відзначає у цьому році своє 50-річчя.

5 листопада 1964 року у Чернігові урочисто відкрито тролейбусний рух. З Красної площі вулицями міста пішли перші тролейбуси. На той час працювало 22 тролейбуси спочатку на 2-х, потім на 3-х маршрутах, які з'єднали центр міста з районом Бобровиці, залізничним вокзалом та промисловими підприємствами "Хімволокно" і "КСК".

З нагоди ювілею підприємства 4 листопада у Чернігівському історичному музеї ім. В.В. Тарновського відбулись Музейні зустрічі. У заході взяли участь чернігівці, причетні до відкриття тролейбусного руху у Чернігові. Серед них: Валерій Лагутін – один з водіїв перших тролейбусів міста, зокрема, під час тієї знаменної події, коли 5 листопада 1964 року містом рушили перші тролейбуси, Станіслав Кушнір – будівельник, який розбудовував перші тролейбусні лінії та розв'язки у місті.

Під час заходу вони розповіли, що на той час вже було збудовано 22 км тролейбусної траси, 2 тягових підстанції і придбано 32 тролейбуси марок «МТБ», «ЛАЗ», «Київ-2», «Київ-4», «ЗІУ-5», «ЗІУ-9». Колектив тролейбусного підприємства нараховував майже 200 працівників.

Тролейбусний парк управління постійно розширювався, і через 3 роки, у 1967 році, він нараховував понад 100 машин. Заступник начальника тролейбусного управління Володимир Шапоренко, який працює на підприємстві понад 30 років, повідомив, що завдяки злагодженій роботі всього колективу управління у 80-ті роки на лінію виходило від 134 до 143 тролейбусів щоденно. Це було важливим завданням управління, адже необхідно було вчасно забезпечити перевезення пасажирів, особливо, до найбільших промислових підприємств міста, - згадував В. Шапоренко.

Загалом за 50 років міським електротранспортом перевезено 3,4 млрд. пасажирів. Сьогодні, ЧТУ обслуговує 10 тролейбусних і 2 автобусних маршрути та забезпечує вихід на лінію щоденно близько 65 тролейбусів та 17 автобусів. За інформацією заступника начальника управління, найбільш старі машини – з 1987 року. Основу тролейбусного парку з близько 100 машин складають ЗІУ-9, це – 65 машин, інші – ЮМЗ, ЛАЗ. Проте, управління покладає великі сподівання на Чернігівський автозавод, який став випускати нові тролейбуси.   

Під час заходу старший науковий співробітник історичного музею також розповіла про скарби, пов'язані з відкриттям тролейбусного руху. Ці скарби – срібні столові прибори та прикраса були знайдені під час розкопок при будівництві тролейбусного депо напроти міського стадіону і зберігаються на цей час у музеї.

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини