Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 13:29:32

Електронне адміністрування ПДВ дозволить відшкодовувати його в автоматичному режимі на місяць раніше

09.08.2014   08:15

Зміни, внесені до Податкового кодексу України, зроблять адміністрування ПДВ зручнішим і прозорим, - вважає в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Чернігівській області Степан Дусяк. - Нова система електронного адміністрування дозволить відшкодовувати податок на додану вартість експортерам та імпортерам в автоматичному режимі на місяць раніше, ніж тепер.

Також буде зменшено число критеріїв для автоматичного бюджетного відшкодування.

Таке нововведення буде запроваджене з 1 січня 2015 року.

Електронне адміністрування ПДВ дозволить ліквідувати «податкові ями» та інші махінації і зніме з цього податку тавро кримінального. Це реально скоротить обсяг «тіньової» економіки та витрати держави на адміністрування ПДВ. Нова система зробить неможливим формування фіктивного кредиту та отримання неправомірного відшкодування ПДВ з бюджету. У результаті – відчутно зростуть надходження податку до бюджету. Крім того, що дуже важливо, підвищиться прогнозованість сплати податку на додану вартість до державного бюджету.

Нова електронна система складатиметься з трьох основних елементів. По-перше, це - єдиний електронний реєстр податкових накладних. По-друге, в банку автоматично будуть відкриті рахунки усім платникам ПДВ. По-третє, існуватиме база даних митниці щодо інформації про імпорт та експорт товарів.

З 1 січня наступного року для всіх платників ПДВ в автоматичному режимі відкриють електронні рахунки в банку, який буде створений та підконтрольний Національному банку України. Податкові накладні реєструватимуться в Єдиному реєстрі податкових накладних в електронному вигляді. Для цього платник повинен мати достатню суму податкового кредиту, підтверджену податковими накладними, зареєстрованими в єдиному реєстрі податкових накладних, та сплатою ПДВ при імпорті товарів.

На Чернігівщині нині 3253 платники податку на додану вартість, зазначив в.о. начальника Головного управління Міндоходів у Чернігівській області Степан Дусяк. – З них 93 суб'єкти господарювання декларують до відшкодування з бюджету суми ПДВ на рахунки платників у банку. За 7 місяців цього року заявлено до відшкодування з бюджету податку на додану вартість в розмірі 256 млн.грн. Відшкодовано ПДВ на суму 149,2 млн. грн., у т.ч. десятьом суб’єктам господарювання - 107,1 млн.грн. в автоматичному режимі, що становить 71,8 % від загальної суми відшкодування.

З 1 січня платники відчують переваги законодавчих змін. Скоротиться та спроститься також звітність з ПДВ, що дуже важливо для платників.
 

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.