Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 14:30:40

"Зворотна тяга" у новій будівельній афері

26.07.2014   10:06Агенцiя

Днями мешканці кількох будинків із вулиць Мстиславської та Родимцева провели термінові збори та обрали ініціативну групу, головною метою якої буде зробити все можливе і навіть неможливе, аби цього разу хитромудрі забудовники та «господарники» з міської ради Чернігова упіймали облизня.

Нагадаю: кілька років тому на території спортивного майданчика 17-го кварталу (єдине місце, де дітлахи могли пограти у футбол, баскетбол, волейбол тощо), незважаючи на активні протести мешканців та викривальні написи на парканах і асфальті зі згадуванням пана Соколова у найгірших виразах, було таки побудовано елітний багатоповерховий будинок. До речі, під словом «елітний» ідеться не тільки про якість і вартість квадратного метра квартири, а й про тих відомих чернігівських дядь і тьоть, котрі зуміли придбати там житло.

Варто сказати, що й тодішні забудовники та чиновники (включно з чинним мером міста) гарантували благоустрій території всього цього невеличкого кварталу й побудову більш-менш солідного (за територією та наявністю спортивного інвентарю) нового й сучасного спортивного майданчика. Однак до цього часу ні спортмайданчика, ні благоустрою, ні заміни технічної інфраструктури кварталу ніхто не завважив. Як кажуть у народі, віз і нині там.

Крім того, міська «влада» останніми роками багато говорила про те, що не даватиме дозвіл на будівництво окремих будинків у центральній та історичній частинах Чернігова. Хіба що під будівництво у приватному секторі чи забудову всього кварталу. Тим паче, землі в мікрорайоні Масани стане на десятки чи сотні багатоповерхових будинків.

Мешканці житлових будинків №№ 3, 5 по вулиці Мстиславській, №№ 2, 6, 7 по вулиці Родимцева поки що лише зібрали підписи та звернулися до свого народного депутата з проханням посприяти у відміні рішення міської ради щодо нового будівництва на своїй прибудинковій території — на розі вулиць Родимцева та Мстиславської (навпроти Молодіжного театру).

Як вони пишуть у своєму зверненні, «нас обурює те, що Чернігівська міська рада вкотре, нехтуючи думкою громади та всупереч її інтересам, використовує свою владу для лобіювання бізнес-проектів окремих «шанованих» громадян і забудовників. Для цієї влади вже стало звичним надавати «шанованим» забудовникам земельні ділянки без зайвих затрат на будівництво інженерно-транспортної інфраструктури, без знесення застарілого житлового фонду, а забудовувати прибудинкові території та спортивні майданчики існуючих житлових кварталів міста».

Варто зауважити, що забудовник планує спорудити багатоквартирний житловий будинок (7 поверхів) з облаштуванням магазинів та офісів на території двох будинків і автостоянки. При цьому цей дуже «хитромудрий» проект забудови передбачає начебто з’єднати два будинки (один має чотири поверхи, інший — п’ять), відстань між якими — метрів двадцять, що позбавить мешканців 18 квартир останніх під’їздів денного світла (у тих кімнатах, котрі виходять вікнами на вулицю).

На превеликий жаль через те, що деякі відповідальні за будівництво у місті посадовці високого рангу нині у відпустці, нема змоги побачити проект забудови цього «будинку-монстра», за який узявся один знаний чернігівський архітектор. Власне кажучи, багатьом, напевно, дуже цікаво, як він зможе поєднати те, що об’єднати не можна?! І при цьому не порушити існуючі будівельні норми та стандарти.

За словами працівника будівельно-архітектурної інспекції, якщо цього 7-поверхового «монстра» все-таки побудують, усі житлові кімнати й кухні житлового будинку по вулиці Мстиславській, 3, котрі сьогодні мають природне освітлення тільки у ранковий час, узагалі перестануть його бачити. Навіть спорудження будинку меншої поверховості створюватиме затінення цих квартир. Нагадаємо: згідно з чинним законодавством тривалість природного освітлювання житлових приміщень повинна становити не менше 2,5 години на добу в період із 22 березня по 22 вересня.

Крім того, у випадку такого будівництва перепад висот між цими різноповерховими будинками призведе до виникнення зворотної тяги у вентиляційних каналах кухонь та санвузлів, що небезпечно для будинків на газовому обладнанні (колонки чи котли) для кухонь. Навіть уже нині через застарілість і захаращеність (бездіяльність ЖЕКів) в окремих квартирах відчувається зворотна тяга в холодний період року.

Слід також зазначити, що навіть за простими підрахунками навантаження на існуючу дворову територію значно зросте. Тим більше, що значну її частину біля житлових будинків №№ 3, 5 по вулиці Мстиславській уже надано в користування мешканцям (двом відомим чернігівським бізнесменам) житлового будинку по вулиці Шевченка, 19. Територію ще й огороджено «куленепробивним» височенним парканом.

Поки що невідомо, чи отримає дозвіл на будівництво фірма-забудовник, яка взяла цю земельну ділянку в оренду ще у 2009 році. Але мешканці не тільки вказаних будинків, а й усього кварталу вже «гострять сокири», готують відомі коктейлі, закуповують каски та бронежилети, щоб від щирого серця зустріти будівельників і чиновників.

Олександр ШИЛО

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини