Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 11:12:25

Актуальні питання про порядок декларування доходів громадян, отриманих у 2013 році» на «гарячій лінії»

31.01.2014   14:23

30 січня у ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області пройшов сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» з начальником відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Аллою Супрун.

Надаємо відповіді на актуальні питання, задані під час проведення заходу.

При отриманні яких доходів  декларація про майновий стан і доходи (податкова декларація) не подається?

Відповідно до п. 179.2. ст. 179 Податкового кодексу України обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо платник податку отримував доходи:
від податкових агентів, які згідно ст.165 Податкового кодексуУкраїни не включаються до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу;
виключно від одного податкового агента незалежно від виду та розміру нарахованого (виплаченого, наданого) доходу;
від операцій продажу (обміну) майна, дарування, при нотаріальному посвідченні договорів за якими був сплачений податок;
у вигляді об'єктів спадщини, які відповідно до цього розділу оподатковуються за нульовою ставкою податку та/або які сплатили податок до нотаріального оформлення об'єктів спадщини.;
при отриманні заробітної плати від двох і більше податкових агентів, і при цьому загальна річна сума оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) такими податковими агентами не перевищує ста двадцяти розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року.

Яким способом платник податків може подати податкову декларацію ?


Податкова декларація подається до органу доходів і зборів  в один із таких способів за вибором платника податку:
особисто платником або уповноваженою на це особою;
надсилається поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення;
засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством.
При цьому поштове відправлення слід здійснити не пізніше, ніж за десять днів до закінчення граничного терміну подання декларації, встановленого ст. 49 Податкового кодексу України, а при поданні  в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, у якому минає такий граничний термін (п. 49.5 Податкового кодексу).

За якою податковою адресою громадянин повинен подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, якщо він зареєстрований (прописаний) в одному місці, а дохід отримує в іншому?

Платник податків, який відповідно до норм чинного законодавства зобов’язаний (має право) надати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але на той час проживає не за місцем реєстрації (прописки), а в іншому місці, то він має подати декларацію до органу Міндоходів за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними).

Які документи, крім податкової декларації про майновий стан і доходи, має подати платник податку до органу доходів і зборів, щоб скористатися правом на нарахування податкової знижки щодо частини суми процентів за іпотечним кредитом?

Платник податку - резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом за умови наявності документального підтвердження витрат, що включаються до податкової знижки: кредитного договору та нотаріально завіреного договору іпотеки; відповідних платіжних документів, в яких чітко визначено суму сплачених відсотків за користування іпотечним кредитом та прізвище, ім’я, по-батькові платника податку як платника цих процентів (рахунок з відбитком каси про перерахування коштів, платіжне доручення банку з відміткою про перерахування коштів); паспорта платника податку з позначкою про реєстрацію за місцезнаходженням житлового будинку (квартири, кімнати), щодо якого оформлено іпотечний житловий кредит. Оригінали таких документів не надсилаються органу доходів і зборів, але підлягають зберіганню платником податку протягом строку, достатнього для проведення органом Міндоходів податкової перевірки стосовно нарахування такого податкового кредиту. Платники податку зобов’язані на вимогу органу доходів і зборів  та в межах його повноважень, визначених законодавством, пред’являти документи і відомості, пов’язані з виникненням доходу або права на отримання податкової знижки, обчислення і сплатою податку, та підтверджувати необхідними документами достовірності відомостей, зазначених у податковій декларації з цього податку. Для прискорення проведення органом доходів і зборів розрахунку сум, що підлягають поверненню з бюджету, і забезпечення правильності визначення зазначених сум доцільно надавати до органу МІндоходів  копії зазначених документів.

Чи має право мати на отримання податкової знижки за навчання дев'ятнадцятирічної доньки, яка одночасно навчається в одному вищому навчальному закладі за різними формами навчання (державна та за контрактом), якщо у квитанціях про оплату за навчання зазначено дані дитини?

Статтею 180 Сімейного кодексу встановлено, що батьки зобов'язані утримувати дитину до досягнення нею повноліття. Згідно зі ст. 199 цього Кодексу якщо повнолітні діти продовжують навчатися і у зв'язку з цим потребують матеріальної допомоги, батьки зобов'язані утримувати їх до досягнення 23 років за умови, що вони можуть надавати матеріальну допомогу.
Права володіння, користування та розпорядження своїм майном, у тому числі коштами, належать його власникові (ст. 317 Цивільного кодексу), а неповнолітні діти за згодою батьків можуть вчиняти деякі правочини (ст. 32 Цивільного кодексу), зокрема проводити розрахункові операції щодо укладеного на їх ім'я договору на навчання. Це положення застосовується і до дітей, вік яких визначено ст. 199 Сімейного кодексу.
Таким чином, один із батьків має право доручити своїй дитині здійснити правочин у вигляді проведення розрахунку (сплати коштів) за навчання за рахунок належних йому коштів. При цьому фактичні витрати на оплату вартості навчання несуть батьки дитини, яка навчається.
Отже, незважаючи на те що донька одночасно навчається в одному вищому навчальному закладі за різними формами навчання (державна та за контрактом), мати може скористатися правом на податкову знижку за навчання дитини за умови додержання усіх вимог статей 166, 176 Податкового кодексу (у тому числі надання до податкового органу договору про навчання дитини, укладеного між навчальним закладом та дитиною, квитанції про оплату за навчання, довідки про доходи тощо). При цьому у договорі про навчання має бути зазначено прізвище, ім'я та по батькові особи, яка безпосередньо навчається (дитини).

Чи має право на податкову знижку один із батьків студента, котрий фактично здійснював оплату за навчання, якщо студент працював і отримував заробітну плату?

Якщо студент  протягом року одночасно навчався і працював, отримував заробітну плату, то право на податкову знижку має сам студент за умови документального підтвердження понесених витрат на навчання, а не його батьки, оскільки він уже не перебуває на їх утриманні.
Водночас, якщо студент влаштувався на роботу лише після закінчення навчання у звітному році і до моменту свого працевлаштування не отримував заробітної плати, то право на знижку має той з батьків, який фактично здійснював оплату на навчання.

Останні новини Чернігівщини

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:55

Протягом минулої доби зареєстровано 4 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 3 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала.

Психологічна підтримка для людей, які зазнали страждань внаслідок війни 09:51

Український ветеранський фонд започатковує терапевтичну групу для тих, хто зазнав страждань внаслідок війни – людей, які чекають рідних з фронту, внутрішньо переміщених осіб та усіх, хто відчуває тривогу і знесилення через війну.

25 квітня: цей день в Україні і світі

25 квітня: цей день в Україні і світі 08:47

ДЕНЬ 792 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 792 RUSSIAN AGRESSION

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.