Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 12:19:39

Інформаційний дайджест від податкової

27.12.2013   12:22Агенцiя

Електронні документообіг, книги обліку та звітність - теми, яким присвячений інформаційний дайджест

Про  вагомі здобутки Міндоходів за рік

Днями в ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області  відбувся “круглий стіл”, присвячений річниці діяльності Міністерства доходів і зборів. У заході взяли участь представники громадськості та бізнесу. 

Заступник начальника інспекції Володимир Мехед зазначив, що утворення Міністерства доходів і зборів стало  послідовним кроком реформування податкової політики держави. Це дозволило підвищити ефективність адміністрування податкових та  митних платежів, а з 1 жовтня - і єдиного соціального внеску.

Під  час об’єднання митної та податкової служб платники не відчули жодних незручностей у спілкуванні з фахівцями  Міндоходів.

Робота Міністерства доходів і зборів стала прозорою  як для платників, так і для пересічних громадян.

За словами посадовця, за рік роботи  Міністерства створені високоякісні електронні сервіси для всіх категорій платників, а саме: «Електронна звітність», «База знань», «Реєстр платників ПДВ», «Пульс», «Електронна митниця» та інші, які  дозволили представникам бізнесу  звести до мінімуму витрати часу  на спілкування з працівниками відомства. 

Міністерство впевнено розбудовується від фіскального органу до сервісної служби.
Не залишилися поза увагою під час спілкування і зміни, що вступають в дію з 2014 року щодо спрощення процедур започаткування бізнесу, реєстрації платником ПДВ, спрощеної системи оподаткування.

Зокрема, підприємці, які обрали спрощену систему у наступному році  матимуть можливість ведення в електронному вигляді книг обліку доходів і витрат та автоматичного заповнення податкової звітність для подальшої передачі ії в режимі он-лайн до органів доходів і зборів.

Підбиваючи підсумки засідання  Володимир Мехед наголосив, що  затверджений Стратегічний  план  розвитку Міністерства до 2018 року, стає запорукою добровільного виконання платниками своїх обов’язків по сплаті податків та зборів. Учасники засідання «круглого столу» висловили  думку, що за рік роботи Міністерства бізнесові кола  відчули позитивні зміни у спілкуванні з представниками органів доходів і зборів.

Платникам міста в автоматичному режимі  відшкодовано більше 43,1 млн. грн. ПДВ

Наразі у ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області  налічується 6 підприємств, які отримують відшкодування ПДВ в автоматичному режимі. З початку року їм повернуто з бюджету більше 43,1 млн. грн.. За аналогічний період 2012 року загальна сума автоматичного відшкодування ПДВ становила 18,5  млн. грн.

Платники, які отримують відшкодування ПДВ «автоматом»  відповідають  вимогам,  які передбачені ст. 200 Податкового кодексу України, а саме: відсутність податкового боргу, відсутність процедури банкрутства у судовому порядку, середній рівень заробітної плати на підприємстві у два з половиною рази перевищує мінімальний встановлений законодавством рівень, чисельність працюючих перевищує 20 найманих осіб, підприємство знаходиться за місцем реєстрації.

Також нагадуємо, що з 1 січня 2014 року прискорюється процедура автоматичного відшкодування ПДВ для платників з позитивною історією.       

Для них термін камеральної перевірки, яка входить у процедуру відшкодування ПДВ, буде скорочений з 20 до 5 днів.

Такими, що мають позитивну податкову історію, вважаються ті платники ПДВ, які протягом попередніх 36 послідовних місяців відповідають критеріям, які затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 25 січня 2012 р. №73.

Запрацював новий  онлайн сервіс - Електронний кабінет платника податків

На веб-порталі Міністерства доходів і зборів розпочав свою роботу новий онлайновий сервіс - Електронний кабінет платника податків.

Відтепер кожний платник має змогу облаштувати своє персональне автоматизоване робоче місце, в якому фіксуватиметься вся інформація про його розрахунки з бюджетом. Працювати в кабінеті можна з будь-якого комп’ютера, підключеного до мережі Інтернет.
Новий сервіс зорієнтований на зручність та допомогу платнику податків у формуванні його податкових звітів та своєчасній сплаті коштів до бюджету.

Так, у своєму Електронному кабінеті платник зможе підготувати, заповнити і надіслати звітність в електронному вигляді та одразу ж отримати квитанцію про її прийняття (або неприйняття). Для зручності податкова звітність подаватиметься одним пакетом, тобто декларація з усіма додатками. На кожен прийнятий пакет документів надсилатиметься одна квитанція про прийняття декларації.

Крім того, можливості сервісу дозволяють платникам переглядати свої дані про стан розрахунків з бюджетом на конкретну дату та прогноз щодо платежів до кінця поточного року.

Про граничні терміни подання документів та сплати податків нагадає „Календар платника”, в якому автоматично кольором позначаються подані документи та ті, терміни яких наближаються.

Увійти до Електронного кабінету можна за адресою kpp.minrd.gov.ua або за гіперпосиланням „Електронний кабінет платника податків” на порталі Міндоходів шляхом авторизації за допомогою електронного цифрового підпису. У разі відсутності такого ключа, платник податків  може отримати його безкоштовно у відділі реєстрації користувачів  при ГУ Міндоходів у Чернігівській області  акредитованого Центру сертифікації електронних ключів Міндоходів, який розташований  за адресою: м. Чернігів, вул.Кирпоноса, б. 28, 1- й поверх, каб.14. Телефон для довідок 77-49-27.
З детальною інструкцією щодо роботи Електронного кабінету можна ознайомитися на його головній сторінці, в якій покроково розписані етапи роботи з системою.

Крім того, отримати консультацію щодо функціонування сервісу  можна за  тел.:(044) 323-01-11, 067-555-01-11, 066-555-01-11.

Платникам земельного податку - юридичним особам

У відповідності  до Конституції України земля є основним національним багатством, що перебуває під особливою охороною держави.  Земельні відносини в Україні регулюються Земельним кодексом, а  справляння плати за землю - Податковим кодексом.  Мають право на  пільгу по сплаті земельного податку з юридичних осіб:

дослідні господарства науково-дослідних установ;
органи державної влади та органи місцевого самоврядування;
релігійні організації України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку;
громадські організації інвалідів України за наявності дозволу на право користування такою пільгою;
платник фіксованого сільськогосподарського податку за земельні ділянки, які використовуються для ведення сільськогосподарського товаровиробництва.

Тому перелічені вище суб’єкти господарювання, які мають право на пільгу по земельному податку на території м. Чернігова, повинні подати до ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області звіти про суми податкових пільг за дванадцять календарних місяців 2013 року.

Звіт подається протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового періоду.

Платники, які користуються пільгами по земельному податку у звітах про суми податкових пільг не заповнюють наступні графи :
«сума податкових пільг, грн. у тому числі з державного бюджету»,
«сума податкових пільг, що використана за цільовим призначенням, гривень, усього» ,
«сума податкових пільг, що використана за цільовим призначенням, гривень, у тому числі з державного бюджету».  
У разі, коли платник пільгами не користується, звіт не подається.

Всю необхідну інформацію щодо правильності заповнення звіту про суми податкових пільг, у частині платежів за землекористування можна отримати за телефонами 652-835, 652-818, 652-625.  

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини