Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 20:20:40

Представники Чернігівської області взяли участь у презентації "Програми територіального співробітництва "Україна–Білорусь". ФОТО

18.11.2013   09:21

14 листопада у Житомирі відбулася регіональна конференція «Шлях до зміцнення територіальної співпраці країн Східного партнерства: Програма територіального співробітництва «Україна–Білорусь», у якій взяли участь потенційні учасники проекту з України та Білорусії.

Стратегію EaPTC представив керівник групи експертів проекту Олексій Сікарьов. Він зазначив, що дана стратегія є основою для підготовки та втілення програм територіального співробітництва. Європейський Союз в рамках Програми територіального співробітництва країн Східного партнерства сприяє зміцненню прикордонних зв’язків і контактів між регіональними і місцевими органами влади, громадами та організаціями громадянського суспільства для прийняття спільних рішень із спільних соціально-економічних проблем регіонального розвитку. На ці партнерські програми ЄС виділяє 12,5 мільйонів євро, на співпрацю України з Білорусією заплановано трохи більше 4 мільйонів.

Україну в проекті представляють п’ять областей – Житомирська, Волинська, Рівненська, Київська та  Чернігівська, Білорусію – Гомельська та Брестська.

З усіма потенційними проектантами на даний момент проводилися консультації, а вже у грудні розпочнуть роботу програми транскордонного співробітництва.

Які напрацювання має Чернігівська область для участі в Програмі територіального співробітництва «Україна–Білорусь» розповів заступник начальника управління зовнішніх зносин та торгівлі Департаменту економіки Чернігівської ОДА Ярослав Охрименко.

- Напрацьовані проекти є. Серед них хотілося б виділити два найбільш сформованих. Перший називається «Ріка без кордонів» Ніжинської міської ради і другий «Формування мережі перманентних (референтних) GPS-станцій» напрацювання ЧДІЕУ. Гарні напрацювання, вони охоплюють не лише нашу область та Гомельську, а також і Брянську, – розповідає пан Охрименко.

За його словами в області вже реалізовується проект «Ріка без кордонів». Він спрямований на популяризацію таких напрямків туризму як водні подорожі, спортивні та оздоровчі походи, сплави на байдарках по ріці Десна та її притоках. У проекті задіяні Чернігівська, Гомельська та Брестська області. Добре, якщо він буде підтриманий в рамках програми EaPTC.

- Це фінансування дасть змогу придбати необхідні речі для походів та подорожей. Наприклад, ті самі байдарки купити, щоб організовувати для дітей сплави на Десні та на інших річках. Тим більше, що маємо дуже гарні перші результати. Також в ході цього проекту можна розробити транскордонні маршрути, інформаційні буклети та провести піар-акції. Це реально цікавий проект, - впевнений Ярослав Охрименко.

На стадії узгодження з білоруськими партнерами знаходиться і другий проект по створенню мережі перманентних (референтних) GPS-станцій. Цей проект є досить сильним, але існують деякі нюанси. Для Європи GPS-станції не новина, їх там дуже багато. В Чернігівській області цими станціями займається викладач з ЧДІЕУ разом із студентами. Але у Росії та Білорусії розроблена інша система цих станцій – не GPS, а ГЛОНАСС. Піднімалося питання по гармонізації цих систем, але поки що в цьому напрямку робота просувається повільніше.

Щодо співпраці в рамках програми територіального співробітництва «Україна–Білорусь» з громадськими організаціями Ярослав Охрименко зазначив:

- З ЦГТ «Алахар» ми вже домовилися, що надамо їм для вивчення цю програму. І якщо вони побачать своє місце у проекті і визначаться із своїм напрямком роботи, то будемо працювати в цьому напрямку. Тим більше, зможемо допомогти з пошуком партнерів у Білорусії чи Росії. Ми готові йти на зустріч в рамках даних нам повноважень, домовлятися з Гомельською та Брянською областями для успішної спільної роботи та реалізації спільних проектів. Звичайно, якщо інші громадські організації звернуться з проханням допомогти в реалізації проектів чи у пошуку партнерів, то звичайно їх запит не залишиться без уваги. Знайти партнерів в рамках проекту Єврорегіону «Дніпро», я думаю, реально.

Заступник начальника управління зовнішніх зносин та торгівлі Департаменту економіки також зазначив, що про новини програми територіального співробітництва «Україна–Білорусь» можна буде дізнатися на сайті «Інвестуйте в Чернігівщину», де цій темі буде приділений цілий розділ:
 
- У нас є сайт «Інвестуйте в Чернігівщину». Ми зараз активно працюємо над його наповненням, створюємо спеціалізований контент. Наприклад, після цієї конференції ми створимо спеціальну сторінку присвячену програмі «ПРОЕКТУ», щоб потенційні партнери могли знаходити всю необхідну інформацію. Тут будуть зібрані всі новини, що стосуються партнерства та інвестицій.

В ході конференції учасники мали змогу обговорити деталі майбутнього співробітництва та партнерства, з’ясувати терміни подачі заявок та уточнити правила оформлення документів для участі в програмі.

Довідка. GPS та ГЛОНАСС – супутникові радіонавігаційні системи. Вони схожі за своєю структурою, відрізняються лише за числовими параметрами. Перша належить США, а друга Міністерству оборони РФ. GPS можна використовувати у геодезії, для виконання будь-яких видів знімань та розв’язання інженерно-геодезичних задач.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.