Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 17:15:37

Інформаційний дайджест від податкової

25.10.2013   10:09

Нові правила та нововедення Податкового кодексу

Для фізичних осіб - цифровий підпис дійсний до 3 років

За ініціативою  Міністерства доходів і зборів України  фізичні особи зможуть користуватися цифровим підписом від Міндоходів до 3 років.

Такі зміни  запропоновані фахівцями Міндоходів в проекті постанови Кабінету Міністрів України щодо Порядку акредитації центру сертифікації ключів. Крім того, до 6 років може подовжитися і термін дії сертифікату акредитованого центру.

Ці новації  сприятимуть залученню громадян до активного застосування інформаційно-комунікаційних технологій. Оскільки використання цифрового підпису дає можливість фізичним особам скористатися он-лайн сервісами Міндоходів, у тому числі і можливістю подавати річну декларацію про майновий стан і доходи в електронному вигляді, а також надсилати „електронкою” звітність з єдиного соціального внеску.

Зазначимо, що ознайомитися з проектом постанови „Про внесення змін до Порядку акредитації центру сертифікації ключів, затвердженого  постановою Кабінету Міністрів України  від 13 липня 2004 року №903” можна на веб-порталі Міністерства доходів і зборів України за адресою: http://minrd.gov.ua/diyalnist-/regulyatorna-politika-/regulyatorna-politika/2013-rik/116028.html.

Вести Книгу обліку доходів і витрат можливо і в електронному вигляді

З метою зменшення часу на заповнення Книги доходів та витрат самозайнятим особам запропоновано  її ведення в електронній формі (Наказ Міністерства доходів і  зборів України, від 16.09.2013 № 481 "Про затвердження форми Книги обліку доходів і витрат, яку ведуть фізичні особи - підприємці, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, і фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та Порядку її ведення").

Для цього вказаним особам необхідно отримати посилені сертифікати відкритих ключів, укласти договір про визнання електронних документів з контролюючим органом та сформувати заяву на отримання Книги і надіслати її до контролюючого органу за місцем податкового обліку засобами електронного зв'язку.

Після чого контролюючий орган реєструє таку заяву у реєстрі  поданих заяв та протягом 3 робочих  днів формує і надсилає самозайнятій особі повідомлення про реєстрацію Книги із зазначенням реєстраційного номера Книги та дати її реєстрації.

Отримавши вказане  повідомлення, самозайнята особа  здійснює ведення Книги доходів  та витрат в електронному вигляді.

З текстом наказу Міндоходів України від 16.09.2013 року №481 та формою Книги можна ознайомитися на веб – порталі Міністерства доходів і зборів України (www.minrd.gov.ua) у рубриці «Офіційні повідомлення».

Сплачуємо податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки за новими правилами

ДПІ у м. Чернігові  ГУ Міндоходів у Чернігівській області нагадує, що з 4 серпня 2013 року в Україні почали діяти нові правила сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Згідно внесених змін зросла кількість пільговиків з податку на нерухоме майно, які взагалі не будуть його сплачувати. Так до них, зокрема, потрапили фізичні особи, які відповідно до закону мають статус багатодітних або прийомних, або малозабезпечених сімей, опікунів, піклувальників дітей, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, діти-інваліди, які виховуються одинокими матерями (батьками).

Для зручності  платників законом переглянуто  розміри житлової нерухомості, на яку  нараховуватиметься пільга. Відтепер пільга надаватиметься виходячи із сумарної площі об‘єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності платника податку, незалежно від їх кількості. Так, не сплачуватимуть податок власники квартир, якщо їх загальна житлова площа не перевищує 120 кв.м. Для власників будинків "пільгова площа" визначена у розмірі 250 кв.м. незалежно від їх кількості. Якщо у власника є і квартира, і будинок загальною житловою площею до 370 кв.м., він також не сплачуватиме податок на нерухомість.

Змінено і порядок обчислення суми податку. Відтепер фізичні особи сплачуватимуть податок за місцем податкової адреси (місцем реєстрації), а не за місцезнаходженням об‘єктів нерухомості. Ставки податку будуть диференційовані – від 1 до 2,7% мінімальної заробітної плати.
З метою проведення звірки щодо об’єктів житлової нерухомості, які перебувають у власності фізичних осіб, розмірів житлової площі таких об’єктів, прав власності на таке нерухоме майно, ДПІ у м. Чернігові ГУ Міндоходів у Чернігівській області запрошує протягом 2013 року з’явитися до інспекції за місцем податкової адреси (прописки) тих громадян-власників квартир та/або будинків, у яких житлова площа об‘єктів житлової нерухомості перевищує пільгову.

За  несвоєчасну сплату ЄСВ передбачена відповідальність

Єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне  страхування підлягає сплаті незалежно  від фінансового стану платника.

У разі несвоєчасної сплати ЄСВ (або не в повному обсязі) до платника застосовуються фінансові санкції, передбачені Законом "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування", а посадові особи, винні в порушенні законодавства про збір та ведення обліку ЄСВ, несуть дисциплінарну, адміністративну, цивільно-правову або кримінальну відповідальність.

При цьому, суми ЄСВ, своєчасно не нараховані та/або  не сплачені у строки, встановлені  законом, є недоїмкою.

За несплату, неповну сплату або несвоєчасну  сплату суми ЄСВ накладається штраф  у розмірі 10 відсотків несплачених або несвоєчасно сплачених сум ЄСВ, а на суму недоїмки нараховується пеня з розрахунку 0,1 відсоток суми недоплати за кожний день прострочення.

Крім того, за порушення порядку нарахування, обчислення і строків сплати ЄСВ, посадові особи платників ЄСВ несуть адміністративну відповідальність у вигляді штрафу:
- за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі, що не перевищує трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100грн), - від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 425 до 850грн). За повторне за рік вчинення таких дій – від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100грн).

- за несплату або несвоєчасну сплату ЄСВ, у тому числі авансових платежів, у сумі більше трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100грн) - від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700грн). За повторне за рік вчинення таких дій - від ста до трьохсот неоподаткованих мінімумів доходів громадян (від 1700 до 5100грн).

Фізичним особам  про пільги по сплаті земельного податку

Пільги щодо сплати земельного податку для фізичних осіб визначено ст. 281 Податкового кодексу України (далі – Кодекс).

Право на пільги щодо сплати податку мають фізичні  особи, які є платниками земельного податку згідно зі ст. 269 Кодексу. Тобто, власники земельних ділянок, земельних  часток (паїв); землекористувачі.

Фізична особа, яка належить до категорії осіб, що мають право на пільги зі сплати земельного податку, отримує таке право  лише після оформлення права власності  на земельну ділянку у законодавчо  встановленому порядку та внесення відповідних даних до державного земельного кадастру. Відповідно до ст. 125 Земельного кодексу права власності на ділянку та постійного користування земельною ділянкою виникають з моменту державної реєстрації цих прав.

Фізична особа, яка належить до категорії осіб, що мають право на пільги зі сплати земельного податку, отримує таке право лише після оформлення права власності на земельну ділянку у законодавчо встановленому порядку та внесення відповідних даних до державного земельного кадастру.

Від сплати податку  звільняються:
-  інваліди  першої і другої групи;
-  фізичні  особи, які виховують трьох  і більше дітей віком до 18 років;
-  пенсіонери (за віком);
- ветерани війни  та особи, на яких поширюється  дія Закону України "Про  статус ветеранів війни, гарантії  їх соціального захисту";
- фізичні особи,  визнані законом особами, які  постраждали внаслідок Чорнобильської  катастрофи.
Звільнення  від сплати податку за земельні ділянки, передбачене для відповідної  категорії фізичних осіб, поширюється  на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:
- для ведення  особистого селянського господарства - у розмірі не більш як 2 гектари;
- для будівництва  та обслуговування житлового  будинку, господарських будівель  і споруд (присадибна ділянка): у  селах - не більш як 0,25 гектара, в селищах - не більш як 0,15 гектара, в містах - не більш як 0,10 гектара;
- для індивідуального  дачного будівництва - не більш  як 0,10 гектара;
- для будівництва  індивідуальних гаражів - не більш  як 0,01 гектара;
- для ведення  садівництва - не більш як 0,12 гектара.

Для отримання  пільги щодо сплати земельного податку  фізична особа повинна подати до територіального органу Міндоходів України за місцезнаходженням земельної  ділянки заяву довільної форми  про надання пільги та документи, що засвідчують право такої особи на пільгу. До таких документів, зокрема, відносяться: паспорт, пенсійне посвідчення, посвідчення «Учасник ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС», посвідчення «Потерпілий від Чорнобильської катастрофи», посвідчення «Учасник бойових дій», посвідчення «Інвалід війни», посвідчення «Учасник війни», посвідчення «Член сім’ї загиблого» тощо.

Міндоходів  роз’яснює як працює система відшкодування ПДВ казначейськими векселями

У Міністерстві доходів і зборів нагадують, що бюджетне відшкодування у вигляді казначейських  фінансових векселів платники отримуватимуть за принципом добровільності. Платники зможуть обирати для себе найоптимальніший варіант повернення коштів – або грошима, або векселями.

Відповідно  до Постанови Кабінету Міністрів  України від 21 серпня 2013 року №683, якою визначено порядок випуску, обігу, погашення та стягнення векселів, для отримання бюджетної компенсації  векселями платнику достатньо написати заяву до органу доходів і зборів, однак при цьому сума відшкодування повинна становити не менше 500 тис. гривень.

Водночас, претендувати на отримання казначейських векселів не можуть ті платники, проти яких порушено кримінальне провадження за ухилення від сплати податку або проводиться адміністративне оскарження.

Автоматичне бюджетне відшкодування як і зараз здійснюватиметься  грошовими коштами.
Також у Міндоходів наголошують, що відшкодування ПДВ казначейськими векселями буде здійснюватися після затвердження кабінетом Міністрів України граничної суми відшкодування. Після опублікування цієї постанови, Міністерством буде сформовано реєстр платників, яким протягом 5 робочих днів ПДВ буде відшкодовано казначейським векселем.

З огляду на це фахівці Міндоходів закликають платників вчасно подати заяви про обрання такого способу відшкодування до органів доходів і зборів, на обліку в яких вони знаходяться.
Нагадаємо, що згідно з проведеною Міндоходів інвентаризацією заявлених  до відшкодування сум податку на додану вартість фінансовими казначейськими векселями  можу бути відшкодовано 12 млрд. гривень.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини