Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 19:57:02

За дев’ять місяців 2013 року в центрах зайнятості Чернігівської області взято на облік 29,6 тис. громадян, які шукали роботу

17.10.2013   11:56Агенцiя

«Про підсумки діяльності Чернігівської обласної служби зайнятості за 9 місяців 2013 року та стан впровадження в області Закону України «Про зайнятість населення» - такою була тема наради, яка відбулася 16 жовтня в Чернігівському ОЦЗ. Участь у заході взяли керівний склад обласного центру зайнятості та директори базових.

Про ситуацію на ринку праці області, стан впровадження обласною службою зайнятості Закону України «Про зайнятість населення» за підсумками 9 місяців поінформувала директор ОЦЗ Лідія Падалка.

За дев’ять місяців 2013 року в центрах зайнятості області взято на облік 29,6 тис. громадян, які шукали роботу - на 19% більше аналогічного показника минулого року. До трудової діяльності повернуто 17,1 тис. громадян, що на 17,8% більше ніж торік, з них шляхом започаткування підприємницької діяльності - 569 осіб.

Запорукою оперативного працевлаштування безробітних і скорочення тривалості безробіття є збільшення кількості робочих місць з гідними умовами та оплатою праці в базі даних служби зайнятості. Центри зайнятості активно працюють над розширенням кола роботодавців - подавачів вакансій. Крім того, новий закон України «Про зайнятість населення» зобов’язує роботодавців надавати інформацію про вільні робочі місця до служби зайнятості. Все це сприяло зростанню загальної кількості вакансій у базі даних служби зайнятості - з початку року їх надійшло близько 30 тисяч. Однак залишається проблемною їх якість через низький рівень заробітної плати: кожна четверта вакансія з мінімальним розміром зарплати.

Багато клієнтів служби зайнятості швидко знаходять роботу, проте є й такі, працевлаштування яких потребує певного часу. Сьогодні в центрах зайнятості області майже 30% від загальної кількості безробітних перебувають на обліку понад шість місяців, а 172 безробітних отримують послуги служби зайнятості більше року. За цей час людина втрачає не лише трудові навички, а й мотивацію до праці. Тому служба зайнятості працює над прискоренням працевлаштування безробітних і, відповідно, зменшенням середньої тривалості безробіття, застосовуючи всі наявні у неї можливості. Так за 9 місяців 2013 року набували нових професій та підвищували кваліфікацію за направленням служби зайнятості області 4,1 тис. безробітних. Усі вони навчалися на замовлення роботодавців. Впроваджуючи нові норми Закону України «Про зайнятість населення», зокрема щодо підтримки конкурентоспроможності на ринку праці громадян старше 45-ти років, центрами зайнятості області було видано 398 ваучерів для перепідготовки за робітничими професіями. Таким чином навчаються 18 бджолярів, 54 електрогазозварники, 5 плодоовочівників, 11 слюсарів з ремонту сільськогосподарських машин, 40 трактористів–машиністів сільськогосподарського виробництва.

Ще одна новація Закону - надання роботодавцям компенсації єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування – активно застосовується у роботі центрів зайнятості: 73 роботодавці, які працевлаштували на нові робочі місця 163 безробітних, отримають компенсацію. Серед них 96 громадян, які мають додаткові гарантії у сприянні працевлаштуванню, ще 67 - працевлаштовані до суб’єктів малого підприємництва в пріоритетних видах економічної діяльності.

Пріоритетним напрямком роботи Чернігівської обласної служби зайнятості є надання адресних соціальних послуг людям з інвалідністю. Протягом січня-вересня 2013 року статус безробітного в центрах зайнятості області мали 996 громадян цієї категорії. Це майже на 35% більше, ніж в аналогічному періоді минулого року. З них працевлаштовано 270 осіб. Проходили професійне навчання за направленням служби зайнятості 84 людини з інвалідністю, з них 47 - вже забезпечені робочими місцями. Нагодою відкрити власну справу шляхом отримання одноразової допомоги по безробіттю скористались 30 людей з інвалідністю, що втричі більше, ніж торік. Вони найчастіше реалізують свої бізнес-ініціативи в сфері торгівлі, сільського господарства та дрібному ремісництві.

На виконання соціальних ініціатив Президента України майже в 2 рази, у порівнянні з минулим роком, збільшилась чисельність працевлаштованих безробітних громадян з числа соціально вразливих категорій населення - 3,2 тис.

Багаторічний досвід проведення громадських робіт свідчить про їх затребуваність та необхідність для соціально-економічного розвитку територій. Крім того, кошти, залучені на їх організацію, працюють на підтримку людей у непростий період пошуку роботи. Протягом січня-вересня 2013 року до участі в громадських та роботах тимчасового характеру залучено майже 8 тисяч громадян.

- Сьогодні, на шляху реалізації соціальних ініціатив Президента, змінюється ідеологія в роботі служби зайнятості. Наша мета полягає в забезпеченні людей достойною високооплачуваною роботою, яка є найкращою формою соціального захисту, - зазначила Лідія Падалка.


Відділ організаційної та інформаційної роботи ОЦЗ

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини