Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 19:23:10

Картоплю на Чернігівщині вже продають аж по 4 гривні за кілограм

08.10.2013   10:21Агенцiя

Минулі два роки були збитковими для чернігівських картоплярів. Бульби продавали по 80—90 копійок. Фермери, які розраховували реалізувати збережену продукцію весною, змушені були вивозити її на сміттєзвалища, роздавали безплатно людям.

Очікувалося, що у 2013 році на Придесенні істотно скоротяться площі, зайняті під картоплею. Багато сільгосппідприємств справді зменшили наділи для цієї культури. У цих господарствах крохмалисту вирощували на 5500 гектарах проти 7000 минулого року.

Загалом, з урахуванням підсобних господарств, в області її посаджено на 81 тисячі гектарів, що на 3 тисячі менше, ніж у 2011 році. І цього разу селяни ризикували програти і отримати чергові збитки. Але водночас досвід минулого засвідчував, що трапляються і неврожайні літа. А відтак може бути на вирощене і пристойна ціна! Отож ця «селянська арифметика» нині спрацювала на користь трударів. На півдні, на заході України картопля не вродила. Тому сьогодні на Чернігівщині, на радість селян, дуже багато хур, заготівельників, які роздмухують ціновий ажіотаж.

У серпні, аби не програти, у селах починали продавати бульби за 1 гривню 20 копійок — 1 гривню 50. Адже торік, хто зробив так, виграв. Бо далі вартість вирощеного падала. У нинішньому вересні через кожні чотири-п’ять днів ціни змінювалися-підвищувалися. Перед початком жовтня вартість картоплі перейшла рубіж 3 гривні за кілограм.

— Уже нині її продають у господарствах по 3 гривні 50 копійок, — повідомив виконавчий директор асоціації «Чернігівкартопля» Володимир Купріянов. — Але в деяких і по 4. Урожайність становить 210—220 центнерів з гектара, що загалом непогано для нинішнього року.

За його відомостями, у сільгосппідприємствах картоплю зібрано вже на 50 відсотках площ. Завершують викопування бульб фермери. Селяни вже здебільшого жалкують, що, зібравши урожай, швиденько поспішили реалізувати залишки.

— Я перші дві тонни продав по 1,8 гривні, а оце позавчора решту — по 2 гривні 90 копійок, — каже Павло Шамрук з Дягови Менського району. — А наступного дня вже у селі шукали картоплю по 3 гривні.

Голова фермерського господарства «Напорівське» Чернігівського району Григорій Ткаченко теж уже менш як за 3 гривні не продає.

— Вирощую бульби на 50 гектарах, — хвалиться він. — Через те, що плекаю 18 сортів, то й урожайність доходить від 250 центнерів до 350 з гектара. Половину врожаю вже викопав.

Фермер Юрій Кобизький з Понорниці Коропського району під «другим хлібом» має 300 гектарів.

— Спочатку викопане реалізовував по 1,8 гривні за кілограм, — зазначив він. — Нині деякі сорти продаю по 4 гривні. А в основному — по 3,7 — 3,8 гривні.

Напевне, до кінця жовтня вартість картоплі зросте таки до 4 гривень і в більшості сіл. Адже на Корюківщині та в багатьох інших районах урожай через дощове літо вийшов на третину, а то й на половину менший від минулорічного. Тому селянам не дуже-то є чим і ділитися. Крім того, не всі фермери зробили ставку на картоплю. Отож заготівельникам з інших областей у найближчі дні буде дедалі важче відшукати охочих поділитися продовольством.

Павленко Сергій, "Голос України"

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини