Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:52:30

Програма економічного та соціального розвитку міста – не декларація намірів, а повсякденна робота

26.09.2013   08:48Агенцiя

Про хід виконання програми економічного і соціального розвитку міста Чернігова за підсумками І півріччя 2013 року доповіла на розширеній нараді заступник начальника управління економіки міської ради Світлана Святушенко.

“Хоча Програма економічного та соціального розвитку є прогнозом можливостей міста, які базуються на макроекономічних показниках, доведених на рівні держави, сьогодні хочу підвести підсумки І півріччя, адже це підсумки роботи кожного підрозділу міської ради та суб’єкта господарювання міста у напрямку розвитку Чернігова, його інфраструктури та покращення добробуту мешканців”, – наголосила С. Святушенко.

Економічний комплекс міста складається з майже 150 великих та середніх підприємств, понад 2400 малих та майже 20 тис. фізичних осіб – підприємців. Промисловий комплекс представляють 384 суб’єкти господарювання.

Як відзначає заступник начальника управління економіки міськради, підприємствам сьогодні досить важко виходити на докризовий рівень, відновлювати виробництво. За підсумками 1 півріччя реалізовано промислової продукції майже на 3 млрд. грн. Це на 11% менше порівняно з минулорічним періодом. Майже половина реалізованого – електроенергія ТЕЦ.

Відбувається спад зовнішньо-торгівельної активності. У січні-червні підприємства та організації міста торгували з 78 країнами світу. Експорт зменшився на 10% і склав понад 59 млн. дол. США. Найбільше скоротились поставки товарів до Росії. Якщо у І півріччі минулого року до цієї країни було експортовано товарів на 23 млн. дол., то у І півріччі цього року – лише на 16,5.

На 4% зменшився імпорт і склав 107,5 млн. дол. Тенденція, набута у 2010 році щодо негативного сальдо зовнішньої торгівлі, залишилась – мінус 48 млн. дол.

Відсутність збуту та доступного кредитування веде до скорочення обсягів промислового виробництва. Падіння І півріччя – 9%.

В Україні та в області також відбулося падіння на 5% та майже 11% відповідно. Аналогічна ситуація склалась у половині областей країни.

Позитивних темпів до рівня відповідного періоду минулого року досягли лише чотири з одинадцяти галузей переробної промисловості міста. Збільшились обсяги на підприємствах з виробництва пластмасових виробів та іншої неметалевої продукції майже на 25%, виробництва машин і устаткування – на 15%, виробництва меблів та іншої продукції – на 10,5%, виробництва виробів з деревини та паперу – майже на 4%.

Не досягли показників минулого періоду підприємства з виробництва хімічної продукції, металевих виробів, електричного устаткування, електронної та оптичної продукції, автотранспортних засобів, харчової промисловості, виробництва текстилю, одягу та взуття.

Зменшилось виробництво пива Чернігівським відділенням “СанІнБев Україна”, електроенергії – Чернігівською ТЕЦ. Через нестабільну роботу замовників продукції Ковальського заводу обсяги його виробництва скоротились на 43%. З тієї ж причини втратила частину замовлень ЧеЗаРа (майже 36% обсягів). Наразі ситуація на підприємстві покращується, підписуються нові договори. Є сподівання, що найближчим часом товариство покращить результати своєї роботи.

Продовольча компанія “Ясен”, яка забезпечує роботою понад 400 мешканців міста, знизила обсяги виробництва на 15%. Товариство працює у режимі неповного робочого тижня.

Зменшення замовлень на виробництво одягу та велика конкуренція на ринках збуту, у першу чергу з китайським товаром та мережами “секонд хенд”, призвели до значного скорочення випуску продукції на ТК Стиль та “Сіверянці”. Не витримує цінової конкуренції і продукція взуттєвої фабрики “Берегиня”, що призвело до скорочення випуску на 20%.

“Мабуть найболючішою є втрата єдиного в Україні підприємства з виробництва хімічних волокон – “Чернігівського Хімволокна”, яке сьогодні знаходиться в стані банкрутства”, – відмітила С. Святушенко.

Скоротились обсяги виробництва продукції майже на 41% на Чернігівському автозаводі. З другого півріччя частина потужностей підприємства орендується “Бориспільським автозаводом” для виготовлення шкільних автобусів. Чернігівське підприємство виробляє запчастини до цих автобусів. Така кооперація забезпечила роботою понад 400, а минулого року 500 наших мешканців. Надходження до бюджету міста збільшено на 18%. Найближчим часом підприємство планує відновити повний цикл виробництва. Очікується, що завдяки реалізації державної програми активізації розвитку економіки на 2013-2014 роки підприємство отримає додаткові замовлення.

Продовжують стабільно нарощувати обсяги виробництва товариства Новофіл, ТАН, Пласт-Бокс Україна, завод металоконструкцій та металооснастки, УТОГ, Продакшен ЛТД, Чернігівська філія дочірнього підприємства “Малтюроп Юкрейн” та інші.

В умовах скорочення промислового виробництва має місце зменшення обсягів перевезень вантажів автомобільним транспортом, який на даний час не використовується і на третину своїх можливостей. За підсумками півріччя перевезено понад 377 тис. тонн вантажів і виконано 144 млн. ткм вантажообороту, що становить відповідно 72 та понад 64% до періоду минулого року.

Обсяги капітальних інвестицій у порівнянні з минулим роком зросли на 12% і склали майже 334 млн. грн. Основним джерелом фінансування залишаються власні кошти підприємств.

За станом на 1 липня обсяг прямих іноземних інвестицій в економіку міста становив майже 32 млн. дол. США, що на 28% більше, ніж у відповідному періоді минулого року. Найбільше інвестицій надійшло з Польщі, офшорів Кіпру та Віргінських островів. З країн СНД отримано 2% прямих іноземних інвестицій.

70% інвестицій надійшло в промисловість – це товариства “Пласт-Бокс Україна”, “ТФ Кабель Україна” та “Новофіл” У сферу адміністративного обслуговування – 15%, торгівлю 10%.

Зберігається позитивна динаміка у сфері торгівлі та послуг. Роздрібний товарообіг збільшився на 8% і становив понад 3 млрд. грн. В середньому на одного жителя за місяць продано товару на 1758 грн, що на 143 грн більше, ніж у минулому році.

Реалізовано послуг на суму понад 550 млн. грн., що на 5% більше періоду минулого року. У середньому одним мешканцем спожито послуг на 4135 грн. в той час як середньообласний показник становить 2885 грн.

Основним узагальнюючим показником роботи економіки міста є фінансовий результат від господарської діяльності. Можна відзначити позитивну динаміку за цим показником. За підсумками півріччя одержано прибуток у сумі 102,2 млн. грн. Минулого року отримали збитків 236 млн. грн. Прибутково працювали понад 54% підприємств, прибуток яких склав майже 240 млн. грн.

Позитивний фінансовий результат забезпечили енергетики, які отримали позитивне сальдо 172 млн.грн. З плюсом працювали підприємства машинобудування (17,8 млн.грн.) та виробництва пластмасових виробів (7,9 млн.грн.).

Середньомісячна номінальна заробітна плата одного штатного працівника склала 2464 грн. Порівняно з минулорічним періодом розмір заробітної плати збільшився майже на 8%. В Україні розмір середньомісячної заробітної плати – 3181 грн., по області -2439. Проте Чернігівщина продовжує займати одне з останніх місць. Серед обласних центрів за рівнем заробітної плати наше місто займає передостаннє місце. Менше отримують лише у Тернополі.

Заборгованість із заробітної плати скоротилась на 368 тис. грн. і на 1 липня становила 9,7 млн. грн. Протягом півріччя борг із виплати заробітної плати мали 50 підприємств міста. Ліквідували заборгованість – 17. На перше липня не розрахувались із працівниками 30 підприємств. Нарешті ліквідувала борг розміром понад 2 млн.грн. “ЧеЗаРа”, яка, починаючи з лютого 2009 року, не вибувала з переліку боржників.

Повільний темп скорочення заборгованості зумовлений ростом боргів підприємств будівельної галузі, доля яких становить понад третину в загальному обсязі. Серед цих підприємств Будівельна компанія “Домобудівник”, ПАТ Чернігівбуд, 209 УНР та інші. Великі темпи нарощення у “Домобудівника”, борги якого становили майже 1,2 млн.грн. Загальна сума боргу будівельників склала понад 3,5 млн.грн.

Така ситуація в будівельному комплексі міста позначилась і на обсягах введеного в експлуатацію житла, показник зменшився майже на 13%. Прийнято в експлуатацію 71 житловий об’єкт загальною площею 20,4 тис. кв. м.

Спостерігалось зростання кількості звернень до міського центру зайнятості. Протягом півріччя зареєструвались 5437 осіб. Це на 14,5% більше, ніж за відповідний період минулого року. У той же час навантаження на 1 робоче місце та рівень зареєстрованого безробіття залишились на рівні 6 місяців 2012 року.

На 19-ти комунальних підприємствах міської ради працювало 3187 осіб, середній розмір заробітної плати становив 2260 грн. Фінансовий результат діяльності комунальних підприємств (сальдо) – збитки розміром 13,1 млн. грн. Збитково працювали 13 підприємств. Найбільші збитки отримали підприємства житлово-комунальної сфери через невідповідність тарифів об’єктивним витратам на надання послуг та недостатність обсягів бюджетного фінансування.

Сума надходжень від орендної плати до міського бюджету складає майже 5,9 млн. грн., у тому числі за цілісні майнові комплекси – майже 4,9 млн. грн.

Бюджет міста до загального та спеціального фондів отримав понад 487 млн. грн. З них власні та закріплені надходження загального фонду бюджету склали майже 202 млн. грн. Фінансовий ресурс міста збільшено проти показника січня-червня минулого року на 7,8 млн. грн. або на 4%. За доходами бюджету на одну особу Чернігів знаходиться на рівні Запоріжжя, Дніпропетровська та Івано-Франківська.

“Ми розуміємо, що нашу роботу – роботу влади, мешканці міста оцінюють не за виконанням тих чи інших показників, а за розвитком інфраструктури, якістю надання соціальних послуг, станом благоустрою міста”, – зауважила заступник начальника управління економіки.

Оцінюючи звіти, можна констатувати – не все, що планувалось, зроблено. Стримує фінансова обмеженість, а на додачу ще й систематична затримка платежів органами Державної казначейської служби. “Ми маємо здобутки у сфері охорони здоров’я, освіти, у соціальній та комунальній сфері проте реально оцінюємо і потреби міста. Впевнена, що кожен присутній керівник знає, що ще необхідно зробити для міста і готовий працювати над цими питаннями. Наше завдання мобілізуватись та виконати Програмні завдання, тому що це не прогнози, а те, чого від нас чекають мешканці міста”, – резюмувала доповідачка.


За матеріалами управління економіки міської ради

 

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини