Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 04:11:41

Серед регіонів України область посідає дванадцяте місце в забезпеченості торговою площею магазинів та місцями в об’єктах ресторанного господарства

24.05.2013   08:02

За даними державних статистичних спостережень, у 2012 р. підприємствами (юридичними особами), які здійснювали роздрібну торгівлю та ресторанне господарство в області, реалізовано населенню споживчих товарів на 6,3 млрд.грн., що на 12,9% більше в порівнянних цінах, ніж у 2011 р.

У структурі продажу переважали непродовольчі товари (51,7% роздрібного товарообороту). Вартість їх становила 3,3 млрд.грн., що перевищило обсяги 2011 р. на 11,4%. Вагому частку в обсязі роздрібного товарообороту серед непродовольчих товарів займав продаж бензину, частка якого склала 12%. Чималий вплив на формування обсягу роздрібного товарообороту підприємств мав також продаж товарів фармацевтичних (9%), автомобілів та автотоварів (7%), матеріалів будівельних (4%), дизельного пального (3%).

Продовольчих товарів було реалізовано на 3,0 млрд.грн., що на 14,5% більше, ніж рік тому. Продаж продуктів харчування (без алкогольних напоїв та тютюнових виробів) при цьому зріс майже на 20%, серед них найбільше – картопля, овочі, плоди, ягоди, крупи та бобові, яйця, цукор, сир сичужний, плавлений та кисломолочний, м’ясні та рибні продукти.

За даними державних статистичних спостережень, станом на 1 січня 2013 р. в складі підприємств (юридичних осіб), що здійснювали діяльність із роздрібної торгівлі та ресторанного господарства в області, налічувалося 1475 магазинів, 196 кіосків, 616 закладів ресторанного господарства (їдальні, кафе, ресторани, бари тощо).

Забезпечення населення світлими нафтопродуктами та газом здійснювали 150 автозаправних станцій, включаючи АГНКС. Найбільше їх (72% загальної кількості АЗС) розташовано в міських поселеннях.

Проти 2011р. кількість об’єктів роздрібної торгівлі в області скоротилася на 5,5%, мережа ресторанного господарства зросла на 5,7%.

За спеціалізацією дві третини магазинів були продовольчі, з них 98% – з універсальним асортиментом товарів.

Високий рівень торговельного обслуговування населення здійснювали 26 універсамів та супермаркетів, 3 гіпермаркети (це лише 3% від усіх продовольчих магазинів області), які у 2012 р. забезпечили більше половини роздрібного товарообороту продовольчих магазинів.

Серед непродовольчих магазинів переважали спеціалізовані, з яких 72% становили аптеки, аптечні пункти та магазини оптики.

Станом на 01.01.2013 р. більше половини (55%) магазинів області знаходилися в міських поселеннях, найбільше їх зосереджено в обласному центрі.

Із загальної кількості об’єктів ресторанного господарства 59% розташовані в міських поселеннях, решта – у сільській місцевості.

Забезпеченість населення області мережею роздрібної торгівлі в розрахунку на 10 тис. осіб на кінець 2012 р. склала 17 об’єктів (в Україні цей показник становив 14 одиниць). Забезпеченість об’єктами ресторанного господарства склала 6 об’єктів (в цілому по Україні – 5 об’єктів).
 

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.