Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 09:30:12

Федір Уляненко про інвестиційний клімат

17.05.2013   13:33

Поставлене Президентом України завдання щодо входження нашої країни до першої сотні світового рейтингу “Doing Business” – це здійснення низки реформ. Про це розмова з начальником ДПІ у м. Чернігові Федором Уляненком.

- Які нововедення у податковому законодавстві можна віднести до стимулюванню інвестиційної активності?

- Для реалізації завдання щодо стимулювання економічної активності бізнесу впродовж двох років було зроблено чимало, зокрема:

– знижено ставки основних податків;
– скорочено кількість податків та зборів;
– зменшено кількість планових перевірок;
– тимчасово звільнено від оподаткування прибуток підприємств окремих галузей;
– запроваджено “податкові канікули” на 5 років (з 01.04.2011 р. до 01.01.2016 р.) для малого бізнесу у вигляді нульової ставки податку на прибуток.

До позитивів Податкового кодексу України у питаннях стимулювання інвестиційної активності також варто віднести нововведення щодо:

– зближення бухгалтерської та податкової звітності (особливо у питанні нарахування податку на прибуток);
– запровадження механізму автоматичного відшкодування ПДВ;
– спрощення процедури адміністративного оскарження рішень податкової служби.

Важливо, що кодекс не став консервативним документом, фактично він відкрив шлях до системного реформування всієї податкової сфери.

Прогресивні зміни податкового законодавства у цілому отримали високу оцінку.

- Які конкретно кроки зроблені ДПІ у м. Чернігові у напрямку покращення інвестиційної привабливості, створення належних умов для фінансово-економічної діяльності бізнесу?

Позитивні зміни сьогодні помічають перш за все платники податків. Завдяки запровадженню електронних сервісів люди більше не стоять у чергах. В інспекції діє Центр обслуговування платників податків. За період його функціонування платникам податків надано майже 5000 послуг. Ефективність та оперативність адміністрування податків і платежів сьогодні забезпечує система електронної податкової звітності.

За 2012 рік майже 100% податкових звітів з податку на додану вартість подано засобами телекомунікаційного зв’язку із використанням електронних цифрових ключів.

Також відкрито відділ реєстрації користувачів Акредитованого центру сертифікації ключів, які надають послуги на безоплатній основі. Створено Електронний кабінет платника податків, що дає змогу в он-лайн режимі подавати податкову звітність, отримувати інформацію про стан розрахунків з бюджетом. Створено Єдину базу податкових знань.

З метою лібералізації податкової системи запроваджено методи непрямого електронного контролю, що дає можливість вивести з під постійної уваги податківців сумлінний бізнес. Зокрема, це позитивно впливає на процес відшкодування ПДВ.

Протягом 2013 року відшкодовано грошовими коштами на розрахункові рахунки 51 платнику 36,2 млн. грн.

В автоматичному режимі ПДВ відшкодовано 5 платникам 16,8 млн. грн.

Ще функціонує ризикоорієнтований моніторинг тіньової економіки, що позитивно впливає на підвищення добровільної сплати податків.

Так, у І кварталі 2013 році підрозділами податкового контролю проведено 167 планових і позапланових документальних перевірок, що на 53 менше, ніж у І кварталі 2012 року, з них 2 перевірки СГ, які мають іноземні інвестиції.

Маю достатні підстави зазначити, що переважна більшість платників податків здійснюють виробничу діяльність чесно і прозоро, у належному обсязі вносять податкові платежі .

Податківці міста постійно тримають у полі зору питання, що стосуються удосконалення партнерських взаємин з інвесторами.

Розмову вела Ірина Берегова

Останні новини Чернігівщини

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини