Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 28 березня, 14:15:41

Нове телебачення для всіх!

24.04.2013   11:12Агенцiя

У 2012 році однією зі знакових подій стала поява національної ефірної мережі цифрового телебачення.

Віктор Галич, генеральний директор компанії «Зеонбуд»

Віктор Галич, генеральний директор компанії «Зеонбуд»

Багато хто з нас вже встиг запам’ятати інформаційні ролики про нього з яскравим логотипом «Т2», що їх транслюють загальнонаціональні канали. Ми зустрілися з Віктором Галичем, генеральним директором української компанії «Зеонбуд», оператором цифрової мережі, і попросили його розповісти про нове телебаченні.
 
- Вікторе Миколайовичу, тема цифрового ефірного телебачення вельми актуальна в засобах масової інформації. Але зазвичай це дискусія між фахівцями про вірність тих чи інших рішень. Ми ж хочемо почути від вас інформацію про нове телебачення зрозумілою для кожного читача мовою, адже телевізор дивляться не тільки фахівці. Отже, що ж це таке - ефірне цифрове телебачення «Т2»?

- «Старе» телебачення, яке ми дивимося з 60-х років, фахівці називають аналоговим, нове телебачення, на яке переходить весь світ, - цифровим. Головна відмінність «цифри» для телеглядача полягає в тому, що у неї висока якість картинки на телеекрані і велика кількість програм, які можна отримати з ефіру.
Чому  «Т2»? Це скорочення від телевізійного стандарту DVB-T2. Є кілька стандартів, але Т2 – найсучасніший у світі. Саме на базі цього суперсучасного стандарту і побудована національна телемережа. В Україні така мережа одна, вона унікальна, тому для зручності телеглядачів ми і говоримо – телебачення «Т2».
Чому  ефірне? Є три основні способи доставки телебачення телеглядачеві – ефір, кабель, супутник. 60% населення України приймає телевізійний сингал з ефіру за допомогою звичайних індивідуальних антен. До початку розбудови цифрової мережі лише кілька телекомпаній мали мережі мовлення по всій країні. Тому більша частина телеглядачів могла приймати тільки 3-4 телепрограми і часто в не дуже хорошій якості.
Тепер же в ефірі, а простіше кажучи – в повітрі, практично по всій країні цілодобово перебувають програми 32 телеканалів, з них 28 кращих загальнонаціональних, і 4 регіонально-місцевих.
 
- І звідки взялися «в повітрі» ці 32 телеканали?
 
- В Україні збудовано нову мережу цифрового ефірного телебачення. Вона – одна з найбільших у Європі за розміром, і найсучасніша за технологією. Мережа – це означає, що по всій території країни встановлено 664 станції з передавальними антенами, які розташовані на телещоглах на висоті від 100 до 300 метрів. Всі ці сотні станцій і передають в ефір програми 32 телеканалів. Це дає можливість 95% населення країни приймати такі програми. Тобто, було 3-4 в аналоговій якості, тепер стало - 32 у відмінному цифровому форматі.
І найголовніше, що цю можливість тепер мають мешканці і маленьких міст, і сіл, а не тільки Києва та обласних центрів, як було до зведення цифрової телемережі.
Передавальні  станції оснащені найякіснішим та найнадійнішим обладнанням, яке наразі є у світі. Отже, підключившись до телебачення «Т2», ви отримуєте якість і надійність.

- Як телеглядачам побачити ці 32 телеканали?

- Загалом-то, все досить просто. Якщо ви зараз дивитеся телебачення з ефіру, то вам достатньо купити спеціальну приставку до телевізора, в торгових мережах вона має назву цифровий ефірний приймач (далі - Приймач). Його легко відрізнити за яскраво-помаранчевим логотипом «Т2». Цей приймач за розміром нагадує звичайну книгу. Він «навчить» ваш телевізор «розуміти» цифрове телебачення, навіть, якщо він у вас старий, аналоговий. Виймаєте кабель антени з телевізора і вставляєте в приймач, а його сполучаєте з телевізором. Три хвилини простого налаштування і ваша родина отримує приємний сюрприз – барвистий світ сучасного телебачення.

- Чи треба платити за перегляд цих 32 телеканалів?

- Ні, перегляд програм безкоштовний для всіх. Це передбачено рішенням Національної ради з питань телебачення і радіомовлення, яка визначає державну політику в галузі телебачення.

- Але багато телеглядачів побоюються, що безоплатність 32 програм це тільки тимчасовий рекламний хід.

- Є письмове доручення Президента України Нацраді щодо розвитку національної цифрової мережі. Одним із обов'язкових соціальних пунктів вказана безкоштовність 32 програм. Є відповідне рішення Нацради. Ця умова чорним по білому записана в ліцензію нашої компанії «Зеонбуд», як оператора мережі. Термін дії ліцензії до кінця 2020 року. Тому можу тільки ще раз сказати, що безкоштовним цифрове телебачення буде не тільки для всіх, але і назавжди.
 
- І скільки коштує цифровий Приймач?
 
- Приймач коштує 550 гривень. Якщо врахувати, що ним довгі роки буде користуватися вся родина, то можна вважати цю ціну прийнятною. Так само треба відзначити, що малозабезпеченим сім'ям держава надає приймачі безкоштовно. У 2012 році їх отримали 800 тисяч сімей, цю акцію уряд планує продовжити і в 2013-2014 роках.
Окремо хочу звернути увагу сімей, які мають право на таку пільгу від держави. Зараз менше 50% таких сімей написали необхідну заяву на отримання цифрових Приймачів. Пройде всього 1,5 роки і «старе» телебачення відключать, воно взагалі зникне з ефіру. Тому про заміну треба подумати завчасно, аби не залишитися взагалі без телебачення. І звинувачувати в цьому буде вже нікого.
 
- Яка кількість телеглядачів вже підключилося до цифрового телебачення «Т2»?

- Кількість телеглядачів, які підключилися до національної цифрової телемережі, стрімко зростає щодня. Станом на початок квітня мова йде про 7 102 418 телеглядачів. Обсяги щоденних продажів приймачів цифрового телебачення продовжують постійно збільшуватися. І це не може не радувати.
 
- Де можна купити приймач?
 
- Зараз вже працює понад 3,5 тисячі точок продажу приймачів цифрового телебачення «Т2» по всій країні. У тому числі, у всіх магазинах торговельних мереж - Фокстрот, Ельдорадо, Технополіс, COMFY, MOYO, Епіцентр, Ашан та інші. Продається приймач і в магазинах регіональних роздрібних мереж. Їх понад два десятки, тому не буду перераховувати, щоб когось не образити. Також ресивер можна купити в інтернет – магазинах AGSAT, TVZone, Rozetka та ін. Приймачі продають кілька компаній гуртовиків, які мають дилерські мережі по всій країні, крім того, їх можна купити на радіо-ринках десятків міст.
Детальну інформацію можна  отримати на сайті www.efirT2.tv або за телефонами інформаційних служб, які вказані в рекламних роликах «Т2», що їх транслюють на телебаченні.
 
- Чи треба запрошувати фахівця для налаштування приймача?

- З точки  зору налаштування та експлуатації приймач відноситься до дуже простих пристроїв. Він не вимагає спеціальних знань і навичок. Досить діяти відповідно до нескладної інструкції. Більше того, на вказаному сайті ми розмістили спеціальні навчальні ролики, де покроково показана процедура підключення. Підключення до цифрового телебачення «Т2» дійсно дуже просте – купив приймач, приніс, підключив до наявної антени та телевізора, 5 хвилин і на екрані телевізора вже 32 каналу у відмінній якості.
 
- Народний депутат Томенко говорив з трибуни парламенту, що обов'язково «треба ще купити антену за 500-600 гривень». Як ви це прокоментуєте?
 
- Це твердження не відповідає дійсності. Як я вже сказав, цифрове телебачення «Т2» прийшло на заміну «старого» аналогового ефірного телебачення. Тобто, воно, в першу чергу, призначене для тих телеглядачів, які зараз приймають телебачення з ефіру. А раз ви приймаєте з ефіру, то у вас обов'язково вже є антена. Тому ніяких спеціальних антен більше не потрібно

- А що таке САМ-модуль і для чого він потрібен?
 
- Якщо ви купили новий цифровий телевізор, який вже підтримує стандарт DVB-T2, то вам не потрібен Приймач, досить САМ-модуля. Це пристрій розміром із невеликий мобільний телефон, і він коштує майже вдвічі дешевше Приймача. Як правило, всі мережі з продажу цифрових телевізорів відразу пропонують і САМ-модуль. Він підключається ще простіше. Досить вставити його в спеціальне гніздо, і все, телевізор готовий до прийому 32 каналів цифрового телебачення «Т2». Нині вже понад мільйон телеглядачів нашої мережі користуються такими САМ-модулями.

- Як і ким виконується сервісне обслуговування Приймачів?

- Як і скрізь у світі, сервісне обслуговування в країні здійснюють ті компанії, які ввозять продукцію в країну і продають її. Зараз приймачі в Україну завозять компанії «Strong» і «Romsat». У них та їхніх компаній-дилерів існує широка мережа сервісного обслуговування. Ці компанії працюють на ринку України вже багато років, це найбільші в країні постачальники телекомунікаційного обладнання, свого часу ними продано мільйони супутникових тюнерів. У них є досвід, фахівці, мережа і система. Вся детальна інформація є в інструкції Приймача.

- Чи здійснюється контроль якості Приймачів?
 
- Компанії імпортери «Romsat» і «Strong» виконують обов'язковий вхідний контроль кожного, підкреслюю, кожного приймача цифрового телебачення, що надійшов в Україну. Для цього ними створено спеціальні тестові лінії на десятки тестових місць. Кожен приймач витягується з упаковки, підключається до телевізора, антени, електроживлення. Далі виконуються тестові налаштування та активація приймача в цифровій мережі. Неперевірений і неактивований приймач не може потрапити до споживача.
 
- Чи будуть телеглядачі, які підключилися до телебачення «Т2», мати додаткові сервіси? Наприклад, платні канали.

 
- Звичайно, будуть. Мережа буде технічно розвиватися, будуть зводитися нові мультиплекси, збільшуватиметься їхня пропускна здатність. Це відкриє можливості для нових сервісів. 32 безкоштовних телеканали, які зараз з'явилися в ефірі, треба розглядати як гарантований соціальний мінімум в телебаченні. Збудувавши національну цифрову ефірну телемережу, Україна почала шлях, який відкриє телеглядачам телебачення «Т2» доступ до всіх можливостей сучасних цифрових технологій.
Це дуже правильно  і з точки зору забезпечення рівного  доступу населення до інформації. Зараз такої рівності немає. Сім'ї, що живуть у багатоповерхових будинках з кабельним телебаченням або мають можливість оплачувати супутникове телебачення, дивляться кращі в світі пізнавальні канали Discovery, Animal Planet, National Geographic та багато інших. А решта 60% сімей країни (які приймають телебачення з ефіру) не мають такої можливості. Чому їхні діти не можуть пізнавати світ науки, природи, історії, техніки? Чому їхня доля – дивитися ток-шоу, політику і хто кого вбив, пограбував? Тому ми вважаємо, що телеглядачі нашої мережі повинні отримати до 32 безкоштовних ще додатково і платний пакет кращих пізнавальних програм. Це тільки справа часу.
 
- А чи зможе нове телебачення надавати такий сервіс як «push VOD»?

 
- Технічна можливість для такого сервісу є, push VOD – це коли на жорсткий диск вашого Приймача в автоматичному режимі завантажуються сотні художніх фільмів або пізнавальних програм на день, а ви вже самі вибираєте що і коли дивитися, залежно від настрою. Рішення про розвиток мережі і додаткові сервіси ухвалює Національна рада з питань телебачення. Сподіваємося, що ці рішення будуть ухвалені найближчим часом.
Бо якщо вже з'явилася в країні унікальна технічна можливість для усунення цієї соціальної телевізійної нерівності, то, з нашої точки зору, було б правильно скористатися такою можливістю в повній мірі.

- Які ще сервіси ви плануєте надавати?
 
- Технічний персонал компанії постійно працює над розвитком технічних можливостей мережі і стежить за всіма технологічними новинками. Можу запевнити телеглядачів телебачення «Т2», що попереду їх чекає ще багато приємних сюрпризів. Є ідея забезпечити телеглядачам і жанровий телегід, і щоденну електронну газету на екрані телевізора і багато іншого. Ми тільки на початку цікавого шляху до суперможливостей цифрових технологій. Можливо, замахнемося і на мобільне телебачення, яке дозволить прийом програм на швидкості до 300 км/год на екрани мобільних телефонів, ТБ в автомобілі, планшетники і т.д. Епоха цифрових технологій, це дуже цікавий час.

- Багатьох телеглядачів цікавить питання, а навіщо взагалі переходити на цифрове телебачення?
 
- Є дві відповіді  на це питання. Перша відповідь – стосується державних органів влади та телекомпаній. У 2015 році Україна втратить все телебачення на 2/3 території країни, якщо не встигне до цього часу повністю перейти на цифровий формат мовлення.
Аналогове (наявне зараз) телебачення буде відключено. Це передбачено міжнародною угодою «Женева 2006», яку Україна підписала разом із іншими 104 державами світу. Частоти, використовувані для аналогового телебачення, в 2015 році втратять свій правовий статус, і Україна буде змушена відключити передавачі аналогового телебачення.
Але, повторю  ще раз, це клопіт держави і медіабізнесу, а не телеглядачів. І як бачите, держава в останні два роки зробила багато чого в плані розвитку цифрового телебачення. Є повна упевненість в тому, що Україна вчасно виконає свої міжнародні зобов'язання.
Друга відповідь – стосується вже безпосередньо телеглядачів. Я б дав її у вигляді запитання телеглядачам – що краще: дивитися 3-4 програми в поганій якості або безкоштовно 32 у відмінному цифровому форматі? Чи хотіли б ви отримати доступ до сервісу «push VOD», який забезпечить можливість вибору з сотень і навіть тисяч фільмів, пізнавальних програм, мультфільмів?
Я думаю, що це риторичне питання, яке не потребує відповіді, оскільки вона очевидна.
Вибір за вами, дорогі телеглядачі. А нове цифрове телебачення «Т2»  спробує виправдати ваші очікування.

Олександр Дубровецький

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини