Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 04:43:23

Податок на нерухомість: хто платитиме?

29.03.2013   11:47Агенцiя

З початку 2013 року запроваджено новий податок — на житлову нерухомість. А нововведення, як відомо, завжди вимагає великої роз’яснювальної роботи, злагодженості дій.

Як зазначила начальник  управління оподаткування фізичних осіб ДПС у Чернігівській області Світлана Волкова, нині чернігівські податківці через засоби масової інформації, на різних заходах, зустрічах з платниками податків ведуть просвітницьку діяльність. Створюється і база даних платників податку на нерухоме майно. Інформація про власників житлових будинків, квартир, інших об’єктів нерухомості до 15 квітня повинна надійти до податкової від органу державної реєстрації прав на нерухоме майно.

Оподатковуватися будуть об’єкти житлової нерухомості – будинки та квартири. За наявності у платника податку кількох таких об’єктів база оподаткування визначається окремо за кожним з них. До речі, податковим кодексом передбачені пільги - зменшення бази оподаткування об'єктів житлової нерухомості та повне або часткове звільнення від сплати податку. Зокрема, зменшується база оподаткування об'єктів житлової нерухомості, що перебувають у власності фізичної особи: для квартири - на 120 кв. м. та для житлового будинку - на 250 кв.м. Інакше кажучи, оподаткування відбувається, якщо житлова площа квартири чи будинку перевищує зазначені квадрати.

Така пільга надається одному платнику податку  один раз на рік і на один об’єкт нерухомості.

На підставі даних держреєстратора податківці області до 1 липня надішлють платникам – фізичним особам персональні повідомлення-рішення про суму податку. ЇЇ треба сплатити протягом 60 днів з дня його вручення.

Юридичні особи  самостійно обчислюють його суму виходячи з житлової площі об’єкта оподаткування на підставі документів, які підтверджують право власності на нього.

Наразі у Державній  податковій службі Чернігівщини не можуть назвати конкретну кількість  власників помешкань та інших  об’єктів нерухомості, які сплачуватимуть податок на нерухоме майно. Є лише попередні розрахунки, складені на основі інформації за попередні роки, поданої вже колишнім держреєстратором(бюро технічної інвентаризації). Передбачається, що Чернігівщина отримає приблизно 600 тис. грн. такого податку. Насьогодні від фізичних та юридичних осіб, платників даного податку,  до місцевих громад області вже надійшло 70 тис. грн.

Відділ взаємодії із засобами масової інформації та громадськістю  ДПС у Чернігівській області

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини