Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 10:09:13

Інтернет-конференція: „Декларування доходів громадян за підсумками 2012 року” ОНОВЛЕНО 11:20

21.03.2013   10:00

21 березня на запитання стосовно декларування доходів громадян за 2012 рік відповідає заступник голови ДПС у Чернігівській області Петро Ничипорович Жабинець

 Петро Ничипорович Жабинець

Петро Ничипорович Жабинець

Вітаючи учасників інтернет-конференції, Петро Ничипорович сказав:

"З 1 січня триває кампанія декларування доходів за минулий рік. За цей час понад 4 тис. громадян Чернігівщини вже подали декларації до податкової. Тож для спілкування під час інтернет-конференції ми обрали саме тему декларування доходів, оскільки нині вона є однією з актуальних.

Добровільне декларування доходів - це демонстрація взаємної довіри та партнерських відносин між платниками податків та державою. Декларуючи доходи та сплачуючи податки, громадяни роблять свій індивідуальний внесок у добробут держави.

Цього року для зручності й поліпшення обслуговування платників податків запроваджено новий податковий сервіс. Декларацію про майновий стан та доходи можна надсилати засобами електронної пошти через інформаційний портал органів ДПС України.

Сподіваюся, що спілкування протягом години, запланованої на проведення Інтернет-конференції, буде активним і плідним. І чим більше буде від вас запитань, тим менше буде помилок при застосуванні податкового законодавства.

Запрошую до спілкування".

ЗАПИТАННЯ І ВІДПОВІДІ:

Моя донька навчається в інтернатурі  медичного закладу. Чи можемо ми подати декларацію і повернути податок?

Інтернатура (спеціалізація) є невід’ємною ланкою безперервного процесу підготовки у вищому медичному і фармацевтичному закладах освіти фахівців за напрямом професійного спрямування.

Суми коштів, сплачені платником податку на користь вищих медичних і фармацевтичних закладів освіти для компенсації вартості навчання такого платника податку, іншого члена його сім’ї першого ступеня споріднення, у інтернатурі, при додержанні всіх норм ст.166 ПКУ, можуть прийматися у розрахунок податкової знижки такого платника податку за звітний рік.

Чи потрібно подавати декларацію, якщо я громадянка України ніде не працюю, а проживаю з чоловіком  поза межами України?

У 2013 році обов’язково треба подати декларацію тим громадянам, які отримували протягом 2012 року такі доходи:  іноземні доходи, доходи від здійснення операцій з інвестиційними активами (продаж цінних паперів, корпоративних прав та інше), від надання майна в оренду фізичним особам, доходи у вигляді виграшів у гральних закладах, спадщини чи подарунків, інші доходи, які не були оподатковані протягом року за місцем виплати доходу, але не є звільненими від оподаткування.

Особливістю цьогорічної кампанії є те, що декларацію мають подати ті громадяни, дохід яких у 2012 р. оподатковувався  за ставками 15% чи 17% та виплачувався двома  або більше податковими агентами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної зарплати, встановленої законом на 1 січня 2012 року (128760 грн).

У Вашому випадку подавати декларацію не потрібно.

Скільки мільйонерів вже подали декларації на Чернігівщині?

На даний час декларацію про  свій майновий стан та доходи  подав  один мільйонер Чернігівщини.

Чи подають декларації народні  депутати України?

До народних депутатів вимоги щодо подання декларації про доходи та майно такі ж, як і до пересічних громадян.

Я збираюся на два тижні  у відрядження. У мене живуть квартиранти. Чи встигну я потім подати декларацію. До якого числа можна це зробити?

Відзвітувати про свої доходи, отримані у 2012 році, необхідно до 1 травня 2013 року, а сплатити податок – до 1 серпня цього ж року.

Чи можу я повернути  податок, який називається (точно не пам’ятаю) здається податковим кредитом? Ситуація така: за моїм дорученням з  моєї зарплати підприємство, де я працюю,  перерахувало за навчання сина. У платіжці вказано не моє прізвище, а назва підприємства та прізвище сина.
 
Довідка від працедавця, який за дорученням платника податку здійснював перерахування  сум коштів із одержуваного ним доходу до навчальних закладів, для оплати його навчання чи навчання інших членів його сім’ї першого ступеня споріднення, які не одержують заробітної плати, є підставою для отримання платником податку податкової знижки за навчання.

Чи зберігається право на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року на наступні податкові роки?

Якщо платник податку до кінця податкового року, наступного за звітним не скористався правом на нарахування податкової знижки за наслідками звітного податкового року, таке право на наступні податкові роки не переноситься.

Який термін подання податкової декларації для отримання податкової знижки за 2012 рік ?

Така декларація подається до 31 грудня включно наступного за звітним податкового року.

При отриманні неповнолітньою дитиною спадщини від бабусі у вигляді квартири, чи потрібно подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи?

Батьки (усиновителі) або опікуни (піклувальники) у разі отримання неповнолітньою дитиною спадщини повинні подати податкову декларацію від імені неповнолітньої дитини та сплатити податок на доходи фізичних осіб у розмірі 5%.

Яка відповідальність за несвоєчасне подання податкової декларації про майновий стан і доходи?

Неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від 51 до 136 грн. 
 
Як оподатковується податком на доходи фізичних осіб дохід у вигляді безоплатно отриманих корпоративних прав від засновника підприємства?

Такий дохід розглядається як дарунок та підлягає оподаткуванню за ставкою 5%.

При цьому, фізична особа, яка безоплатно отримала корпоративні права (частку в  статутному фонді юридичної особи) від іншої фізичної особи - засновника підприємства, повинна подати податкову декларацію про майновий стан і доходи до 1 травня року, наступного за роком, в якому було отримано такий дохід .

В якому вигляді надаються до органів ДПС сертифікати відкритих ключів та який термін їх дії (день, місяць, рік)?

До органу ДПС за місцем реєстрації надаються посилені сертифікати  відкритих ключів на електронному носії.
Термін дії посиленого сертифікату  відкритих ключів підтверджується  за допомогою позначки часу, отриманої від акредитованого центру сертифікації ключів – та становить один рік від моменту отримання відповідного ключа.

Які документи необхідні  при заповненні декларації про майновий стан та доходи з метою отримання  податкової знижки на навчання для  батьків?

- паспорт батьків;
- реєстраційний номер облікової  картки платника податків - батьків;
- договір з навчальним закладом;
- квитанція про сплату за  навчання у 2012 році;
- свідоцтва про народження дитини;
- реєстраційний номер облікової  картки платника податків - дитини
- довідка про нараховану заробітну  плату,  утриманий податок на  доходи фізичних осіб та єдиного  соціального внеску, надану податкову соціальну пільгу

Чи потрібно подавати декларацію про майновий стан та доходи у разі, якщо доходи отримані у 2012 році від кількох роботодавців?    
 
Згідно з п.п. “є” п.176.1 ст.176 далі – ПКУ платники податку зобов'язані подавати податкову декларацію за результатами податкового (звітного) року, якщо протягом такого року їм двома або більше податковими агентами нараховувалися (виплачувалися, надавалися) оподатковувані доходи лише у формі заробітної плати, інших заохочувальних та компенсаційних виплат або інших виплат і винагород у зв'язку з трудовими відносинами та за цивільно-правовими договорами, і при цьому загальна річна сума таких оподатковуваних доходів перевищує сто двадцять розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року (у 2012 році така сума дорівнює 128760 тис.).
 
Чи правда, що тепер  декларацію про майновий стан і доходи необов’язково подавати на бумажному  носії, можна подати через Інтернет?

Так, з 1 січня 2013 року громадяни мають змогу заповнювати та направляти до податкової служби декларацію про майновий стан і доходи через Інтернет. Для користування послугою платникові треба мати електронний ключ цифрового підпису та відповідне програмне забезпечення. На офіційному веб-порталі податкової служби вже з’явився спеціальний банер, у якому детально пояснюється порядок заповнення декларації та її додатків.

Чи має право на  податкову знижку батько або  матір студента, які здійснювали  оплату за навчання, якщо студент працював і отримував заробітну плату?
 
Якщо студент працює і отримує  заробітну плату, то він сам є  платником податку на доходи фізичних осіб.  А отже, і має право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року. Тому батьки своє право на податкову знижку втрачають.
Але, коли студент влаштувався на роботу лише після закінчення навчання у звітному році і до моменту  свого працевлаштування не отримував заробітну плату, то право на податкову знижку за наслідками звітного податкового року має той з батьків, який фактично здійснював оплату за навчання.

Чи можна отримати  податкову знижку на навчання  на військовій кафедрі?
 
Якщо студент навчається на військовій кафедрі, то таке навчання вважається додатковою послугою, що надає навчальний заклад. Ця послуга не є обов’язковою в процесі навчання за обраним  фахом і оплачується вона окремо. Компенсація таких витрат до податкової знижки не належить.

За якою адресою  необхідно подати річну податкову  декларацію, якщо людина прописана  в одному місці, а дохід отримує  в іншому?

Декларація подається до органу державної податкової служби за податковою адресою, тобто за місцем реєстрації згідно з паспортними даними.

Чи оподатковуються  успадковані грошові заощадження  колишнього СРСР?

Спадщина, отримана громадянином  у вигляді грошових заощаджень  колишнього СРСР не оподатковується.

У мене був будинок  кілька років, у 2012 році я його продала. Чи треба подавати декларацію про майновий стан і доходи?

Враховуючи те, що дохід, отриманий  фізособою у звітному календарному році від продажу нерухомого майна  не частіше одного разу протягом звітного податкового року, яке перебувало у власності понад три роки, не оподатковуюється, то подавати декларацію про майновий стан і доходи не обов’язково.

Чи потрібно декларувати  спадщину, отриману  від матері?

Ні, не потрібно. Якщо у 2012 році платник податків отримав додаткові доходи лише у вигляді спадщини від членів сім’ї, які відносяться до першого ступеня споріднення (батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені), декларація про майновий стан та доходи, отримані у минулому році, не подається.

Cпадкоємці, які отримали спадщину від членів сім’ї першого ступеня споріднення, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб, не зазначають суму такого доходу в річній податковій декларації. Обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації в даному випадку вважається виконаним.

***

По завершенні інтернет-спілкування Петро Ничипорович подякував за поставлені запитання! І зазначив: "Я намагався максимально повно на них відповісти. Ми обов’язково проаналізуємо тематику запитань і з найактуальніших буде проведена масово-роз’яснювальна робота.

Приємно, що ця тема цікавить наших громадян. Отже, будемо сподіватися, що кампанія декларування пройде успішно. До нових зустрічей."

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини