Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:43:11

Інтернет – семінари тривають

26.12.2012   10:27

25 грудня відбувся Інтернет – семінар. Надаємо відповіді провідних фахівців ДПІ у м. Чернігові ДПС на запитання платників податків.

Протягом якого часу платник ПДВ має право зареєструвати податкову накладну та/або розрахунок коригування до неї у Єдиному реєстрі податкових накладних?

Відповідь: Порядок ведення Єдиного реєстру податкових накладних затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року №1246 “Про затвердження Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних”. Пунктом 201.10 ст.201 розділу V Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями визначено, зокрема, що реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних у Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється не пізніше двадцяти календарних днів, наступних за датою їх виписки.

Як виписується податкова накладна, якщо покупець одного і того ж дня оплачує товар кількома авансовими платежами?

Відповідь: У випадку отримання кількох авансових платежів протягом одного дня від одного і того ж покупця за один і той же товар у межах одного і того ж договору, не буде вважатися помилкою, коли постачальником буде виписана одна податкова накладна на загальну суму таких авансових платежів.

Чи може податкова накладна, яка зареєстрована в Єдиному реєстрі у місяці, наступному за місяцем її виписки, бути включена до податкового кредиту у місяці виписки податкових накладних?

Відповідь: Якщо податкова накладна та/або розрахунок коригування до податкової накладної зареєстровані в Єдиному реєстрі у місяці, наступному за їх випискою (але не пізніше ніж протягом 20 календарних днів з моменту їх виписки), то підприємство – покупець товарів/послуг має право відобразити таку податкову накладну та/або розрахунок коригування до податкової накладної у складі податкового кредиту у звітному періоді їх виписки та включити їх до реєстру отриманих податкових накладних у звітному періоді їх виписки за умови дотримання інших вимог щодо формування податкового кредиту, встановлених Кодексом.

Підприємство користується податковими пільгами, у тому числі з податку на прибуток підприємств. Яку звітність та в які строки її слід подавати до органів ДПС?

Відповідь: Правила обліку сум податків і зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг, встановлено Порядком, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 р. № 1233 “Про затвердження Порядку обліку сум податків та зборів, не сплачених суб’єктом господарювання до бюджету у зв’язку з отриманням податкових пільг”.

Суб’єкт господарювання, який не сплачує податки і збори у зв’язку з отриманням податкових пільг, веде облік сум таких пільг та складає звіт про суми податкових пільг за відповідною формою. У звіті зазначаються код податку, збору та найменування податку, збору відповідно до бюджетної класифікації.

У відповідних графах звіту згідно з довідником пільг зазначаються код пільги та найменування податкової пільги за кожним видом податкових пільг, які застосовує суб’єкт господарювання.

Звіт подається суб’єктом господарювання за три, шість, дев’ять і дванадцять календарних місяців за місцем його реєстрації протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) періоду. У разі якщо суб’єкт господарювання пільгами не користується, зазначений звіт не подається.

Яким чином контролюючі органи встановлюють підприємства “податкові ями”?

Відповідь: Як показує практика безумовним лідером серед схем ухилення – є схеми з використанням “податкових ям”.

ДПС України розроблений цілий ряд документів, регламентуючих порядок виявлення схем ухиляння від сплати податків та проведення перевірок суб’єктів господарювання, що мають ризики ухилення від оподатковування.

Дієвим механізмом встановлення СГД з ознаками “податкових ям” та руйнування схем мінімізації податкових зобов’язань залишається додаток 5 до декларації з ПДВ.

На сьогодні система автоматизованого співставлення податкових зобов’язань та податкового кредиту дозволяє формувати в автоматичному режимі схеми руху ПДВ, розподіляти платників за категоріями уваги залежно від їхньої податкової поведінки, визначити фіскальну важливість підприємств і наявність ризиків ухилення від оподатковування.

Підприємства “податкові ями”, як правило, є фіктивними. Їх призначення – сприяти підприємству реального сектору економіки, сховати свої істинні доходи.

Ряд нововведень податкового Кодексу обмежують можливості тіньового бізнесу. Зокрема – введено Єдиний реєстр податкових накладних, переглянуто правило першої події при формуванні податкових зобов’язань та кредиту. Сподіваємося, це дозволить звести до мінімуму можливість підприємствами реального сектору економіки користуватися послугами “фіктивних” фірм”.

В який термін податковий агент повинен перерахувати до бюджету податок на доходи фізичних осіб у разі нарахування оподатковуваного доходу, але не виплаченого платнику податку?

Відповідь: Відповідно до пп. 168.1.5 п. 168.1 ст. 168 розділу IV Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI, якщо оподатковуваний дохід нараховується податковим агентом, але не виплачується (не надається) платнику податку, то податок, який підлягає утриманню з такого нарахованого доходу, підлягає перерахуванню до бюджету податковим агентом у строки, встановлені Податковим кодексом для місячного податкового періоду, тобто не пізніше 30 календарних днів, наступних за місяцем нарахування доходу.

Чи може юридична особа – платник єдиного податку перебувати на спрощеній системі оподаткування у разі анулювання реєстрації платника податку на додану вартість?

Відповідь: Відповідно до пп. 5 п. 293.8 ст. 293 Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями у разі анулювання реєстрації платника податку на додану вартість у порядку, встановленому розділом V цього Кодексу, платники єдиного податку зобов’язані перейти на сплату єдиного податку за ставкою у розмірі 5 відсотків або відмовитися від застосування спрощеної системи оподаткування шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку чи відмови від застосування спрощеної системи оподаткування не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу, в якому здійснено анулювання реєстрації платником податку на додану вартість.

Чи мають право батьки на застосування податкової соціальної пільги, якщо протягом звітного року дитині або дитині – інваліду виповнилося 18 років?

Відповідно до норм Податкового кодексу України, платник податку, який утримує двох чи більше дітей віком до 18 років має право на податкову соціальну пільгу у розмірі 100 відсотків суми пільги (у 2012 році – 536,50 грн.) та у розмірі, що дорівнює 150 відсоткам суми пільги (у 2012 році – 804,75 грн.) на дитину – інваліда. При цьому, податкова соціальна пільга надається до кінця року, в якому дитина досягає 18 років.

Чи має право на податкову соціальну пільгу нерезидент, який офіційно працевлаштований на підприємстві?

Якщо іноземець має офіційний дозвіл на працевлаштування і уклав трудовий договір (контракт) з роботодавцем – резидентом, то за умови виконання ст.169 Податкового кодексу України він має право на податкову соціальну пільгу.

Платник податків через 12 днів після отримання повідомлення-рішення оскаржив його. Чи правомірно йому направлено податкову вимогу?

Пунктом 56.3 ст. 56 Податкового кодексу передбачено, що скарга подається до контролюючого органу вищого рівня у письмовій формі (та у разі потреби – з належним чином засвідченими копіями документів, розрахунками та доказами, які платник податків вважає за потрібне надати з урахуванням вимог п. 44.6 ст. 44 цього Кодексу) протягом 10 календарних днів, що настають за днем отримання платником податків податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу, що оскаржується.

Згідно з п. 56.15 ст. 56 Податкового кодексу скарга, подана з дотриманням строків, визначених п. 56.3 цієї статті, зупиняє виконання платником податків грошових зобов’язань, визначених у податковому повідомленні-рішенні (рішенні), на строк від дня подання такої скарги до контролюючого органу до дня закінчення процедури адміністративного оскарження.

Цим пунктом також визначено, що протягом зазначеного строку податкові вимоги з податку, що оскаржується, не надсилаються, а сума грошового зобов’язання, що оскаржується, вважається неузгодженою.

Згідно з пп. 14.1.175 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу податковий борг – сума узгодженого грошового зобов’язання (з урахуванням штрафних санкцій за їх наявності), але не сплаченого платником податків у встановлений цим Кодексом строк, а також пеня, нарахована на суму такого грошового зобов’язання.

Отже, оскільки платник податків при оскарженні повідомлення-рішення перевищив 10-денний термін, то сума визначеного у ньому грошового зобов’язання, що оскаржується, вважається узгодженою, а такому платнику податків надсилається податкова вимога.

Як будуть сплачуватися авансові платежі платниками податку на прибуток?

Передбачено, що платники податку на прибуток (крім новостворених, виробників сільськогосподарської продукції, неприбуткових установ (організацій) та платників податків, у яких доходи, що враховуються при визначенні об’єкта оподаткування, за останній річний звітний податковий період не перевищують 10 мільйонів гривень) щомісяця сплачують авансовий внесок з податку на прибуток у порядку і у строки, які встановлені для місячного податкового періоду, у розмірі не менше 1/12 нарахованої до сплати суми податку за попередній звітний (податковий) рік без подання податкової декларації.

Крім цього Законом України N 5083-VI внесені зміни до пункту 2 підрозділу 4 розділу XX Податкового кодексу, де встановлено, що платники податку на прибуток підприємств, які починаючи з 2013 року подають річну податкову декларацію відповідно до пункту 57.1 статті 57 Кодексу, сплачують у січні – лютому 2013 року авансовий внесок з цього податку у розмірі 1/9 податку на прибуток, нарахованого у податковій звітності за дев’ять місяців 2012 року, протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця.

Платник податків знаходиться на обліку як платник окремого податку у декількох органах ДПС. Чи потрібно укладати договір про надання звітності в електронному вигляді з кожним окремим органом ДПС?

Наказом ДПА України від 10.04.08 № 233, який зареєстровано в Міністерстві юстиції України 16.04.08 за № 320/15011, затверджено Інструкцію з підготовки і подання податкових документів в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку. Відповідно до Інструкції платник податку може надіслати до органу ДПС засобами телекомунікаційного зв’язку податкові документи в електронному вигляді, якщо з органом ДПС укладено договір про визнання електронних документів, а також проведено обмін посиленими сертифікатами відкритих ключів, сформованими акредитованим центром сертифікації ключів.

Враховуючи зазначене, якщо суб’єкт господарювання знаходиться на обліку як платник окремого податку у декількох органах ДПС, то для подання податкової звітності в електронному вигляді засобами телекомунікаційного зв’язку до таких органів ДПС такий суб’єкт господарювання має укласти договір про визнання електронних документів, а також провести обмін посиленими сертифікатами відкритих ключів, сформованими акредитованим центром сертифікації ключів, з кожним окремим органом ДПС.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини