Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 27 липня, 02:58:25

МКІП працює над включенням історичного центру Чернігова до списку спадщини ЮНЕСКО під загрозою

20.09.2023   15:38Агенцiя

Внесення пам’яток України до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО відкриває можливість отримувати додаткову фінансову та технічну підтримку. Про це т.в.о. Міністра культури та інформаційної політики України, Ростислав Карандєєв розповів під час ефіру на радіо «Культура».

“Включення українських об’єктів до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, які перебувають під загрозою, свідчить про готовність міжнародних інституцій підтримати Україну у захисті та збереженні її культурної спадщини. Це також надає Україні додаткові юридичні аргументи для збору доказів агресії росії проти культурної спадщини України, оскільки рф порушує міжнародне право, зокрема Гаазьку конвенцію про захист культурних цінностей під час збройних конфліктів”, – зазначив Ростислав Карандєєв.

Крім того, статус включення пам’яток до цього списку відкриває можливість для України вже зараз отримувати додаткову фінансову та технічну підтримку. Це дозволяє реалізувати важливі заходи для збереження та захисту унікальної спадщини, такі як реставрація,  залучивши іноземних фахівців.

Т.в.о. Міністра висловив надію, що підтримка від ЮНЕСКО залишатиметься стійкою і посилюватиметься.

“МКІП спільно з експертами активно працює над включенням інших пам’яток України до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, які перебувають під загрозою. Зокрема, вже готуються документи для включення Історичного центру Чернігова до цього списку”, – сказав він.

Нагадаємо, що 15 вересня «Собор святої Софії і прилеглі монастирські споруди, Києво-Печерська Лавра» та «Ансамбль історичного центру Львова» внесли до Списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, що перебуває під загрозою. Раніше, у січні нинішнього року, до цього списку також включили Історичний центр міста-порту Одеса.

Крім того, 7 вересня 20 об’єктів культурної спадщини України були включені до списку об’єктів посиленого захисту ЮНЕСКО.

 

mcip.gov.ua
 

Останні новини Чернігівщини

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток

Чернігівська область — на п'ятому місці в Україні за кількістю пошкоджених через російські обстріли культурних пам’яток 12:19

Культурна спадщина є невід'ємною частиною національної ідентичності та історичної пам'яті кожного народу. Вона втілює в собі багатовікові традиції, досягнення мистецтва, архітектури та науки, відображаючи унікальний шлях розвитку суспільства.

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів

У січні-червні 2024 року місцеві бюджети Чернігівщини поповнились на 4,3 млрд гривень податків та зборів 12:03

У Головному управлінні ДПС у Чернігівській області повідомили, що до місцевих бюджетів усіх рівнів Чернігівської області за січень-червень 2024 року надійшло 4,3 млрд грн від сплати податків і зборів. Із загальної суми в обласний бюджет спрямовано 0,6 млрд грн, решту коштів отримали бюджети територіальних громад.

 Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті

Вербування підлітків ворогом для скоєння диверсій: кіберполіція попереджає про небезпеку в інтернеті 10:10

Кіберполіція України інформує про небезпеку вербування російськими спецслужбами для вчинення диверсій, зокрема – підпалів автомобілів українських військовослужбовців.

Медиків Чернігова привітали з професійним святом 10:06

У Чернігові працівників і працівниць закладів охорони здоров’я нагородили з нагоди Дня медичного працівника України, який відзначається 27 липня.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 8 пожеж. Внаслідок цих подій 3 особи постраждало.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини