Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 04:40:09

Літописи громад пишемо разом

29.05.2023   10:41Агенцiя

24 травня, напередодні відзначення Всеукраїнського дня краєзнавства, у читальному залі Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки відбулося чергове засідання клубу "Краєзнавець".

 На заході було обговорено тему "Літописи громад пишемо разом". Спілкування відбувалося у змішаному форматі. До присутніх у залі істориків, журналістів, краєзнавців, бібліотекарів і студентів в онлайн-режимі приєдналися колеги з бібліотек Чернігівської області.
  Модераторка заходу – завідувачка відділу краєзнавства Ірина Каганова – розповіла про історію встановлення у 2017 році на VI з'їзді Національної спілки краєзнавців України Всеукраїнського дня краєзнавства та його щорічне відзначення 28 травня. Мета впровадження такого свята – поглиблення дослідження та популяризації історії, культури, мови, звичаїв і традицій українського народу, репрезентації практичних здобутків у цьому напрямі; залучення до вивчення та пізнання рідного краю широких верств населення; підвищення суспільної уваги до діяльності краєзнавців; поглиблення співпраці з державними органами влади, закладами культури та освіти, науковими установами, громадськими організаціями зацікавленими у розвитку краєзнавства. Не випадково обрана й дата відзначення Всеукраїнського дня краєзнавства – 28 травня. Адже саме цього дня – 28 травня 1925 року – в місті Харкові розпочалася І Всеукраїнська конференція з краєзнавства, під час роботи якої було створено Український комітет краєзнавства.
  Директорка комунального закладу "Обласний пошуковий науково-редакційний центр" Олена Потапенко ознайомила з дослідницькою роботою установи та її історичними виданнями. Особливу зацікавленість викликали наукові серіали "Звід пам'яток історії та культури України. Чернігівська область", "Реабілітовані історією" та ін.
  Завідувачка Михайло-Коцюбинської публічної бібліотеки Інна Шовкун поділилася досвідом збирання матеріалів для написання Літопису місцевої громади, представила друковані зразки літопису та надала ґрунтовну консультацію з його ведення.
  Голова Чернігівського районного осередку Національної спілки краєзнавців України Андрій Курданов у своєму виступі наголосив на особливій ролі бібліотекарів та вчителів у роботі з Літописами громад.
  Підбив підсумки засідання клубу голова правління Чернігівської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, президент клубу "Краєзнавець", професор Олександр Коваленко. Він привітав усіх присутніх з прийдешнім святом – Всеукраїнським днем краєзнавства, побажав творчих успіхів і звернув увагу на важливість укладання уніфікованої системи написання Літописів.
  У залі була розгорнута книжково-ілюстративна виставка "Літописи громад пишемо разом", яку прокоментувала модераторка заходу – завідувачка відділу краєзнавства Ірина Каганова.


Ірина Каганова,завідувачка відділу краєзнавства

 

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.