Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Субота, 20 квітня, 09:44:29

«Сто років — це вже знак якості»: заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк привітала колектив Держархіву області

04.01.2023   16:48Агенцiя

Сто років тому, 3 січня 1923 року, постановою Всеукраїнського Центрального Виконавчого Комітету були створені історичні архіви. Саме така установа з’явилася і в Чернігові.

Розмістили архів тоді у приміщенні колишнього дворянського зібрання.

Практично з цього моменту розпочалася копітка робота зі збереження та концентрації архівних матеріалів — починається комплектування бібліотеки архіву. Вже у 1924 році на території Чернігівської губернії було взято на облік 1824 архіви.

До слова, на I Всеукраїнській нараді працівників архівів (Харків, грудень 1924 року) робота чернігівських архівістів з реєстрації, охорони, організації історико-архівного гуртка студентів була визнана зразковою для інших.

    «Сьогодні ми продовжуємо справу наших попередників. Вважаю, досить достойно. Тому що сучасний Державний архів Чернігівської області – одна з найбільших скарбниць історичних документів України (ред.: у своїх фондах архів зберігає майже два мільйони документальних першоджерел)», — зауважила директорка Держархіву області Раїса Воробей і висловила сподівання, що зовсім скоро читальні зали знову працюватимуть, до них приходитимуть дослідники, адже вивчати тут є ще багато чого.

З визначною датою привітали колектив установи заступниця начальника ОВА Жанна Шерстюк та перша заступниця голови обласної ради Ніна Лемеш.

    «Сто років — це вже знак якості. Упродовж цього часу працівники установи виконували, здавалося б, непомітну, але дуже важливу справу — збереження фондів, завдяки яким маємо змогу дізнатися правдиву історію нашої країни. Дякую за вашу працю, за те, що якісно і професійно виконуєте свій обов’язок», — звернулася до зібрання Жанна Шерстюк і вручила почесні відзнаки.

За сумлінне виконання службових обов’язків, високий професіоналізм та з нагоди Дня працівників архівних установ і 100-річчя Державного архіву Чернігівської області Почесною грамотою ОДА нагороджено

Ірину ЛИЧУХУ — головного спеціаліста відділу формування Національного архівного фонду та діловодства Державного архіву Чернігівської області.

Подяку голови ОДА оголошено:

Інні БИХОВЕЦЬ — головному спеціалісту з питань персоналу Державного архіву Чернігівської області;

Ірині ВАЩЕНОК — начальнику відділу використання інформації документів Державного архіву Чернігівської області.

За роботу колективу подякував Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук. Відповідний лист передала Ніна Лемеш.

Зазначимо, що історія самого архіву досить непроста. Лише під час Другої світової війни в області знищено чотири архівні приміщення з шести, втрачено більш ніж мільйон справ і науково-довідкову бібліотеку архіву. Тільки у 1952 році було складено новий список фондів, організовано роботу щодо обліку документів. Під час бойових дій минулого року постраждав один із корпусів Держархіву. Проте архівні документи, як і саме приміщення, були збережені й відновлені.

Департамент інформаційної діяльності та комунікацій
з громадськістю Чернігівської обласної військової адміністрації

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини