Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 26 квітня, 21:52:06

У бібліотеці Короленка побачив світ краєзнавчий щорічник «Знаменні і пам’ятні дати Чернігівської області на 2023 рік»

20.12.2022   10:41Агенцiя

Днями побачив світ краєзнавчий щорічник «Знаменні і пам’ятні дати Чернігівської області на 2023 рік», який підготували працівники Чернігівської обласної універсальноїнаукової універсальної бібліотеки ім. В. Г. Короленка.

Мета посібника – популяризація інформації з актуальних питань життя області та відомостей про минулі покоління знаних земляків і відомих сучасників, забезпечення формування історичної пам’яті та допомога у патріотичному вихованні молоді.
Календар складається з хронологічного переліку знаменних і пам’ятних дат, що мають відзначатися у 2023 році, та додаткових відомостей і рекомендаційних списків до найцікавіших визначних дат, які підготували укладачі видання.
Краєзнавців та журналістів, музейних і бібліотечних працівників, викладачів та студентів зацікавлять довідки про життя, віддане мистецтву, засновника, директора і художнього керівника Чернігівського обласного молодіжного театру (1985–2018), заслуженого діяча мистецтв України Геннадія Касьянова, шлях до спортивного і політичного олімпу української біатлоністки, заслуженого майстра спорту України, призерки Чемпіонатів світу, Європи та Кубків світу з біатлону, учасниці Олімпійських ігор, першої заступниці голови Чернігівської обласної ради, депутатки та політика Ніни Лемеш і матеріали до творчих портретів літературознавця, критика, педагога Петра Одарченка, доля якого нерозривно пов’язана з Ніжинським інститутом народної освіти, сучасних українських письменників, уродженців Чернігівщини Костянтина Москальця і Валентини Михайленко та ін.
Корисною стане й інформація про мореплавця, географа, океанографа, учасника навколосвітньої експедиції, уродженця Ніжина Юрія Лисянського, дослідницю-етнографа, уродженкухут. Теребень, що поблизу с. Землянка Глухівського повіту Чернігівської губернії (нині Сумської обл.) Пелагею Литвинову-Бартош та одного з найвизначніших церковних діячів Київської Русі, зачинателя чернецтва і печерного Троїцько-Іллінського монастиря в Чернігові Антонія Печерського, що народився в Любечі.
Щорічник «Знаменні і пам’ятні дати Чернігівської області на 2023 рік» має рекомендаційний характер і не претендує на вичерпність. Допоміжний апарат видання складається з іменного покажчика.
Ознайомитися з посібником «Знаменні і пам’ятні дати Чернігівської області на 2023 рік» можна у відділі краєзнавства бібліотеки.


Ірина Каганова,завідувачка відділу краєзнавства
 

Останні новини Чернігівщини

Що роблять громади області з тисячами тонн відходів від руйнувань через війну 15:41

На сьогодні у Чернігівській області обліковується 16,7 тисячі тонн відходів від руйнувань, що утворилися внаслідок пошкодження будівель та споруд під час бойових дій, терористичних актів, диверсій, а також під час робіт з ліквідації їх наслідків.

Для рятувальників з Чернігова запустили безкоштовний онлайн-курс англійської мови 15:29

Мережа освітньо-культурних просторів Гончаренко центр запускає безкоштовні онлайн-курси англійської мови для працівників ДСНС Чернігівщини.

Допомагаємо переселенцям та ветеранам війни знайти роботу 15:25

Соціальні мережі та медіа, дистанційне навчання, онлайн-зустрічі, електронний документообіг – цифровізація сьогодні має вплив на кожну сферу нашого життя, але і живе спілкування та очний обмін думками, ідеями, інформацією теж не втрачає своєї актуальності.

Напад на журналістів телеканалу “Дитинець”: рік марного розслідування 09:56

Минуло більше року від резонансного для Чернігова порушення прав журналістів на професійну діяльність.

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею

Новий тролейбусний маршрут, який з'єднає Шерстянку і Подусівку з центром та Бобровицею 09:43

У Чернігові розширюють тролейбусну мережу. Додається новий маршрут, який з'єднає мікрорайон Шерстянка, де до цього ніколи не курсував електричний громадський транспорт, через Подусівку та центр міста, з Бобровицею.