Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 18:47:57

Чернігівський драмтеатр розпочав 97-й театральний сезон виставою про життя під час війни

04.11.2022   14:20Агенцiя

Протягом серпня-вересня поточного року колектив Чернігівського облмуздрамтеатру ім. Т.Г. Шевченка докладав великих зусиль щодо повернення закладу до всебічної творчої діяльності після тривалої перерви, пов’язаної з воєнними діями в регіоні і в країні.

Творчий склад працював над поновленням низки вистав діючого репертуару, виробничі цехи – над ремонтом і налагодженням костюмів, декорацій, світлового та звукового обладнання, технічні працівники – над приведенням меблів, інтер’єрів театральних приміщень у належний стан для прийому глядачів.

Отже, 27 жовтня перед початком вечірньої вистави до присутніх звернулися керівники драмтеатру: художній керівник Андрій Бакіров – зі словами вдячності за прихильність до творчості шевченківців і глядацьку вірність театрові у ці складні воєнні часи та директор театру Сергій Мойсієнко – з привітанням з нагоди офіційного відкриття нового театрального сезону, який урочисто проголосив: «97-й театральний сезон Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка відкрито!»

Традиційно новий театральний сезон шевченківці розпочинають прем’єрним показом вистави у постановці одного з режисерів театру. Цьогоріч таку прем’єру до відкриття 97-го театрального сезону підготував художній керівник театру, заслужений артист України Андрій Бакіров. В експериментальному просторі «Білої сцени» чернігівським шанувальникам театру була представлена емоційно насичена, впритул наближена до проблематики сьогодення трагікомедія «В П О», поставлена за п’єсою сучасної української літераторки Ірини Феофанової «Війна, кухня і 8 випадкових людей».

За півтори години сценічного дійства глядачі познайомилися з непростими долями восьми пересічних українців, які, рятуючись від артилерійських і ракетних обстрілів, наступу російських окупаційних військ, мусили покинути свої домівки і шукати прихистку на заході країни. Вони – різні за віком і характером, за освітою і соціальним статусом. Вони приїхали з різних українських міст: Анна (арт.Ганна Ярова) та її донька Василіса (арт.Марьяна Бондар) – з Ізюму, Катерина Петрівна (засл.арт.України Оксана Гребенюк) з сином Антоном (арт.Павло Дубовий) – з Ірпеня, Олександр (засл.арт.України Едуард Брагіда) з дружиною Оленою (арт.Тетяна Шумейко) і дочкою Світланою (арт.Оксана Ленчевська) – з Херсону, програміст Валік (арт.Олексій Трішкін) – з Чернігова.

Вони, щодня перетинаючись на спільній кухні упродовж двох нескінченних воєнних місяців, про щось сперечаючись, у чомусь допомагаючи одне одному, поступово пристосовуються до обставин анормального життя в евакуації і починають усвідомлювати, що є набагато більше того, що поєднує їх як жителів однієї країни, аніж того, що може роз’єднати. І головне – це спільне прагнення повернутися додому, до мирного життя і непохитна віра у перемогу, у те, що «Все буде Україна!»

Після завершення вистави схвильовані глядачі, стоячи, бурхливими оплесками дякували акторам за натхненну, переконливу гру та привітали з успішною прем’єрою режисера-постановника Андрія Бакірова та авторку п’єси Ірину Феофанову, яка прибула на прем’єрний показ вистави.

Тож, вітаючи усіх шанувальників театрального мистецтва з нагоди відкриття в Чернігівському драмтеатрі ім. Т.Г.Шевченка 97-го театрального сезону, побажаємо новим творчим роботам шевченківців тривалого сценічного життя, а любих чернігівських глядачів запрошуємо на наступні прем’єрні покази вистави «ВПО», що відбудуться 28 жовтня і 04 листопада цього року о 18.00 год. на «Білій сцені» в Чернігівському облмуздрамтеатрі ім. Т.Г.Шевченка.

Раїса Міненко, керівник літературно-драматургічної частини театру
Фото: Віктор Кошмал

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.