Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 16:18:43

Як російські окупанти перетворили українське село на концтабір для жителів — прем’єра фільму Суспільного

18.10.2022   13:22Агенцiя

У березні 2022 року російські окупанти перетворили село Ягідне в Чернігівській області на концтабір для українців — 366 людей використовували як живий щит для російських офіцерів. Майже місяць загнаних в шкільний підвал жителів утримували в нелюдських умовах. За цей час повільно і в муках померло десятеро людей.

18 жовтня о 20:00 на ютуб-каналі Суспільне Новини відбудеться прем’єра документального розслідування «Щоденник вцілілої», в якому на основі щоденника однієї із заручниць російських військових описані 28 днів виживання людей з Ягідного у підвалі місцевої школи. Фільм буде представлений одразу двома мовами — українською та англійською (субтитри).
 
Впродовж трьох місяців журналісти проводили власне розслідування, щоб встановити підрозділи, військові з яких причетні до скоєння цього воєнного злочину, також їм вдалося встановити одного із російських офіцерів.

«“Щоденник вцілілої” — це спроба зробити детальний розбір злочину через нові, досі не відомі подробиці, спроба зробити характеристику російських офіцерів через зізнання в присутності на об'єкті одного з них, врешті-решт спроба довести, що воєнний злочин було скоєно зумисне і жодних інших мотивів, як використати цивільних як живий щит, у російських військових не було, — розповідає продюсерка фільму та шеф-редакторка редакції розслідування Суспільного Інна Білецька. — Цей фільм дасть можливість разом з жителями Ягідного прожити ті страшні 28 днів у підвалі та, що найголовніше, побачити причетних до злочину російських військових. Росіяни нічим не кращі за фашистів, казали жителі Ягідного, і після побаченого, почутого, знайденого і перевіреного нами, ми з ними згідні».

Над створенням фільму працювали: авторки — Інна Білецька, Алла Садовник, режисер — Владислав Васильченко, режисер монтажу, дизайнер та композитор фільму — Олександр Стратонов, операторка-постановниця — Світлана Коваль, оператор — Павло Ільчук, журналістки — Анна Калаур, Марія Горбань.

26 жовтня документальне розслідування «Щоденник вцілілої» дивіться на телеканалі Перший в межах національного телемарафону. Глядачі регіональних телеканалів мовника зможуть побачити його 29 жовтня.

Нагадаємо, у червні цього року команда журналістів-розслідувачів Суспільного представила документальний фільм «Буча 22» про пошук журналістами військових рф, що розстріляли сім’ю в Бучі. У липні фільм показали у Вроцлаві у межах виставки «За вашу і нашу свободу», котра розпочалася у Варшаві.

Суспільне Мовлення

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини