Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 02:51:17

"Птахи війни" – виставка творів українських дітей. Проєкт чернігівської мисткині реалізують у Празі

25.04.2022   12:53Агенцiя

Чернігівська мисткиня Олена Загребіна, авторка проєкту "Жива Шафа" та кураторка проєкту "Chernihiv Monumentalism" продовжила свою творчу діяльність у Чехії, після виїзду з Чернігова.

Вона безкоштовно займається з українськими дітьми, та з їх творів 7 травня скомпонує виставку в празькій галереї "AVU".

Про це повідомляє Суспільне.Чернігів

Олена Загребіна разом із дочкою та сім’єю на 11-й день війни в Україні вирішила виїхати за кордон. У Чехії, на неї чекала подруга, каже Олена Загребіна.

"Ми зібралися разом із сім’єю у приватному будинку. Були там 11 днів, у підвалі. Після цього я вирішила вивозити дочку. Це було свідоме рішення. Я маю подругу у Празі, яка запросила мене. І ми виїхали, знаючи, що я зможу там працювати, коли це практично було неможливо у Чернігові".

За словами Олена Загребіної, у Чехії дуже багато українських переселенців із дітьми. Вона вирішила продовжити свою творчу діяльність там.

"Я зараз співпрацюю з галереєю "AVU" при Празькій Академії наук. Одна чеська художниця відмовилась від своєї виставки, заради того, щоб місяць тривали майстер-класи для дітей з України. Проєкт, який ми зазвичай робимо в квітні, від "Живої шафи" – "Пташиний марш", який мав проходити 10-11 квітня. Виникла ідея зробити проєкт "Птахи війни". Оскільки птахи – це символ миру. Вирішили трансформувати цю тему й підкреслити важливість миру саме через птахів».

Зараз Олена Загребіна займається з українськими дітьми на двох локаціях, безпосередньо у самій празькій галереї та у школі в місті Бероун. Всі заняття проходять безкоштовно, зараз займається близько 20 дітей переселенців.

"Я вважаю, що в кожного свій фронт. І я вважаю, що кожен із нас повинен бути на своєму місці. Творчість зараз конче необхідна. Я відчуваю, що моє місце – працювати з дітьми. Я відчуваю, що їм це потрібно – після занять в них виникають позитивні відчуття і емоції".

Діти розвивають свої творчі можливості, каже Олена Загребіна. Вони малюють, ліплять, створюють твори образотворчого мистецтва, навіть починають писати книги. 7 травня в галереї "AVU" відбудеться виставка з роботами українських дітей.

"Будуть виставлені твори українських дітей, які вони зроблять за цей час. Ми також плануємо провести "Пташиний марш" – це буде акція на підтримку України".

За словами Олени Загребіної, підтримка українських переселенців у Чехії досить велика. Якщо вдасться, то домовляться організувати благодійний аукціон.

Останні новини Чернігівщини

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів

З 1 квітня 2024 року на Чернігівщині розпочинається нерестова заборона на вилов водних біоресурсів 15:04

З 1 квітня 2024 року з метою охорони нерестовищ у рибогосподарських водних об’єктах та забезпечення сприятливих умов нересту водних біоресурсів, відповідно до Правил рибальства та наказу Управління Державного агентства з розвитку меліорації, рибного господарства та продовольчих програм у Чернігівській області від 22.03.2024 №45 на Чернігівщині розпочинається заборона добування (вилову) водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах (їх частинах) на період нересту.

За матеріалами СБУ винесено вирок російському окупанту, який знущався над сім’єю з неповнолітніми дітьми 14:55

За матеріалами СБУ суд виніс вирок військовому рф, причетному до вчинення воєнних злочинів під час тимчасового захоплення частини Чернігівської області.

Державна реєстраторка підозрюється у зловживанні повноваженнями, що спричинило неправомірне вибуття з державної власності земельних ділянок сільськогосподарського призначення 14:51

За процесуального керівництва Прилуцької окружної прокуратури повідомлено про підозру державному реєстратору однієї із сільських рад Прилуцького району у зловживанні своїми повноваженнями з метою отримання неправомірної вигоди, що спричинило тяжкі наслідки та несанкціонованій зміні інформації, що обробляється в автоматизованих системах, вчиненій особою, яка має право доступу до неї, вчиненій за попередньою змовою групою осіб (ч. 3 ст. 365-2, ч. 3 ст. 362 КК України).

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської

Перекривається рух автотранспорту на перехресті вул. Героїв Маріуполя та Кримської 14:49

З 27 березня по 16:00 год. 9 квітня. Відповідний дозвіл наданий КП «Чернігівводоканал» на засіданні виконавчого комітету Чернігівської міської ради сьогодні.

 Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини

Понад 7 мільйонів гривень – на вирішення екологічних проблем Чернігівщини 14:45

Профільна робоча група при Чернігівській обласній раді сьогодні, 26 березня, погодила перелік видатків обласного фонду охорони навколишнього природного середовища Чернігівської області на 2024 рік.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини