Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 23 квітня, 22:11:33

Випустили нову медаль присвячену видатному ніжинцю Юрію Лисянському - мореплавцю і капітану

22.12.2021   09:07Агенцiя

Національний Банк України випустив нову медаль із серії "Видатні українці", присвячену Юрію Лисянському - ніжинцю, мореплавцю і капітану, учаснику навколосвітньої експедиції 1803-1806 років.

Як повідомила фб-сторінка "Колекціонери України" #Музей_КолУкр, на початку грудня 2021 року монетний двір Національного Банку України випустив нову медаль із серії "Видатні українці", присвячену Юрію Лисянському - мореплавцю і капітану, учаснику навколосвітньої експедиції 1803-1806 років. Як повідомив один з авторів проєкту Микола Омельченко, це - приватне замовлення. Медаль виготовлено з нейзильберу. Тираж 1000 шт. Ідейним ініціатором медалі став відомий колекціонер Петро Федорович Рябченко. Художній проєкт медалі створив заслужений художник України, відомий геральдист, автор багатьох державних нагород та символів Президента України Олексій Руденко.

Про це повідомляє Олександр Морозов завідувач музею рідкісної книги НДУ ім. Миколи Гоголя та музею Юрія Лисянського.

На жаль, ініціатор ідеї Петро Федорович не дожив лише декілька днів, щоб побачити медаль, як кажуть, "в живу"... Але ще за життя вже знав, що вона в роботі, бачив та затвердив гіпсові моделі продукції... Втілення проєкту в життя взяв на себе син Петра Федоровича — Юрій Петрович Рябченко.

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.