Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 16:14:14

У Ніжині вивчатимуть урду

15.11.2021   08:19Агенцiя

Ніжинський державний університет імені Миколи Гоголя відвідав Надзвичайний і Повноважний Посол Ісламської Республіки Пакистан в Україні Ноель Ізраель Хохара.

Під час зустрічі з ректором університету Олександром Самойленком  було досягнуто низки домовленостей. Зокрема, найближчим часом буде підписаний документ про відкриття першого в Україні центру пакистанської культури на базі Ніжинського вишу, узгоджені кроки по налагодженню безпосередніх зв’язків з університетом Карачі (столиця Пакситану)  щодо початку запуску спільних науково-дослідницьких програм, а також можливості вивчення вперше в Україні мови урду шляхом стажування студентів Ніжинського університету в освітніх установах Пакистану, обговорені шляхи налагодження обміну (культурного, мистецького, освітнього) між громадянами обох країн, навчання громадян Пакистану в Ніжинському університеті.

Довідково: мова урду належить до індоєвропейських мов, нею розмовляють більше 50 мільйонів населення Пакистану. Країна Пакистан у перекладі з мови урду – це «країна чистоти».
Почесні гості були приємно вражені  історією та сьогоденням університету, музеєм рідкісної книги та тією культурною та просвітницькою діяльністю, яку вони здійснюють на сучасному етапі.

Ректор Ніжинського вишу Олександр Самойленко висловив сподівання, що ця зустріч закладе фундамент співпраці і сприятиме подальшому розвитку дружніх взаємин між Україною та Пакистаном. На згадку про зустріч ректор вишу та посол обмінялися пам’ятними подарунками. Таким чином, Ніжин може стати не тільки центром вивчення фіно- угри стики, про що ми вже писали, але й відкриє шлях для вивчення українцями Пакистану – однієї з потужних держав Азії.

Василь ЧЕПУРНИЙ, "Голос України"

Останні новини Чернігівщини

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці?

Більше 80% фахівців з інвалідністю в Україні не мають роботи: як держава планує залучити їх до ринку праці? 11:35

А ви знаєте, що в Україні понад 2,7 млн людей з інвалідністю? І лише 16% із них мають роботу. Невже так мало фахівців хочуть працювати? Певно, що ні. Одна із причин, що зупиняє людину з інвалідністю податися на вакансію - це відсутність належних умов для роботи.

10 модульних укриттів планують встановити поруч із зупинками громадського транспорту 11:31

Про це повідомив під час загальноміської наради 23 квітня в.о. міського голови Чернігова Олександр Ломако. Зараз у місті вже є шість таких захисних споруд і їх кількість збільшать коштом міського бюджету до 16.

 Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері

Корюківські поліцейські повідомили про підозру чоловіку, який чинив домашнє насильство щодо своєї матері 11:28

Житель Корюківського району за свої протиправні дії понесе кримінальну відповідальність. Йому загрожує до двох років позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 11:26

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 3 пожежі.