Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 00:55:09

У Чернігові представлено довідник про керівну еліту Чернігівщини

17.08.2021   11:04Агенцiя

«Чернігівщина: 30 років незалежності України. Керівна еліта» — під такою назвою 16 серпня в залі засідань президії Чернігівської обласної ради проведено презентацію довідника Сергія Соломахи, борця за незалежність України у XX столітті, громадського діяча.

«Над цією темою я працюю з 1990 року, тобто від перших альтернативних виборів. Довідник підготовлено до 30-річчя Акту проголошення незалежності України з метою висвітлення процесу формування керівної еліти Чернігівщини до 2020 року. Видання призначене для істориків, краєзнавців, політиків, посадових осіб державної влади і місцевого самоврядування та всіх, хто цікавиться історією й сьогоденням Чернігово-Сіверщини. Редактор видання – Сергій Крамаренко, голова постійної комісії з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Чернігівської обласної ради. В ролі консультанта виступив Сергій Бутко, представник Українського інституту національної пам’яті у Чернігівській області. Книга присвячується рухівцям – борцям за незалежність України, зокрема, дружині Людмилі Івашко (25.04.1958 – 02.06.2021), які відійшли у вічність», — розповів автор.

«Важливо знати і пам’ятати поіменно тих, завдяки кому відбувалися ключові політичні процеси на території Чернігівщини на більш ніж 30-річному шляху трансформації Української РСР у незалежну Україну, визначалося в минулому і формується в наш час політичне обличчя регіону. У довіднику згадуються імена 943 політичних діячів та керівників виконавчої та представницької влади Чернігівщини», — наголосив Сергій Соломаха.
«Символічно, що тиждень напередодні відзначення важливих державних свят на Придесенні розпочинається презентацією цього довідника. І особливо приємно, що ця подія відбувається саме в стінах обласної ради. Книга містить систематизовану і чітко структуровану інформацію про найважливіші віхи та постаті політичної історії Чернігівської області», — зауважила Ніна ЛЕМЕШ, перша заступниця голови Чернігівської обласної ради. Від імені керівництва й депутатського корпусу обласної ради вона подякувала автору Сергію Соломасі за значну пошукову та творчу роботу.

«Це фактично шпаргалка для керівників і політиків всіх рівнів в області. Я знаю та використовую в роботі ще попередню авторську роботу Сергія Соломахи – «Чернігівщина: 20 років незалежності України». Ці дослідження та практична діяльність вкотре наочно показують, що тільки спільними зусиллями органів державної влади та органів місцевого самоврядування, громадянського суспільства досягаються позитивні результати», — висловив свої думки про довідник Дмитро ІВАНОВ, радник голови Чернігівської облдержадміністрації.

«Важливість цього довідника також полягає в тому, що він показує реальний портрет нашої керівної еліти області, підказує напрями роботи щодо її подальшого формування й виховання в інтересах України та Чернігівщини», — підкреслив Сергій Крамаренко, голова постійної комісії з питань розвитку і реформування місцевого самоврядування, децентралізації та європейської інтеграції Чернігівської обласної ради.

«Довідник допоможе й у справі реалізації політики національної пам’яті як на регіональному, так і на загальнодержавному рівнях. Він дає можливість, спираючись на реальні факти, зібрані у книзі, об’єктивно осмислити внесок наших земляків у політиці та на керівних посадах у здобутті незалежності і державотворенні, вивчати, засвоювати уроки минулого. Це праця рухівця Сергія Соломахи — патріотизм конкретною справою», — заявив Сергій Бутко. Він від імені Українського інституту національної пам’яті подякував автору за цей творчий здобуток.

«Авторитетні люди заявлять, що нам вже треба йти у владу, брати відповідальність за долю країни та рідного краю на себе, що ми вже поступово й робимо. Представлене видання і такі презентації, без показухи та з обговоренням реальних проблемних питань, для нас корисні й повчальні», — наголосив від імені ветеранів – учасників бойових дій в російсько-українській війні Володимир Мироненко, начальник відділу в Чернігівській області Міністерства у справах ветеранів України.

Видання буде передано у бібліотеки та навчальні заклади Чернігівської області.

Сергій Горобець,
Український інститут національної пам’яті

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.