Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 09:21:28

Усі жанри для читачів представляє новий «Літературний Чернігів»

27.07.2021   09:44Агенцiя

На сторінках найновішого щоквартального мистецького журналу «Літературний Чернігів» /№ 2 (94) за 2021 рік/ літературної спілки «Чернігів» вміщені твори, як відомих на Чернігівщині та в Україні авторів, так і молодих.

Традиційно часопис відкриває поетична добірка. Чернігівець Василь БУДЕННИЙ пропонує читачам цикл поезій «НАРОДЕ МІЙ – МОЯ КРОВИНКА» :

Прокинься ж бо, кровиночко моя,

Згадай, що в тебе голова па плечах,

Хай оживуть в тобі твої Предтечі

І врешті зійде і твоя Зоря.

Журнал друкує історико-пригодницьку повість Надії ПЕТРЕНКО ПЛАНИДА – ЗІРКА ПІВНОЧІ, дія якої розгортається на Сіверщині. Авторка інтригує майже з перших рядків: «…наказний гетьман Війська Запорозького, полковник Ніжинського полку, свояк гетьмана Богдана Хмельницького Іван Золотаренко, який загинув від поранення в бою з ляхами за волю козацьку і людську, за українську землю у далекій, зовсім невідомій тут, Білій Русі…»

Микола РОМАНЮК пропонує читачам нові поезії :

Серце унітазнозолоте...

Б'ється в грудях вічних хліборобів,

Хлібокрадів, хлібошахраїв,

Люди ділять землю, так немовби,

В Рай Петро пускає за паї...

«Літературний Чернігів» публікує психологічне оповідання Владислава САВЕНКА «П’ЯТНИЦЯ МУДРОСТІ», де розгортається битва між уявним і можливим, сном і дійсністю, чоловічим і жіночим сприйняттям світу. Ця боротьба місцями виражена в метафорах: «Вулкани зазвичай гарно виглядають. Ними захоплено милуються. З ними комфортно спати від внутрішнього тепла. Але виверження – це катастрофа».

Байки з книги «ГОРОДНІ ДЕБАТИ» від Поляна-Пилипа ЮРИКА наштовхнуть читача на знайомі образи тварин. І у кожному творі байкар виводить мораль-підказку :

Ти про волю не забудь,

Друже мій, будь ласка,

В час, коли тобі сують

Грошенят, ковбаску...

Часопис друкує закінчення повісті уродженця Чернігівщини Володимира ПАЩЕНКА «ВЛАДИКА НЕГОШ» про складну державотворчу історію Чорногорії: «Капітан казав, що в кожного народу є свій владика, який пише такі вірші, що від них болить здорове серце. А люди все одно читають їх. А потім того владику проголошують святим».

Читач може прочитати добірку віршів Євгена ЮХНИЦІ «САДОК РОЗТАНЕ В БІЛОМУ МЕРЕЖИВІ...» :

І сніг, туманами у дощ.

З зимових сплячок – блискавки.

Вологі капітелі площ

У квітні сонце-бли́сками

Займають списи огорож.

Віра КОЗЛОВА друкує етюд ТРОЯНДИ ЗІ СТРІЧКОЮ… присвячений світлій і вічній пам’яті члена редколегії «Літературного Чернігова» — Ганні Василівні АРСЕНИЧ-БАРАН.

Часопис друкує нову добірку поезій Микити РИЖИХ і зацікавить читача несподіваними образами і поглядами на світ і нас:

У джмелів два серця

Першим вони страждають

Другим прощають усе на світі…

Чернігівка Олександра МІЛАШЕВСЬКА пропонує читачам оповідання-казку ЗМІЙ в стилі фентезі з психологічним підтекстом: «Тоді і заговорив Мирон. І повідав про змія підступного, що на болотах живе та бажання людські виконує. Ой, і непростий то змій був…»

СЬОГОДНІ ТІЛЬКИ Я І ТІЛЬКИ ТИ — так називається лірична добірка поезій Ольги ПРАВДИВЕЦЬ:

Ця дивна гра ніколи не скінчиться,

Ви – ніжний вальс, я – божевільне танго,

Ви – білий лебідь, я – нічна вовчиця.

Контраст світів – до чого ж тривіально.

У рубриці перекладів «Літературний Чернігів» вміщує поезії білоруської письменниці Оксани ДАНИЛЬЧИК — КОРОНОВАНА ВЕСНА в перекладах Дмитра ЧЕРЕДНИЧЕНКА. Авторка брала участь у фестивалі інтеграції слова «Литаври» на Чернігівщині у 2019 році:

Спиляна береза

за тиждень випростала листя –

навіть у померлому тілі

життя спиняється не зразу.

У розділі літературознавства друкується дослідження Тамари ДЕМЧЕНКО ЛЮБОВ І НЕНАВИСТЬ про уродженця Чернігова Романа Бжеського, який відгукувався про драматичну поему Лесі Українки «Одержима», нагадуючи з української діаспори в США про визначні особистості та знакові події на батьківщині.

«МОТИВИ УКРАЇНСЬКИХ НАРОДНИХ ЗВИЧАЇВ, ВІРУВАНЬ ТА ПОВІР’ЇВ У ТВОРЧОСТІ ТАРАСА ШЕВЧЕНКА» — так називається українознавче дослідження нашого земляка Миколи ТКАЧА, який уже пішов у засвіти. Зокрема автор наголошує: «Приклади мотивів і виразів із Шевченкового «Кобзаря» вказують на потребу глибокого наукового аналізу творчості Т. Г. Шевченка під кутом культурологічних бачень та розкриття сутності світоглядних мотивів, звичаїв, вірувань та повір’їв».

Світлана ПОЛОВНІКОВА та Наталія САМОХІНА з Чернігівського історичного музею імені В. В. Тарновського пропонують читачам історичне дослідження ВІДОМІ ЧЕРНІГІВЦІ – БАТЬКОВІ ТАРАСУ.

У рубриці ювілеї уміщено НЕ ДАЙ, ДОРОГО, НАМ СУМНОЇ СМЕРТІ літературний спогад Анатолія ШКУЛІПИ з нагоди 80-річчя нашого відомого земляка Леоніда ГОРЛАЧА — лауреата Національної премії імені Тараса Шевченка, автор десятків книжок, за творами яких молодь учиться любити Україну,пізнає славне минуле нашого народу і його найвизначніших синів.

Тепле слово ДОПОВНЕННЯ ДО ЕНЦИКЛОПЕДІЇ про Леоніда ГОРЛАЧА написав і чернігівець Олександр ОЛІЙНИК.

В ювілейному також вміщено інтерв’ю Василя БОНДАРЯ з ювіляром — Сергієм ТКАЧЕНКОМ «Кінець історії проголошувати ще рано»: Відомий науковець, багаторічний співробітник Центральних установ ООН у Нью-Йорку, лауреат кількох літературних премій

Сергій Ткаченко нещодавно відзначив своє 70-річчя – у доброму настрої, при високій працездатності та з вірою у високе призначення того, чим займається в житті.

ПОЕТИЧНИЙ МАЙСТЕР-КЛАС – так називається літературознавче дослідження Володимира КУЗЬМЕНКА про Олександра ГАДЗІНСЬКОГО . За поетичними настановами останнього

«Роль поета у світі –

Завмирати від подиву.

Перелити в метафори

Здивування дитяче,

Бути волхвом і знахарем,

Мати серце гаряче».

«Літературний Чернігів» друкує рецензію Тетяни СИДОРЕНКО ЧИСТІ ОЧІ У СВОБОДИ... на книгу поезій Анатолія ШКУЛІПИ «Озноб». А Ігор ФАРИНА представляє книгу байок ЮРИКА П.С. «Городні дебати у рецензії ПИЛИП ЮРИК ЗАПРОШУЄ НА «ГОРОДНІ ДЕБАТИ».

Анатолій ШКУЛІПА міркує В ОБІЙМАХ СПОГАДІВ, ЯК СВІТ, ЗЕЛЕНИХ … про письменника Чернігівщини Володимира Сенцовського і його творчість.

А Станіслав ЗІНЧЕНКО ділиться думками і враженнями ВДАЛІ ПЕРЕКЛАДИ про електронне видання «Сучасне німецьке оповідання» у перекладах ніжинця Анатолія Роліка.

На сторінці для дітей часопис друкує віршовану казку Олександра ШТОНЯ ХЛОПЧИК –ХАРАКТЕРНИК.

У розділі гумору можна почитати Валерія ДЕМЧЕНКА іронічний погляд автора НУ ЩО Б, ЗДАВАЛОСЯ, СЛОВА… щодо «конкретної» лексики і фільтрації базару J.

Часопис вміщує слово пам’яті колеги Ганни Василівни АРСЕНИЧ-БАРАН від імені Правління Чернігівської обласної організації Національної спілки письменників України та редколегії журналу «Літературний Чернігів».

На першій сторінці обкладинки журналу, який отримує фінансову підтримку за рахунок коштів обласного бюджету Чернігівської області в рамках обласної Програми підтримки розвитку інформаційної та видавничої сфер Чернігівщини на 2021—2022 роки, розміщена фотографія Свято-Вознесенської церкви міста Корюківка, на Чернігівщині.

Часопис можна почитати в електронному вигляді за посиланням: Літературний Чернігів — №2-2021.

Сава КРАВЧИК

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини