Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 22:20:26

Відбувся V обласний поетичний фестиваль "Дотиком душі"

30.06.2021   08:13Агенцiя

Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка мала честь приймати поетів із Чернігова та Чернігівської області на V обласному поетичному фестивалі "Дотиком душі".

Було зареєстровано близько 40 учасників із Чернігова, Городні, Корюківки, Ніжина, Остра, Сновська й Куликівки. На початку заходу вшанували пам'ять Ганни-Арсенич-Баран, яка чотири роки поспіль була учасницею журі фестивалю. Цьогорічний захід відбувся в день народження пані Ганни. Шкода, що вона так раптово й так рано відлетіла у вічний Вирій…
 
До складу журі фесту увійшли начальник відділу Департаменту культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА Ліна Артюхова; директор Чернігівської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка, голова ГО "Чернігівське обласне відділення УБА" Інна Аліференко; завідувач кафедри мов і методики їх викладання Національного університету "Чернігівський колегіум" імені Т. Г. Шевченка, кандидат педагогічних наук, доцент, голова Чернігівського обласного осередку Всеукраїнської творчої спілки "Конгрес літераторів України" Олена Мамчич; головний редактор журналу "Літературний Чернігів" Михайло Ткач. А також – спеціальний гість із Києва, поет, піаніст, композитор, теле- та радіоведучий Роман Коляда, запрошений на свято згідно з традиціями фестивалю.
 
Ведуча Наталія Утиро запросила до слова Ліну Артюхову, яка привітала учасників та гостей свята, зазначила, що це п'ятий, а отже – ювілейний фестиваль, що він розвивається, з'являються нові обличчя, й побажала всім успіхів. Інна Аліференко у своєму виступі наголосила, що, незважаючи на всі негативні реалії життя, карантини і локдауни, ми знову проводимо поетичний фестиваль, бо це шляхетна й потрібна справа, спрямована на підтримку творчих людей та пошук нових імен. Кожен учасник журі мав змогу висловити свою думку.
 
Відкрив поетичне свято соліст Міського палацу культури Олексій Дербечов. Саксофон у його руках співав і чарував присутніх мелодією, яка вже стала улюбленою для всіх. А відтак учасники фестивалю читали свої вірші – про все те, що радує і ятрить душу, про серйозне та смішне, земне й небесне, філософське та життєве… Адже у кожного – свої помисли, свої сподівання, свої переживання. І велике щастя, коли Бог дав талант вилити все те в мелодійні чи різкі, веселі та сумні, римовані й неримовані рядки. У повітрі відчувалася поетична енергетика, яка об'єднала людей. Це було не що інше, як теплий та щирий обмін чудовими хвилинами спілкування. А кількість фотосесій просто зашкалювала!
 
Дуже радує те, що на цьогорічному святі ми побачили нові обличчя, відкрили нові імена. Таки це – прописна істина: найсправжніші вірші пишуть… диваки.
 
І нарешті – сталося! На сцену вийшов Роман Коляда. Додамо до сказаного вище: він – автор п'яти поетичних збірок, а також – амбасадор бренду "Зерно", який виготовляє одяг із натуральної сировини.
Столичний гість талановито й харизматично (а подекуди – навіть стьобно) представив свою поетичну збірку інтимної лірики "Роман зі світлом", ілюстровану оригінальними світлинами – каліграмами… на вишуканих жіночих тілах. Автор чудово поєднав читання віршів з акомпанементом на синтезаторі. Музика створювала неповторне тло для поезії. Було таке враження, що зі сцени зринають хвилі – то бурхливі, то лагідні, в яких хочеться купатися ще і ще… Вірші про кохання дуже неординарні. Перша-ліпша людина так не напише, хоч як старатиметься. Здається, деякі рядки – на межі, що її дано осягнути не кожному. І водночас – які ж вони зворушливі! Напевно, багатьом запам'яталися вісім кохань і наступні п'ять, а ще – тисяча відтінків білого… Про що мова? А секрет. Хочете його розкрити – читайте вірші Романа Коляди. Або слухайте в записі пряму трансляцію фестивалю на сторінці Чернігівської ОУНБ ім. В. Г. Короленка в мережі Фейсбук.
Далі Роман Коляда продемонстрував одяг від бренду "Зерно". Вишукані лляні сукні – вельми сучасні й такі українські! Легкі білосніжні футболки (в тому числі з портретами наших класиків – на знак поваги до них та до рідної України). Туніки з крилами янгола. Всю цю красу можна було поміряти, тож вийшов такий собі спонтанний мініпоказ мод від наших чарівних бібліофей. Декому з прекрасних пань так припало до душі те вбрання, що розлучатися з ним вони вже не захотіли… А хтось ніжно, ніби тендітний скарб, тримав у руках книжку "Роман зі світлом" з автографом автора…
 
У перервах між читанням віршів музичні вітання дарували драйвові чернігівські хлопці. Молодий талановитий музикант і композитор Віталій Левада просто-таки захопив аудиторію піснями Кузьми Скрябіна, "Червоною рутою" та своїми авторськими композиціями. Добрий друг нашої бібліотеки, володар чудового голосу та неповторної усмішки, невгамовний і багатогранний Сергій Гончаренко подарував усім пісню про Чернігів на слова Світлани Камишної, а також пісні про кохання й любов до України. Студентка І курсу Київської муніципальної академії музики ім. Глієра Вікторія Тарасенко зачарувала всіх ніжним голосом та аристократичною витонченістю.
 
І ось – підбиття підсумків. Михайло Ткач вручив фіналістам IV поетичного фестивалю "Дотиком душі" авторські примірники четвертого випуску альманаху "Первоцвіт". А потім було оголошено, що цьогорічних щасливчиків – 19, і, звичайно, добірки їхніх віршів увійдуть до п'ятого випуску "Первоцвіту".
 
Дипломи учасникам цьогорічного фестивалю вручав Роман Коляда – з такими влучними індивідуальними коментарями (чи, радше, компліментами), які запам'ятаються кожному, напевно, назавжди. А ще на згадку залишаться світлини з нашим суперовим гостем, який подарував усім море позитиву.
 
На додачу до дипломів 19 "обраних" учасників отримали пам'ятні сувеніри – оригінальні чашки з символікою фестивалю. Їх вручала Ліна Артюхова. Учасники журі теж без подарунків не залишилися. У кожного з них удома тепер "житиме" ексклюзивний керамічний чайничок. До слова, сувенірна продукція виготовлена майстрами кераміки майстерень Світлани Фалалеєвої. А про якісний товар завжди піклується Ольга Садова, за що ми щиро вдячні.
 
Організатори фестивалю – Департамент культури і туризму, національностей та релігій Чернігівської ОДА; КЗ "Чернігівська обласна універсальна наукова бібліотека ім. В. Г. Короленка"; ГО "Чернігівське обласне відділення Української бібліотечної асоціації", редакція журналу "Літературний Чернігів".

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.