Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 19 березня, 06:00:33

До 25-ї річниці Конституції України. Конституційний процес в архівних документах

24.06.2021   14:58Агенцiя

Напередодні 25-ї річниці Конституції України пропонуємо ознайомитися з копіями архівних документів, присвячених історії прийняття Основного Закону.

Усі презентовані документи перебувають на зберіганні в Державному архіві Чернігівської області.

Сторінки з примірника проєкту Конституції України, внесеного Комісією Верховної Ради України по розробці  нової Конституції України в редакції від 27.05.1993 року

27 травня 1993 року; Державний архів Чернігівської області, Ф.Р-9071. Оп. 1. Спр. 7. Арк. 1-48.

Примірник проєкту Конституції належав свого часу Валерію Сарані – українському громадському діячеві, першому голові Чернігівської крайової організації Народного Руху України, члену оргкомітету Установчого з’їзду Народного Руху України. Разом з іншими документами переданий на зберігання до Держархіву області.
Повідомлення Укрінформ «Конституційний договір підписано», розміщене на шпальтах газети «Деснянська правда»
10 червня 1995 року; «Деснянська правда». – 1995. – № 66. – С. 1
Україна переживала складну політичну ситуацію – протистояння Президента України Леоніда Кучми та Верховної Ради в особі її Голови Олександра Мороза. Президент прагнув створити сильну виконавчу владу, здатну ефективно працювати в умовах наростаючої економічної кризи, а Верховна Рада України – зберегти свої повноваження. 8 червня 1995 року дві сторони уклали Конституційний договір – про основні засади організації та функціонування державної влади і місцевого самоврядування в Україні. Строк дії Конституційного договору – до прийняття нової Конституції України.
Витяг з проєкту Конституції України, схваленого Конституційною комісією України 11 березня 1996 року
11 березня 1996 року;  «Деснянська правда», – 1996. – № 36–37. – С. 3–4
Для ознайомлення мешканців Чернігівщини з проєктом Конституції України її текст було надруковано на шпальтах обласної газети «Деснянська правда». Також було розміщено рішення Конституційної комісії: «11 березня 1996 року. «Про проект Конституції України». Розглянувши й обговоривши проект Конституції України, доопрацьований Робочою групою, утвореною 24 листопада 1995 року, Конституційна комісія постановляє: 1. Проект Конституції України схвалити та передати на розгляд у Верховну Раду України разом із зауваженнями і пропозиціями членів Конституційної комісії».
Розпорядження голови Чернігівської обласної державної адміністрації від 25.03.1996 № 210 «Про заходи по обговоренню та роз’ясненню проекту Конституції України»
25 березня 1996 року; Державний архів Чернігівської області, Ф.8853. Оп. 4. Спр. 27. Арк. 144–152

У розпорядженні зазначалося, що у зв’язку з публікацією у засобах масової інформації проекту Конституції України, схваленого Конституційною комісією, затверджуються заходи Чернігівської обласної державної адміністрації щодо забезпечення обговорення та роз’яснення в області проекту Конституції України. Ставилося завдання – створити при обласній державній адміністрації штаб по організації обговорення та роз’яснення проекту Конституції України і робочу групу по обробці, узагальненню пропозицій з районів і міст, окремих трудових колективів і громадян, оперативної передачі їх до Конституційної комісії та Адміністрації Президента України.

За матеріалами Державного архіву Чернігівської області

Останні новини Чернігівщини

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій

Рятувальники 179 разів залучались до ліквідації пожеж та надзвичайних подій 12:34

Упродовж минулого тижня (з 11 по 18.03.2024) щоденно в підрозділах Головного управління ДСНС України у Чернігівській області перебувало на цілодобовому чергуванні 201 чоловік особового складу та 72 одиниці спеціальної техніки

Книжкові подарунки від Українського ПЕН!

Книжкові подарунки від Українського ПЕН! 12:28

15 березня до Чернігівської ОУНБ імені Софії та Олександра Русових завітали представники Українського ПЕН з чудовими книжковими подарунками!

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 12:24

Протягом минулої доби зареєстровано 28 небезпечних подій, а саме: 2 дорожньо-транспортні пригоди та 26 пожеж. Внаслідок цих подій загинули 2 особи та 2 особи постраждали.

 Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту

Поліція Чернігівщини розслідує обставини смертельних ДТП за участю мототранспорту 10:22

Впродовж минулої доби у Чернігівській області сталися дві дорожньо-транспортні пригоди за участю водіїв мототранспорту, в результаті яких двоє людей загинуло та двоє зазнали травм.

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою

Топ-10 вакансій з найвищою заробітною платою 10:13

Навіть у період воєнного стану на Чернігівщині є роботодавці, які пропонують роботу з гідною зарплатою. Кому і скільки готові платити?

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини