Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 08:38:12

Презентували виставку "Українська революція 1917-1921: регіональний вимір"

25.01.2021   08:18Агенцiя

22 січня в Чернігівському обласному молодіжному центрі проведено презентацію виставки Українського інституту національної пам’яті «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір».

Її створив авторський колектив на чолі з Ярославом ФАЙЗУЛІНИМ, кандидатом історичних наук, начальником Управління наукового забезпечення політики національної пам'яті Українського інституту національної пам’яті. Організатори цього проекту: Інститут національної пам’яті спільно з Інститутом історії України НАН України та Державною архівною службою України.

Презентація відбулася під час проведення спеціально організованого в Чернігівському обласному молодіжному центрі онлайн-форуму «День Соборності. Регіональний вимір: Чернігівщина». У ній взяли участь Ірина СІМОНОВА, модератор заходу, директор Чернігівського обласного молодіжного центру; Віталій ЗАГАЙНИЙ, перший заступник голови Чернігівської обласної державної адміністрації; Дмитро БЛАУШ, заступник голови Чернігівської обласної ради; Андрій КУЖЕЛЬ, учасник бойових дій у російсько-українській війні, директор Департаменту сім'ї, молоді та спорту Чернігівської обласної державної адміністрації.

«І назва, і зміст цієї виставки, в якій представлені всі історичні регіони України, документально свідчіть про споконвічну та переможну Соборність, незламне прагнення українців усіх куточків нашої країни бути разом, жити у власній незалежній державі. У створенні стенду «Чернігівщина» взяли участь Чернігівський обласний історичний музей імені Василя Тарновського, допомагали історики та краєзнавці Олександр Бондар, Олександр Ясенчук та Ярослав Волерт. А його автор – співробітник нашого Інституту, кандидат історичних наук Сергій Горобець», — повідомив під час відкриття Сергій БУТКО, співробітник Українського інституту національної пам’яті.

«Зверніть увагу, що на початку 1919 року війська російського більшовицького агресора вже 12 січня захопили Чернігів, і на час проголошення Акта Злуки УНР і ЗУНР більша частина Чернігівщини вже була окупована ворогом. Проте, за підрахунками фахівців, з 54 делегатів від нашого регіону, запрошених на цю історичну подію, 42 змогли дістатися Києва і взяли участь в урочистостях на Софійській площі та в  засіданнях Трудового конгресу України, де наступного дня одностайно ратифікували проголошення Злуки обох частин Українського народу», — наголосив під час представлення експозиції виставки Сергій Горобець.

«Сьогоднішні виступи керівних представників державної виконавчої влади та місцевого самоврядування області Віталія Загайного та Дмитра Блауша під час онлайн-форуму вкотре наочно засвідчили — Україна єдина, незалежна і непереможна!», — підкреслила Ірина СІМОНОВА.
Вона оголосила, що після локдауну та до 15 лютого ц.р. всі бажаючі з урахуванням вимог карантину матимуть можливість безпосередньо ознайомитися з експозицією виставки «Українська революція 1917-1921: регіональний вимір» в Чернігівському обласному молодіжному центрі.

Олександр Майшев

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.