Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 03:20:08

Армійський живопис від деснянських майстрів

16.07.2020   08:50Агенцiя

В селищі Десна Чернігівської області вже тривалий час військовослужбовці 169 навчального центру Сергій Дроб’язко та Віктор Хромінський малюють панно – малюнки на поверхні стін, заповнені живописом.

Місцевий будинок офіцерів, парки військових частин, танкодром, полігон та інші місця прикрашають панно живописців на військову та історичну тематику.

Декомунізація по-«деснянські» і таємниці військових художників

Багато таких робіт тут вже були  зроблені ще в радянський період і військові їх просто перероблювали.
  -  Коли потрапив служити в Десну одразу ж з’явилося таке бажання прикрасити тут все, адже це – кузня військових кадрів і все повинно бути, на мою думку, в найкращому вигляді. Багато тут було місць, де розпис на радянську тематику вже існував, зокрема був червоноармієць в будьонівці, а я зробив з нього українського козака та інші аналогічні малюнки. Також  я досить часто малював танки і безпосередньо самих воїнів-танкістів. На в’їзді у військове містечко – теж моя робота. Малюю я на металі або бетоні. Дуже важливо, що нашим військовим це подобається. Багато з них, коли звільняються – обов’язково фотографуються на їхньому фоні. Гарантія, що вони збережуть свій вигляд 25 років, а можливо і більше, адже ми використовуємо не масляні фарби, а акрил. Акрилові фарби дуже дороговартісні і малюємо ми акриловим розчинником з ґрунтовкою. Такі панно не бояться атмосферних перепадів, зовсім не вигорають на сонці да і взагалі  хочеться робити все на совість, щоб запам’яталось людям. Організаційно допомагають нам в цьому питанні як командування навчального центру так і друзі-художники, - розповів  військовослужбовець 169 навчального центру Сергій Дроб’язко.
Починав Сергій з різьблення по дереву і пластику. Вже під час проходження військової служби на кораблі він виконав дуже багато аматорських робіт. До армії він багато вчився у талановитих художників, навіть інколи йому доводилося малювати аби заробити на життя.
  -  Був в житті випадок, коли на Андріївському узвозі розмалювали будинок, щоб привернути увагу мешканців. Я того часу близько 12 років там працював та продавав картини і багато чого взяв собі на озброєння. Зараз є у мене в частині  досить потужна матеріальна база - майстерня для живопису. Водночас, я малюю різноманітні картини і розмальовую акрилом прапори в такому патріотичному стилі, зокрема прапори з сучасною військовою технікою, Шевченком і його напутніми словами тощо. Досить  часто до нас приїжджають вітчизняні та іноземні гості і така картина або прапор  завжди є гідним подарунком, - пригадав Сергій.

Живопис  для дітей та місцевих мешканців

Допомагають прикрашати живописці дитячі садочки та місцеві навчальні заклади селища.
  -  Нещодавно я малював в класах нашої місцевої гімназії панно на навчальну тематику, зокрема це історія України, фізика та інші предмети. Розмір там був десь 2 метри заввишки і 40 метрів в довжину класу. Професійно розпочинав цим займатися ще з 1982 року, деякий час навчався в Київському художньо-промисловому технікумі, але вже після року навчання покинув та пішов служити. Наразі малюю різноманітні картини, портрети, панно на будь-яку тематику – особливо хочеться дарувати це людям. Також останнім часом викладаю на землі з цегли, каменю та граніту шеврони у військових частинах, - розповів військовослужбовець 169 навчального центру Віктор Хромінський.

Всесвітні моделі танків та бойові традиції деснянців

Великим аматорським захопленням Віктора Хромінського є виготовлення макетів вітчизняних та іноземних танків від першої світової війни до сучасності. Їх він постійно демонструє військовослужбовцям та місцевим мешканцям селища на виставках, що проводить до державних та військово-професійних свят.
  -  Хочу продовжувати робити макети цих танків, дуже багато їх зараз з’явилося і хочеться продовжувати працювати в цьому напрямку, - зазначив Віктор Хромінський.
Водночас військові майстри  живопису роблять власноруч і кімнати бойових традицій у військових частинах 169 навчального центру.
     -  Робимо це також на стіні. Державні символи, військова історія, сучасність українського війська, життєдіяльність та техніка підрозділу, нагороди військових та інше зображаємо там, - підкреслив  Віктор Хромінський.
-  Там ми прикрасили все у національному стилі, щоб такі кімнати були місцем відпочинку та релаксації наших військових.  В першу чергу робимо для них таку красу. Не забуваємо і про полеглих наших бійців, завжди робимо куточок загиблих воїнів як згадку про них, - зауважив Сергій Дроб’язко.
На майбутнє живописці планують малювати мурали в самому селищі Десна – це монументальний живопис на весь будинок в українському стилі.
   
Ігор Березинський, спеціальний кореспондент (м.Чернігів) Інформагентства МО України АрміяInform

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини