Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Вівторок, 16 квітня, 23:23:16

Микола Сукач анонсував ХХ Міжнародний фестиваль "Сіверські музичні вечори"

05.03.2020   17:17Агенцiя

Про ювілейний XX Міжнародний фестиваль класичної музики «Сіверські музичні вечори», який цього року проходитиме з 12 по 29 березня, розповів 4 березня року під час зустрічі з журналістами та громадськістю художній керівник та головний диригент Академічного симфонічного оркестру «Філармонія» Чернігівського обласного філармонійного центру, заслуженим діяч мистецтв України Микола Сукач.

Микола Сукач

Микола Сукач

Вдаючись до ретроспективи, Микола Сукач наголосив, що за двадцять років фестивалю на концертах у філармонійному центрі звучала класична та сучасна музика у виконанні багатьох колективів та солістів, чиї назви та імена можуть прикрасити будь-яку поважну сцену в світі. Рівень учасників ставить «Сіверські музичні вечори» на один щабель з багатьма відомими широкому загалу міжнародними фестивалями.

За двадцять років із фестивальної сцени постійно звучить класична та сучасна музика у виконанні Академічного симфонічного оркестру «Філармонія», Національної заслуженої академічної капели України «Думка», Академічної хорової капели Українського радіо, Академічного камерного хору імені Д.Бортнянського, Камерного хору «Цурумі» (Японія) та провідних музикантів світу. Серед них – піаністи Микола Сук, Вадим Руденко, Микола Луганський, Олег Полянський, Олексій Набіулін; скрипалі Олег Криса і Микола Саченко; віолончеліст Олександр Князєв. У концертах також брав участь найкращий баяніст світу Юрій Шишкін; скрипалі Харрієт Маккензі (Велика Британія), Ерік Шуман (Німеччина), Магдалена Гека (Франція), Маю Кішіма і Саяка Шоджі (Японія), Анатолій Баженов (Україна), Байрон Таучі (США) та Давід Небель (Швейцарія); віолончелісти Ендрю Сміт (США), Іван Кучер та Максим Дєдіков (Україна); гобоїсти Стів Каплан (США) та Азад Алієв (Азербайджан); валторніст Білл Бернатіс (США). А ще - Марія Стурм (кларнет, США), Джаніс Маккензі (фагот, США), Роман Барковський (альт, Бельгія), піаністи Хьок Лі (Республіка Корея), Катаріна Крпан, Саня Дракуліч (Хорватія), Анатолій Затін (Мексика), Валентина Ігошіна (Франція), В’ячеслав Зубков, Юрій Кот, Єгор Єгоров та Ольга Шадріна (Україна); диригенти Хобарт Ерл, Юрій Янко, Андрій Савчук, Андрій Шевчуковський (Україна), Міцунобу Такая (Японія), Джордж Стеллуто, Тарас Криса, Анне Банневег (США), Йонг Чіл Лі (Республіка Корея), Квартет імені М.Лисенка, квартет "Tenors BEL'CANTO" (Україна), соліст Маріїнського театру опери та балету Михайло Кіт (бас) та багато інших.

Відповідаючи на питання журналістів що до проблем, які нині стоять перед організаторами фестивалю, Микола Сукач вказав на головну з них - брак фінансування. На сьогоднішній день захід фінансується виключно коштом обласного бюджету. Чернігівська обласна державна адміністрація, як може, підтримує фестиваль. Але цього недостатньо. У всьому цивілізованому світі подібними фестивалями опікуються спонсори. На переконання маестро, «відсутність спонсорів, неналежне ставлення до класичної музики з боку багатьох можновладців та, врешті-решт, недосконале вітчизняне законодавством, що не заохочує, а відлякує меценатів» призводить до того, що «Сіверські музичні вечори» не в повній мірі реалізують творчий потенціал, яким володіють». Разом з тим, за словами пана Миколи, постійно зростаючий інтерес, який виявляють до фестивалю слухачі, надає організаторам «головної музичної події року на Чернігівщині»  наснаги і впевненості в тому, що філармонійний центр робить добру і необхідну справу.

Художній керівник та головний диригент Академічного симфонічного оркестру «Філармонія» Микола Сукач поділився подробицями проведення XX Міжнародного фестивалю класичної музики «Сіверські музичні вечори». Цього разу фестиваль буде присвячено 250-річчю з дня народження геніального німецького композитора Людвіга ван Бетховена. В концертах фестивалю будуть виконані твори композитора - увертюра «Коріолан», симфонії №3, 4, 5 та 7; фортепіанні концерти №1, 3, 4 та 5; концерт для скрипки, віолончелі та фортепіано з оркестром; скрипковий концерт; романс фа мажор для скрипки з оркестром; дві програми камерних творів.

Серед учасників події очікується на участь скрипалів Олега Криси (США) та Чіє Савади (Японія), піаністів Вадима Руденка, Миколи Сука та Антонія Баришевського,  Квартету ім. М.Лисенка. В концертах також візьмуть участь диригенти Микола Сукач, Андрій Савчук, Андрій Шевчуковський і Міцунобу Такая,  Академічний камерний хор імені Д.Бортнянського, Камерний хор «Цурумі» (Японія) та інші виконавці.

Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини