Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 25 квітня, 06:52:39

Чернігів вперше прийняв міжнародний фестиваль "JAZZ BEZ"

13.12.2019   17:49Агенцiя

Кочуючий світом Міжнародний фестиваль сучасної імпровізаційної музики «JAZZ BEZ» 12 грудня вперше в своїй історії завітав до Чернігова.

Цьогоріч він відбувається вдев’ятнадцяте, охоплюючи 15 міст Польщі і України та 50 музикантів із 8 країн світу. Фестиваль проходить під гаслом "JazzBez with Marek", тобто "JazzBez" з Маркіяном Іващишиним - українським громадсько-політичним і культурним діячем, який був організатором і ініціатором низки мистецьких проектів, у тому числі і українсько-польського джазового фестивалю «Jazz Bez». Нажаль, у травні цього року Маркіяна Іващишина не стало...

Естафету фестивалю в Чернігові прийняла сцена обласного філармонійного центру, де відбулися  виступи польського гурту «ORGANIC NOISES» та колективу зі Сполучених Штатів Америки «YES! TRIO».

Характерною ознакою музики «Organic Noises» вважається поєднання етнічної музики (насамперед – вірменської та балканської), прогресивного року зі свободою джазової імпровізації. Колектив досить молодий. В липні цього року він презентував свій однойменний дебютний альбом, про який вже схвально встигла відреагувати критика. Музиканти «Organic Noises» активно використовують традиційні етнічні вірменські інструменти (дудук, зурна) і органічно поєднують їх із акустичними інструментами (скрипка, гобой, флейта, фортепіано, гітара) та сучасною ритм-секцією.

На відміну від польських колег, американський гурт «Yes! Trio» має вже більш як 20-літню творчу історію. До нього входять троє виконавців - Аарон Голдберг (рояль), Алі Джексон (барабани) та Омер Авітал (контрабас). За роки співпраці у артистів вийшло два студійних альбоми.

За словами барабанщика гурту «Yes! Trio» Алі Джексона, джаз, який вони грають, просякнутий духом свінгу. Разом з тим, інколи навіть самі артисти не знають, що звучатиме  у них зі сцени. Адже джаз – це, насамперед, експеримент, результат якого напряму залежить від настрою музикантів і публіки.

Польський «Organic Noises» та американський «Yes! Trio» - різні за стилістикою джазу гурти. Але поєднала їх не лише спільна фестивальна сцена, але й вдячні глядачі філармонійного центру, які високо оцінили виступи обох колективів та нагородили музикантів щедрими аплодисментами, інформує прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм.

Останні новини Чернігівщини

365 пожеж в природній екосистемі Чернігівщини з початку року: чому виникають та як запобігти 18:11

«До речі, це майже в два рази більше, ніж за аналогічний період минулого року (186 надзвичайних ситуацій), – повідомив на брифінгу в офіційному медіацентрі ОВА Олександр Бобро, заступник начальника Головного управління із запобігання надзвичайним ситуаціям ГУ ДСНС України в області. – 356 із них – суха трава та сміття на відкритих територіях, а 9 пожеж – це лісові масиви та насадження».

Бізнес, який постраждав під час ракетних ударів 17 квітня, може отримати грант на відновлення від МОМ 18:08

Міжнародна організація з міграції (МОМ) в рамках проєкту «Життєздатність+ Економічна інтеграція внутрішньо переміщених осіб та постраждалих від війни», що фінансується Федеральним міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини (BMZ) через Банк розвитку KfW, допоможе чернігівським підприємцям.

На Чернігівщині до 11 років позбавлення волі засуджено двох російських військових, які катували та жорстоко поводились з цивільним 18:03

Поліція завершила досудове розслідування та скерували до суду провадження, щодо двох російських військовослужбовців, які 6 березня 2022 року затримали цивільного місцевого мешканця у селі Слобода Чернігівського району. Чоловіка тяжко побили та погрожували спалити живцем.

Майстер–клас для спортивної спільноти Чернігівщини від володаря першої олімпійської медалі на Чернігівщині Олександра Батюка 18:01

Цьогоріч виповнюється сорок років з часу проведення XIV Зимових Олімпійських ігор у місті Сараєво (на той час Соціалістична Федеративна Республіка Югославія). Тоді у далекому 1984 році на цих престижних міжнародних змаганнях наш земляк, відомий український лижник Олександр Батюк виборов срібло у складі команди з лижної естафети 4х10 км.

На Чернігівщині запрацювали одразу дев’ять поліцейських станцій 11:39

Сьогодні в Остерській ТГ та ще у восьми громадах області розпочали роботу нові поліцейські станції. Допомагати, дбати про безпеку і захищати місцевих мешканців відтепер будуть дев’ять поліцейських офіцерів громад.