Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 17 квітня, 02:02:55

30-річчя Народного Руху України

31.10.2019   18:49Агенцiя

30 жовтня в Чернігівському історичному музею імені В.В. Тарновського пройшла чергова музейна зустріч, яка була присвячена 30-річчю Народного Руху України.

У заході взяли активну участь студенти Чернігівського кооперативного коледжу, «рухівці» тих часів.

З вітальними словами до присутніх звернувся директор музею Сергій Лаєвський, який відзначив неоціненний внесок «рухівців» у становлення державності незалежної України.

Коротко про становлення цього громадсько-політичного об’єднання розповів науковий співробітник музею Михайло Жирохов.

8–10 вересня 1989 року в Києві сталася одна із найважливіших подій в історії України ХХ століття – Установчі збори Народного Руху України за перебудову. Цю організацію тодішня радянська влада дозволила легалізувати з надією контролювати проукраїнські сили й зберегти Україну у складі Радянського Союзу. Але склалось так, що саме «Рух» став найголовнішою організаційною силою, що сприяла здобуттю Україною незалежності.

В Установчих зборах брала участь і делегація з Чернігівщини. Про те, як це було поділився своїми споминами Сергій Бутко – нині представник Українського інституту національної пам’яті в Чернігівській області.

Зробив цікавий екскурс в історію об’єднання, на основі власних спогадів активний учасник тогочасного «Руху» Сергій Черняков – нині учений секретар Національного архітектурно-історичного заповіднику «Чернігів стародавній». Підбив результати зустрічі заступник голови обласної організації Руху Сергій Соломаха.

Музейниками була підготовлена виставка «За Україну, за її волю!», на якій представлені документи і речі чернігівчан – учасників демократичного руху, які боролися за незалежність України наприкінці 1980-х та початку 1990-х років.

Останні новини Чернігівщини

Депутати готуються до 39-го засідання сесії: відбулася погоджувальна рада 17:54

Підтримка ЗСУ, відновлення інфраструктури, оренда земельних ділянок через аукціони. Ці та інші питання, які стосуються життєдіяльності та функціонування міста, розглянуть депутати та депутатки Чернігівської міської ради на найближчому засіданні сесії.

«Ялівщина» та проєкти звернень-рекомендацій Громадської ради – на черговому засіданні Президії 17:13

«Громадськість неодноразово ставала на захист РЛП «Ялівщина», щоб вберегти її від забудови. Ще минулого року на сесію облради винесли на затвердження Проєкт організації території регіонального ландшафтного парку «Ялівщина», охорони, відтворення та рекреаційного використання його природних комплексів та об’єктів.

На Прилуччині під час пожежі загинула літня жінка 16:39

Сьогодні близько 11 години до прилуцьких рятувальників надійшло повідомлення про пожежу житлового будинку у районному центрі.

Герої посмертно: ще 37 нагород передали рідним 16:08

Ордени Богдана Хмельницького та "За мужність" ІІІ ступеня, медалі «За військову службу Україні» сьогодні передали дружинам, дітям, батькам та іншим близьким Героїв.

За добу сапери виявили 20 вибухонебезпечних предметів 15:29

Впродовж доби саперами частини піротехнічних робіт, підводного та гуманітарного розмінування Аварійно-рятувального загону спецпризначення

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини