Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 02:54:16

У Чернігові представили фотодокументальну виставку до 200-річчя від дня народження Пантелеймона Куліша

07.08.2019   11:03Агенцiя

З нагоди 200-ї річниці від дня народження поета, прозаїка, публіциста, історика, перекладача, філософа, щирого українця – Пантелеймона Куліша – Державний архів Чернігівської області розпочав експонування фотодокументальної виставки.

Така виставка проводиться вперше. На ній представлені світлини, зроблені за життя митця, а також ті, що засвідчують шану до його пам’яті сьогодні.

Експозиція налічує понад 50 документальних першоджерел, друкованих видань, світлин та малюнків, які охоплюють 1843–2010 роки. Більшість презентованих документів відтворюють життя митця та його дружини Олександри Білозерської-Куліш на хуторі Мотронівка Борзнянського району. Саме на хуторі у письменника дозрів задум роману «Чорна Рада» – першого історичного роману українською мовою. Тут він перекладав Шекспіра, Гете, Байрона.

Нагадаємо, у творчому доробку Пантелеймона Куліша близько 50 томів наукових, публіцистичних та художніх праць, з-поміж яких багато присвячено формуванню національної освіти. Дбаючи про розвиток української мови й освіти народу, він створив перший український фонетичний правопис, який справедливо названо його ім’ям – «кулішівка». Пантелеймон Куліш – автор українського букваря та першої «Граматики» для навчання дітей рідній мові. Помітну частину свого життя митець присвятив перекладам. Він був першим, хто переклав Біблію українською мовою.

Усі охочі можуть переглянути виставку до 16 серпня.

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини