Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 22:28:28

Відкрилися ХІХ “Сіверські музичні вечори”

20.03.2019   08:12Агенцiя

Дев’ятнадцятий рік поспіль на кілька весняних днів Чернігів стає музичною столицею України.


На сцені Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм урочисто відкрився ХІХ фестиваль “Сіверські музичні вечори”, який традиційно збирає зірок світової класичної музики. Незмінний художній керівник фестивалю — головний диригент Академічного симфонічного оркестру “Філармонія”, заслужений діяч мистецтв України Микола Сукач.

У перший фестивальний вечір зі сцени філармонійного центру у виконанні Академічного симфонічного оркестру “Філармонія” під управлінням Миколи Сукача прозвучали Концерт для скрипки та віолончелі з оркестром ля мінор Йоганнеса Брамса та Симфонія №1 «З моєї Батьківщини» Сергія Борткевича. Солісти — американська скрипачка Соломія Івахів та голландський віолончеліст Йоахім Ейландер.

Уродженка Львова Соломія Івахів нині викладає в Університеті Коннектикуту, Лонджі Бард Коледжі (Кембрідж, Массачусетс), є арт-директором Серії МАТІ Українського Інтитуту Америки. Гастролює по всьому світу: США, Японія, Китай, Туреччина, Словаччина... Mузикознавці відзначають її високу технічну майстерність у поєднанні з винятковою музикальністю виконання, зазначаючи: “Натхненна гра Соломії захоплює насиченим багатством кольорів, глибиною інтерпретації, елегантністю та художньою вишуканістю”.

Йоахім Ейландер - професор Нідерландської академії струнного квартету Амстердамської консерваторії. Гастрольна географія віолончеліста також вражає: США, Велика Британія, Німеччина, Франція, Словенія, Швейцарія.
Концерт для скрипки та віолончелі з оркестром ля мінор Брамса, написаний у 1887 році, критики, завдяки взаємопов’язноcті всіх музичних тем, називають досконалим з точки зору композиції. Музика сповнена чудовими мелодіями, а сольні партії скрипки і віолончелі за фактурою — ніби дві руки піаніста.

Після виступу запрошені учасники фестивалю поділилися своїми враженнями. «Фантастична атмосфера, чудовий маестро, прекрасний оркестр, теплий прийом публіки. Було дуже приємно виступати», - каже Йоахім Ейландер. Соломія Івахів, що вже має досвід виступів з оркестром “Філармонія”, додає: «Нам було дуже приємно виступити з Академічним симфонічним оркестром – він має свій характер, свою виразність. Микола Сукач – музикант, яким Чернігів має гордитися. Він тонкий і знаючий професіонал. Тому, якщо він запросить, ми обов’язково ще раз приїдемо».

Симфонія №1 «З моєї Батьківщини» Борткевича — твір знаковий, адже у 2001 році його повернув музичному світові саме Микола Сукач. “17 років тому саме на цій сцені вперше прозвучала ця симфонія після 50 років забуття”, - сказав маестро під час відкриття фестивалю. В свою чергу критики відзначають: “Це музика українського митця, який хотів виявити у творі тугу за Батьківщиною... Музика Першої симфонії Борткевича справляє справді неймовірне враження”. Після виконання під час фестивалю цього твору глядачі аплодували музикантам оркестру «Філармонія» стоячи!

“Сіверські музичні вечори-2019” тривають, і вже 20 березня зі сцени обласного філармонійного центру прозвучать Концерт для труби з оркестром мі-бемоль мажор Йозефа Гайдна, Концерт №1 для фортепіано та труби з оркестром Дмитра Шостаковича і Концерт для фортепіано з оркестром №2 до мінор Сергія Рахманінова. Не пропустіть!


Прес-центр Чернігівського обласного філармонійного центру фестивалів та концертних програм

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини