Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 19 квітня, 16:17:09

На Афоні знайшли записи про батьків святителя Феодосія Чернігівського

04.03.2019   09:38Агенцiя

Через двісті років після смерті. Ієрей Микита та Марія – досі ці імена згадувались як імена батьків святителя Феодосія Чернігівського тільки на основі сновидіння київського старця Олексія Голосіївського.


Старцю уві сні явився святитель Феодосій і попросив помолитися за його батьків, назвавши їх – ієрей Микита та Марія. До сьогодні у дослідників було чимало сумнівів: чи можна довіряти таким «джерелам» і вносити до біографії святителя імена батьків лише на підставі сновидіння, нехай і такого шанованого старця, як Олексій Голосіївський? Через 200 років після смерті Феодосія – 18-го лютого, в день вшанування його пам’яті, дослідник афонської спадщини з Чернігівщини Сергій Шумило знайшов на Святій Горі імена батьків Феодосія, записані ним власноруч.

На Святій горі Афон в архіві одного з монастирів досліднику з Чернігівщини пощастило знайти поминальний запис, здійснений нашим видатним релігійно-культурним діячем XVII століття святителем Феодосієм (Углицьким) Чернігівським.

Як стверджує директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило, який, власне, і знайшов та опублікував запис, він зроблений у 1695 році, за рік до смерті Феодосія. Зроблений запис Феодосієм власноруч. У ньому – не лише імена батьків, але й багатьох родичів. У поминальному записі афонського пом’янника записані такі родичі: Іоанн, ієромонах Никон, Василій, Тетяна та архімандрит Іоанн.

«Найцікавіше, – каже Сергій Шумило, – що, як засвідчено в багатьох вітчизняних джерелах, на момент канонізації святителя Феодосія, у 1896 році, імена його батьків не були відомі і тому ніде в житії не були названі. Вперше ці імена були внесені до житія після 1896 року на підставі видіння київського старця Олексія Голосіївського, – продовжує дослідник. – Старцю уві сні явився святитель Феодосій і попросив помолитись за його батьків, назвавши їхні імена: ієрей Микита та Марія. Тож видіння старця було правдиве».

Так, уперше за 200 років після смерті Феодосія стали відомі імена його батьків. Було чимало сумнівів, чи можна довіряти таким «джерелам» і вносити до біографії святителя імена батьків лише на підставі сновидіння, нехай і такого шанованого старця, як Олексій Голосіївський.

До речі, у згаданому афонському пом’яннику робили записи на вічний спомин представники української козацької старшини та церковні діячі, які здійснювали пожертви на Святу Гору Афон в XVII-XVIІI століттях. Чернігівський архієпископ Феодосій якраз і був одним із таких жертводавців. Серед жертводавців тут також числяться знамениті чернігівські козацькі полковники Борковський, Лизогуб, Полуботок та інші.

Сергій Шумило переконаний, що недарма натрапив на таку знахідку, до того ж у день вшанування святителя Феодосія Чернігівського. Дослідник афонської спадщини продовжує працювати над збором унікальних матеріалів козацько-афонського рукопису XVII-XVIІI століть. На основі зібраних фактів Сергій Шумило планує видати книгу, яку презентує в Україні.


Віталій Назаренко. Фото Сергія Шумила

Останні новини Чернігівщини

«Трагедія в Драмі» — прем’єра документального проєкту-розслідування Суспільного 10:50

19 квітня о 19:00 на ютуб-каналі Суспільне Чернігів відбудеться прем'єра документального проєкту «Трагедія в Драмі».

Ярмаркували у Чернігові: яких працівників шукають місцеві підприємства? 10:39

Яку роботу та умови праці пропонують, говорили на ярмарку вакансій етичного бізнесу в Чернігові. Захід відбувся з ініціативи Міжнародної Організації з Міграції (МОМ) за фінансування народу Японії та за сприяння Чернігівської обласної служби зайнятості.

Спільний проєкт міста Чернігова, уряду Німеччини та UNDP в Україні 10:30

Наприкінці 2022 року в Україні було розпочато проєкт «Підтримка швидкого економічного відновлення українських муніципалітетів», який фінансується урядом Німеччини. Реалізує проєкт німецька компанія GIZ та Програма розвитку ООН (UNDP) в Україні.

Чи високі ризики відбудови/відновлення об’єктів соціальної інфраструктури, пошкодженої внаслідок російської агресії в Чернігові? 10:13

Наявність ризиків під час моніторингу визначали аналітики громадської організації «Агенція міських ініціатив».

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:44

Протягом минулої доби зареєстровано 3 небезпечні події, а саме: 1 дорожньо-транспортну пригоду та 2 пожежі. Внаслідок цих подій постраждала 1 особа.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини