Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Середа, 24 квітня, 10:44:31

У Ніжині відкрилась виставка до 1030-річчя Хрещення Київської Русі

26.07.2018   08:27

З благословення Високопреосвященнішого Архієпископа Ніжинського і Прилуцького Климента Ніжинська єпархія Української Православної Церкви розпочала низку мистецьких заходів, присвячених 1030-річчю Хрещення Київської Русі.

У рамках цього проекту 24 липня у виставковій залі художнього відділу Ніжинського краєзнавчого музею ім. Івана Спаського відкрито виставку «ПРАВОСЛАВ’Я КРІЗЬ ТИСЯЧОЛІТТЯ».

Участь у відкритті виставки взяли керуючий Ніжинською єпархією УПЦ Високопреосвященніший Архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент, духовенство міста, парафіяни, науковці та представники місцевої влади.

Відкриваючи виставку Архієпископ Климент розповів присутнім про знакову подію прийняття християнства святим рівноапостольним князем Володимиром та про значення православних традицій в історії культурного розвитку українського суспільства. "Ця виставка виникла не випадково і, власне кажучи, не тільки з ініціативи церкви, а й держави. Згідно з наказом Президента України має відбутися низка заходів, присвячена Великому ювілею - 1030 річниці хрещення Київської Русі. Щоб вшанувати подію, відновити у пам'яті і свідомості те, що для нас, християн, означає Хрещення нашої землі, християнська віра. Тож спільно з міською радою ми вирішили організувати таку виставку, яка б розкрила зміст Хрещення і оглядово розповісти про те, як християнство зростало на Чернігівщині, зокрема в Ніжинському регіоні, від самих витоків і до сучасності. Наша земля багата святими, святинями, багато монастирів, храмів. Недаремно Ніжин називають містом храмів, які є втіленням тих духовних прагнень, які були в мешканців нашого міста і стали зовнішнім проявом тих духовних процесів, глибокого почуття і пошани до Бога", - зазначив у своєму виступі Високопреосвященний Архієпископ Ніжинській і Прилуцький Климент та подякував у організації даної виставки працівникам музею, архімадриту Афанасію, отцю Олегу з Лосинівки, ієромонаху Серафіму з Благовіщенського монастиря.

Після чого клірики єпархії, які брали участь у підготовці експозиції, ознайомили присутніх зі змістом виставки, темою якої є багатовікова історія християнства на теренах Чернігівщини і зокрема сучасної Ніжинської єпархії.

У центрі виставки предмети церковного вжитку: виготовлені в часи гонінь на Церкву богослужбові предмети, такі як дарохранительниця, дискос, чаша та інші, старовинний напрестольний хрест, дзвін, старовинні книги.

Також в експозиції представлені унікальні світлини старовинних храмів та монастирів, ікони, світлини священнослужителів, ченців, комплект облачення, старовинна плащаниця та багато інших церковних старожитностей.

Деякі з світлин дають змогу побачили храми, які в минулому сторіччі були зруйновані богоборцями.

Окрема частина експозиції присвячена останньому настоятелю Рихлівського монастиря архімандриту Євгенію та настоятелю Свято-Троїцького храму смт Лосинівка священномученику Феоктисту Смельницькому, які мученицьки загинули за віру.

Виставка діятиме до 31 липня включно.


Ніжинська міська газета "Вісті"

Останні новини Чернігівщини

 На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу

На Прилуччині поліцейські повідомили про підозру двом місцевим мешканцям за незаконну порубку лісу 17:35

Слідчі Прилуцького районного відділу поліції під процесуальним керівництвом Прилуцької окружної прокуратури оголосили про підозру двом зловмисникам, які за попередньою змовою випиляли у лісосмузі Ічнянської громади дерев на понад 100 тисяч гривень.

Масажі, лімфодренаж, індивідуальна робота з психологами та багато іншого можуть отримати чернігівські військові, ветерани та члени їхніх родин 17:25

Зазвичай після закінчення терміну лікування у закладах охорони здоров’я військовослужбовці та ветерани, як правило, потребують певного відновлення.

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини

За матеріалами СБУ винесено вирок організаторці псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини 15:18

За матеріалами Служби безпеки України до 15 років позбавлення волі заочно засуджено організаторку псевдореферендуму на тимчасово окупованих територіях Луганщини.

 Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну

Мешканця м.Чернігова засуджено за збут амфетаміну 15:16

Прокурором Чернігівської окружної прокуратури в судовому засіданні доведено вину 36-річного місцевого жителя в придбанні, зберіганні з метою збуту та збуті психотропних речовин (ч.ч.1, 2 ст.307 КК України).

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію

На загальноміській нараді говорили про наслідки ракетних ударів по місту та їх ліквідацію 15:13

Загальноміську нараду цього вівторка почали з обговорення ліквідації наслідків ракетних ударів, яких завдали військові російської федерації по Чернігову 17 квітня.