Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

П`ятниця, 29 березня, 11:01:00

На здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського

02.07.2018   10:56Агенцiя

У номінації «Театрально-музичне мистецтво» на здобуття обласної літературно-мистецької премії імені М.Коцюбинського претендує Олексій Биш за роль Гамлета у виставі «Гамлет-машина» Г.Мюллера.

Биш Олексій Володимирович народився 28 квітня 1972 року у місті Нікополь Дніпропетровської області.

Вже в сімейному колі він виявив схильність до акторської професії разом з матір᾿ю (яка ніколи не працювала акторкою) влаштовували постановки (з костюмами і декораціями) для близьких людей і сусідів по вулиці.

Під час навчання у місцевій шкоді № 15 Олексій відвідував драматичний гурток. А потім почав грати на сцені Народного українського музично-драматичного Театру м. Нікополя, який заснувала акторка Ніжинського театру Надія Старикова. Відвідував колектив народного танцю «Радість», а також каперу бандуристів останнього кобзаря Січі Миколи Топчія.

Після школи Олексій став студентом Дніпропетровського державного театрального училища на спеціальності «актор театру драми». Навчався у Зої Селенкової, учениця Бориса Захави. По завершенні навчання із червоним дипломом у 1993 р., він поїхав до Рівненського обласного музично-драматичного театру, де зіграв 8 ролей за сезон. Далі став актором Львівського театру Української Армії. Там працював на одній сцені з народними артистами Анатолієм Кравчуком, Віктором Щербаковим, Жанною Тугай, а також Зінаїдою Дехтярьовою, яка взялась бути особистим наставником молодого актора.

У 1994 році став актором Чернігівського молодіжного театру. Першою виставою, в якій він був задіяний у новому театрі стала прем᾿єра «Над прірвою в житі» (за Дж.Селінжером), де Олексій Биш зіграв роль Еклі.

Практично в той же час у театрі довелось шукати заміну на роль Голохвастова у виставі «За двома зайцями». Взяли Олексія, який потім грав цю роль більше 20 років і заслужив народну любов у чернігівського глядача.

З квітня 2007 року до середини жовтня 2009 року він – артист Ніжинського українського драматичного театру ім. М.Коцюбинського,де зіграв 10 ролей і поставив 9 вистав. 2009 року став заслуженим артистом України.

15 жовтня 2009 року О.Биш повернувся до Чернігівського обласного молодіжного театру.

З роки в Молодіжному театрі Олексій Биш відзначився як актор, що зайнятий у найбільшій кількості вистав. Вистав без його участі практично немає. У послужному списку автора близько 80 ролей, як головні ролі (Голохвастов, вождь Бромден, Войницький Іван Петрович, Ерні та інші), так і невеликі. Останньою гучною роллю є роль Поліграфа Поліграфовича Шарікова у виставі «Собаче серце». Про віддану працю, навіть стосовно невеликих ролей, актор відповідає фразою: «Немає маленьких ролей…». А у його творчому доробку більше 100 ролей.

За 25 років своєї театральної діяльності О.Биш здійснив близько 50 постановок вистав, концертів, інтермедій, тощо… Постановки дипломовані на різних фестивалях: «Квартет для двох» - диплом «Мельпомени Таврії» за «Кращий акторський ансамбль»; «Амор. Кохано. Італьяно» - диплом «Слов᾿янських театральних зустрічей (Брянськ) за «Кращу жіночу головну роль»; «Одруження» - диплом «Мельпомени Таврії» за «Кращу чоловічу роль ІІ плану». Найбільш тиражованою за кількістю показів стала вистава «Зачарована Десна», за однойменною повістю Олександра Довженка.

2002 року артист знявся у повнометражних фільмах «Московська сага» і «Важкий пісок».

У 2012 р. Олексій отримав Міжнародну премію ім. Григорія Сковороди «Сад божественних пісень» за цикл радіовистав.

У 2015 р. отримав Обласну літературну премію ім. Леоніда Глібова.

Навесні 2016 року Чернігівський театр ляльок ім. О.Довженка покінчив із стереотипом про суто дитячий театр. Художній керівник театру Віталій Гольцов почав працювати над пост модерновою п᾿єсою німецького драматурга ХХ сторіччя Гайнера Мюллера «Гамлет-машина» (вперше в Україні). Роль Гамлета режисер запропонував Олексію Бишу. Вибір було виправдано. На сцені актор,з᾿являючись в кожній дії, більше години виконує складнs психологічні, а часто і фізичні дії (віртуозність пластики театральні критики відзначають окремо) у процесі болісно-хворобливого монологу.

Прем᾿єра вистави пройшла у вересні 2016 року. 10 березня 2017 року її показали в Києві; 27 березня – в Кременчузі на фестивалі «Кременчуцька театральна весна 2017»; у червні – на ІІІ Міжнародному театральному фестивалі «І Люди і Ляльки» у Львові. А у жовтні 2017 Чернігівський театр ляльок ім. Олександра Довженка представив виставу «Гамлетмашина» на Х Міжнародному театральному фестивалі «Подільська Лялька» у Вінниці. Повсюди театральна критика відзначала потужне виконання ролі Гамлета артистом Бишом.

17 березня 2018 року саме роллю з вистави «Гамлет-машина», на сцені Обласного театру ляльок ім. Олександра Довженка, Олексій Биш відзначив 25 років творчої діяльності.

Останні новини Чернігівщини

Пам’яті Андрія Юрченка: у Чернігові відбулися змагання з дзюдо на честь загиблого Героя 09:41

Цим видом спорту Захисник України займався з дитинства і аж до вступу в Чернігівський ліцей з посиленою військово-фізичною підготовкою. Де, навички та вміння, отримані під час тренувань з бойового мистецтва допомогли самореалізуватися та показати чудові результати в навчанні.

На варті безпеки дітей: у Чернігові офіцер «СОБ» виявив біля школи підозрілий предмет 09:32

Вчора під час обстеження території поблизу чернігівської школи офіцер «Служби освітньої безпеки» виявив у землі підозрілий предмет, що візуально схожий на міну. Пильний поліцейський негайно відреагував на знахідку та убезпечив дітей від наближення до ймовірно вибухонебезпечного предмета.

 До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних

До довічного позбавлення волі засуджено двох російських військових за умисне вбивство чотирьох цивільних 09:27

За публічного обвинувачення прокурорів Прилуцької окружної прокуратури в порядку спеціального судового розгляду визнано винними двох військовослужбовців зс рф у порушенні законів та звичаїв війни, вчинених групою осіб за попередньою змовою, поєднаних з умисними вбивствами (ч. 2 ст. 28 ч. 2 ст. 438 КК України). Вироком Ічнянського районного суду їх засуджено до довічного позбавлення волі.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 09:25

Протягом минулої доби зареєстровано 6 небезпечних подій, а саме: 6 пожеж.

29 березня: цей день в Україні і світі

29 березня: цей день в Україні і світі 09:22

ДЕНЬ 765 РОСІЙСЬКА АГРЕСІЯ - DAY 765 RUSSIAN AGRESSION

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини