Інформ-агенція «Чернігівський монітор»: RSS Twitter Facebook

Інформ-агенція «Чернігівський монітор»

Четвер, 18 квітня, 22:26:39

Пам’ятки старого Чернігова: унікальний особняк Спановського перетворився на "бомжатник"

30.06.2018   21:10

Пам’ятки старого Чернігова: унікальний особняк Спановського перетворився на «бомжатник» На вулиці Київській зберігся будиночок ХІХ століття — пам’ятка архітектури містобудування та історії місцевого значення. Він мовби оточений сучасними висотними панельними «коробками» і покинутий напризволяще…

Це будинок Спановського, колись він розташовувався на вулиці Немировича-Данченка, яка зникла внаслідок новобудов. До речі, збереглася чорно-біла фотоплівка із світлинами будинків цієї вулички, які всі були оздоблені дерев’яним різьбленням.

Погляньмо на оздоблення вікон рідкісної пам’ятки ХІХ століття. Внизу, під вікнами, символіка сонця — призахідне сонце (цей символ у давні часи виконував охоронну функцію). Зверху, на надвіконному сандрику, символіка стародавнього струнного музичного інструменту — ліри.

До речі, у Чернігові на надвіконних сандриках будинків досить часто використовувалася ця символіка. Ліра — струнний щипковий музичний інструмент з найдавніших часів. В Україні вона була напарницею кобзи та бандури. Часто на цьому інструменті виконували сумні пісні, канти, псалми, думи, хоча в репертуарі лірників були і веселі танцювальні пісні. Тривалий час традиція гри на лірі була забута. Зараз послухати її можна під час виступів ансамблів, які грають етнічну музику.
Унікальний і фронтон будинку, його прикрашає дивовижна пальмета (пальмова гілка). Цей орнамент прийшов до нас із глибини століть стародавньої архітектури Єгипту, Греції, Риму. Пальмету і зараз використовують в декоративному оформленні інтер’єру будинків, в архітектурі, на меблях, у декоративних металоконструкціях.

Особняк Спановського вже неодноразово горів, але зберігся до наших днів. Кілька років тому його орендувала і доглядала за пам’яткою релігійна громада, вони і прибудували ґаночок. Проте газового опалення у будинку не було і доводилося платити чималі кошти за комунальні послуги. Тож згодом оселя залишилася без господаря. Вірніше господар(балансоутримувач) у будинку є, адже пам’ятка охороняється державою. Але, орендувати її немає бажаючих. Тож згодом із будинку зірвали і вкрали охоронну дошку. Зник і замок. Відтепер у пам’ятку може потрапити кожен бажаючий і вона перетворюється на смітник. Вже побиті кілька шибок у вікнах. Мешканці сусідніх «висоток» розповідають, що тут частенько збираються сумнівні компанії, ночують безхатченки. Особняк Спановського, унікальна пам’ятка ХІХ століття у стилі модерн занепадає…


Сергій Черняков, Ініціативна група «Збережи старий Чернігів»

Останні новини Чернігівщини

 150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні

150 мільйонів гривень держсубвенції на ремонт та будівництво укриттів у школах Чернігівщини: подати заявку можна вже сьогодні 17:03

Наш регіон – один із 8 в Україні, який, відповідно до рішення Кабінету Міністрів України, отримає кошти від держави на облаштування безпечних умов у закладах освіти.

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування

Фестиваль Взаємності як Простір для діалогу: Унікальна платформа для взаємного інспірування 16:54

Театральний „Фестиваль взаємності“ об’єднає чеських та українських митців у п’яти містах України. ǿетою фестивалю є поєднання культурних наснаг Чеської Республіки та України через мистецьке вираження та підтримку діалогу й взаєморозуміння серед митців обох країн.

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу

Надзвичайні ситуації в області за минулу добу 10:04

Протягом минулої доби зареєстровано 5 небезпечних подій техногенного та природного характеру, а саме: 1 дорожньо-транспортна пригода та 4 пожежі. Внаслідок цих подій 1 особа постраждала. Внаслідок ракетного обстрілу травмовано 77 осіб, з них 4 дитини, підтверджено загибель 18 осіб.

У Чернігові завершено пошуково-рятувальну операцію на місці ворожої атаки 09:59

Станом на ранок 18 квітня відомо вже про 18 загиблих людей, постраждали 78 осіб, з них 4 дітей.

АНОНСИ ПОДІЙ

Всі новини